fbpx
11.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORCălcați iarba! Două parcuri din Oradea intră în reabilitare și vor avea...

Călcați iarba! Două parcuri din Oradea intră în reabilitare și vor avea elemente inedite

Publicat în

spot_img
spot_img

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri, proiectul de reabilitare, refuncționalizare și reactivare a două parcuri importante din Oradea. Este vorba despre parcurile 1 Decembrie și Petőfi Sandor. Cele două vor fi transformate din temelii și vor avea câteva elemente inedite. La fel cum se întâmplă în toate orașele occidentale, cetățenii care vor vizita cele două parcuri vor avea posibilitatea de a se relaxa pe iarbă, fără să mai vadă acele pancarte prezente prin mai toate parcurile românești și care anunță că este interzisă să calci iarba.

Dincolo de acest element inedit, refuncționalizarea parcurilor se va face din bugetul local, stadiul proiectului fiind însă unul incipient, astfel că și costurile sunt la acest moment necunoscute. Cu toate acestea, Primpria ar dori ca lucrările să fie finalizate în cea de-a doua jumătate a anului viitor.

La conferința de presă a participat și Adina Popa, consilier în cadrul Compartimentului de Investiții și Avizare Lucrări Publice din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Oradea, ea declarând că la acest moment este vorba despre o viziune asupra modului cum se dorește refuncționalizarea celor două obiective, administrația locală solicitând ca cele două parcuri să aibă incluse facilități de agrement și sport pentru tineri, zone pentru activități distractive și joacă a copiilor, zone de alimentație publică și terase, zone de lectură și relaxare pentru tineri, zone de recreere pentru seniori. De asemenea, în ambele parcuri se dorește introducerea elementelor de tip smart, precum hot-spot-uri wi-fi, posibilitatea de încărcare a telefoanelor/tabletelor și un sistem de supraveghere video.

Dotări similare celor din parcurile europene: zone de splashpad, pump-track, parkour

„Primăria Oradea urmează să lanseze în  mediul online conceptul de reconfigurare și reactivare a Parcului 1 Decembrie, în vederea identificării nevoilor și așteptărilor personale  ale cetățenilor cu privire la utilizarea spațiului verde, a preferințelor pentru activități recreaționale. Astfel, cei care vor dori  să vină cu propuneri sau sugestii o vor putea face la adresa de email adina.popa@oradea.ro sau primarie@oradea.ro „, a precizat Adina Popa, consilier în cadrul Direcției Tehnice.

Municipalitatea a gândit amenajarea unei zone de pump-track, adică o zonă de circuite cu contrapante și movile de pământ, cu suprafață asfaltată, acestea fiind  zone de relaxare activă ce se vor adresa cicliștilor și pasionaților de biciclete.

Vizavi de zona de pump-track se are în vedere amenajarea unei zone de parkour pe o suprafață de cca 150-200 mp, pentru cei pasionați de cățărat, alergat și sărituri.

Proiectul de refuncționalizare va viza și reamenajarea spațiului de joacă, practic dezafectarea locului de joacă existent, amenajarea suprafețelor cu tartan turnat și montarea unor echipamente de joacă adecvate copiilor cu vârsta de până la 12 ani, dar  și copiilor cu dizabilități.

O altă amenajare inedită, care are la acest moment mare succes în parcurile europene, o va reprezenta crearea unor zone de splashpad (spații destinate jocului cu apă) pe o  suprafață de 100 mp.

După consultarea cetățenilor, urmează pregătirea temei de proiectare în vederea elaborării studiului de fezabilitate, după care se trece la etapa de elaborare și avizare a documentației tehnico-economice, iar apoi la etapa de implementare a propunerilor de refuncționalizare si reabilitare a Parcului 1 Decembrie, respectiv la execuția lucrărilor.

Parcul 1 Decembrie este amplasat în centrul orașului, într-o zonă importantă a acestuia, respectiv pe axa Piața Unirii – Cetatea Oradea, fiind o oază de verdeață în inima orașului. Parcul datează din anul 1950, până la acea dată acolo funcționând o piață publică. Practic, pe acest amplasament la începutul secolului al XX-lea funcţiona Piaţa Mare a oraşului, cu destinaţie de piaţă şi bazar, aici ținându-se și târgul de vite.

În partea parcului dinspre Colegiul Național Emanuil Gojdu (vizavi de Facultatea de Medicină) se dorește amenajarea unei zone de socializare pentru tineri, amenajată cu mobilier urban – elemente modulare și hamace.

Partea parcului dinspre str. Traian Moșoiu va fi destinată seniorilor. Aici vor fi amenajate zone umbroase cu pergole, mese de șah și mobilier adecvat pentru persoane în vârstă.

O propunere este și dezafectarea amplasamentului ocupat azi de toaleta publică și amenajarea a două toalete publice moderne cu automatizări interioare – sistem de auto-curățare, spălarea și uscarea pardoselii, de curățenia și întreținerea acestor toalete urmând să se ocupe agenții economici care exploatează spațiile de alimentație publică din parc.

Parcul Petőfi Sandor – proiect votat de cetățeni în cadrul Programului de bugetare participativă

În ceea ce privește proiectul de reamenajare a Parcului Petőfi Sandor, acesta se află în faza elaborării Studiului de Fezabilitate, urmând ca luna viitoare proiectul să fie promovat în Consiliul Local.

Parcul Petőfi Sandor datează din anul 1888. Acesta a funcționat ca o grădină, ca un spațiu public amenajat cu un pavilion pentru spectacole, cofetărie și chioșcuri de alimentație publică. Aici vor fi amenjate zone de relaxare de tip insulă, cu elemente tip jardiniere turnate combinate cu mobilier urban ergonomic, care vor permite activități de recreere, de lectură atât pentru tineri, cât și pentru seniori. Totodată, se are în vedere și reabilitarea și refuncționalizarea grădinii japoneze și a iazului.

Și în acest parc se intenționează dezafectarea amplasamentului ocupat de toaleta publică și introducerea unor toalete publice moderne .

În continuare, va urma etapa de elaborare și avizare a documentației tehnico-economice, urmând ca până la mijlocul anului 2021 să fie încheiată etapa de implementare a propunerilor de refuncționalizare și modernizare a Parcului Petőfi Sandor.

Redactia

Articole recente

Incendiul de pădure din zona Lăpuşna s-a extins pe 40 de hectare din cauza vântului

Intervenţia pompierilor şi a personalului în sprijin se concentrează, în principal, pe crearea unei linii de protecţie pentru limitarea propagării incendiului

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Mai multe articole de același fel

Director CNAIR: Joi, la ora 15.00, se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi A3

Directorul general al CNAIR a precizat că, în viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad -Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră şi Marea Adriatică.