REPORTAJ | La Cristuru Secuiesc, cărțile creează punți între români și maghiari

Data:

În județul Harghita, în inima Ținutului Secuiesc, acolo unde mulți văd o enclavizare accentuată și doar ură între maghiari și români, există destui oameni care, prin meseria lor, prin educația lor și prin felul deschis de a vedea lucrurile, schimbă încet mentalitățile și creează punți de comunicare. Pentru a face asta nu contează deloc etnia, ci doar atitudinea și bunăvoința! Sunt oamenii care merită cea mai aleasă prețuire și ale căror acțiuni trebuie să fie nu doar cunoscute, ci și încurajate și, de ce nu, urmate și de alții. Acesta este și cazul doamnei Lőrinczi Edit, directorul Bibliotecii Orăşenești din Cristuru Secuiesc. Om dedicat ideii de cultură, perseverent în acțiuni și dornic să aducă tuturor concetățenilor ei cartea care deschide inimi și minți, doamna Edit are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, pentru a împrospăta fondul de carte de limba română al bibliotecii. Da, ați citit bine! Doamna Edit cere sprijin, oricui îl poate oferi, pentru a îmbogăți fondul de carte de limba română, în condițiile în care, spune dânsa, solicitările de împrumut pentru cărțile în limba română sunt în creștere.

Noi am aflat despre doamna Lőrinczi Edit prin intermediul celor de la Asociația AlerT în Deva și a domnului Alin Bonța, cel care a primit cu câteva zile în urmă un e-mail de la doamna Edit, mesajul dânsei fiind unul prin care se cereau cărți în limba română pentru biblioteca din Cristuru Secuiesc. O ”cerere ciudată și îndrăzneață”, spunea chiar cea care trimitea mesajul. Am aflat ulterior că doamna Edit trimisese mesaje identice în foarte multe părți din țară și nu doar acestei asociații din Deva, județul Hunedoara. Se pare însă că la Deva s-a reușit cea mai rapidă mobilizare, numărul celor care au răspuns afirmativ fiind deja foarte mare.

Mesajul trimis către Alin Bonța și Asociatia AlerT în Deva

”Avem în biblioteca noastră multe cărți vechi, bune, dar avem puține cărți noi, mult mai puține decât am avea nevoie. Trebuie să respingem cu regret mulți cititori pentru că nu avem titlul cerut”, spunea în mesajul său doamna Lőrinczi Edit.

Imediat ce a fost primit acest mesaj, Alin Bonța și cei de la Asociația AlerT în Deva au creat un eveniment pe Facebook încurajându-i pe toți cei care locuiesc în județul Hunedoara și pot dona o carte în limba română să o facă, Asociația urmând a se ocupa și de transportul lor spre Cristuru Secuiesc.

Noi, la Știrile Transilvaniei, am luat imediat legătura cu doamna Lőrinczi Edit și așa am aflat că fondul de carte în limba română al acestei biblioteci este unul foarte vechi. Mai ales cartea pentru copii lipsește, majoritatea cărților pe care le are biblioteca fiind tipărite în anii ’70-’80. Pe de altă parte, doamna director ne-a spus că cererea de carte școlară în limba română este tot mai mare de la an la an, iar mulți dintre micuții cititori sunt nevoiți să caute în alte orașe titlurile de care au nevoie.

”Primăria din Cristuru Secuiesc face eforturi foarte mari să ne sprijine, dar banii sunt puțini și posibilitățile de achiziție de carte sunt mici. Așa ne-a venit ideea de a cere donații, întrucât suntem convinși că există destule instituții și persoane fizice cărora le prisosesc unele cărți și, astfel, ni le pot dona nouă”, ne-a spus doamna Edit.

În prezent, fondul de carte al Bibliotecii Orăşenești din Cristuru Secuiesc are aproximativ 40.000 de cărți, iar numărul cititorilor care trec zilnic pragul bibliotecii este de 40-50 de persoane. Mulți sunt elevi care solicită cărți, atât în limba maghiară cât și în limba română.

”Noi am încurajat în rândul elevilor interesul pentru carte și am promovat constant cititul în școlile din zonă. Organizăm cu regularitate întâlniri, ateliere și ședințe cu elevii diferitelor clase aici, la bibliotecă, prezentându-le oferta de carte și făcându-i să se simtă bine în prezența cărților. Elevii vin aici și își fac temele, dar participă și la diferitele acțiuni pe care noi le organizăm. Sunt, așadar, mulți cei care solicită volumele de care au nevoie pentru a se pregăti în vederea susținerii Bacalaureatului sau a altor examene școlare, dar sunt tot mai mulți cei care vin, pur și simplu, solicitând să împrumute carte în limba română. Sunt etnici maghiari, dar asta nu are prea mare importanță. Citesc și carte în limba maghiară, dar solicită și cărți în limba română”, a mai spus doamna Lőrinczi Edit.

Tot de la doamna director am aflat că orice fel de carte în limba română este binevenită, atât beletristică, dar și cărți din literatura universală, literatura pentru copii sau carte de călătorie și dezvoltare personală. Desigur, am fost curioși să aflăm dacă intenția de a aduce cărți în limba română nu ar putea fi privită ciudat de către unii dintre cetățenii din Cristuru Secuiesc, iar doamna Edit ne-a răspuns fără ezitare că nu este cazul. Ba mai mult, dânsa este convinsă că, în situația în care vor fi primite mai multe cărți decât pot să încapă pe rafturile bibliotecii pe care o conduce, vor fi cu siguranță acceptate la Biblioteca din Miercurea Ciuc, unde situația este oarecum asemănătoare.

Încheiem materialul nostru încurajându-vă pe toți cei care îl citiți să ajutați la efortul de a strânge și dona cărți Bibliotecii Orășenești Cristuru Secuiesc, iar atunci când vă gândiți cum arată un profesionist, cel pentru care meseria lui și binele pe care îl face comunității este cel mai important lucru, atunci amintiți-vă de doamna Lőrinczi Edit. Este exemplul perfect de profesionist pe care să-l dai oricui, odată cu îndemnul de a face la fel ca dânsa.

Evenimentul de pe Facebook unde se pot dona cărți în județul Hunedoara este aici: https://www.facebook.com/events/500239824008764/

Dacă doriți să sprijiniți direct efortul doamnei Lőrinczi Edit, găsiți pe pagina bibliotecii toate informațiile necesare: https://www.facebook.com/konyvtarkeresztur/

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Rectorul UPT: Dacă vrem să îl angajăm pe Bill Gates, nu putem pentru că nu ne permite legislația

Universitățile din România se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare. La Universitatea Politehnica Timișoara vorbim despre o scădere de zece procente în ultimii ani pentru că din sistem au ieșit foarte mulți profesori