În municipiul Orăștie funcționează singurul centru pentru copii cu autism din județul Hunedoara înființat și finanțat din resurse publice.

“Centrul de zi pentru copilul cu autism” este un proiect al Primăriei Orăștie și s-a deschis la începutul acestui an. Scopul centrului este să vină în întâmpinarea nevoilor familiilor care au copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

Centrul funcționează într-un spațiu al Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Orăștie, spațiul fiind recompartimentat pentru a asigura cele mai bune condiții pentru copiii care suferă de autism și familiile acestora.

Deschiderea centrului a fost marcată zilele trecute printr-o slujbă religioasă de binecuvântare oficiată de un sobor de preoți, la care a participat conducerea Primăriei Orăștie, familii care beneficiază de sprijinul centrului și personalul care lucrează aici.

Activitatea Centrului pentru copii cu autism este susținută de Centrul ASVZ din Sliedrecht, Olanda, localitate înfrățită cu municipiul Orăștie. Specialiștii olandezi sunt în permanentă legătură cu personalul care se ocupă de buna funcționare a centrului de la Orăștie și au împărtășit din experiența de peste 50 de ani a Centrului ASVZ din Sliedrecht.

Un grup din Orăștie a fost în mai anul trecut la Sliedrecht pentru o instruire în domeniul îngrijirii persoanelor cu cerințe speciale, pentru a putea face voluntariat în cadrul Centrului pentru copii cu autism. Grupul a fost format din 15 elevi, patru profesori, un educator, un medic și părintele unui copil cu autism. Aceștia au vizitat două școli din Sliedrecht care se ocupă de copiii cu nevoi speciale și cei care suferă de autism și un centru de diagnosticare din Rotterdam, pentru copii și tineri până în 21 de ani.

“Pentru cei care nu cunosc îndeaproape complexitatea situațiilor care par de nerezolvat, trebuie să specific că ne dorim ca acest centru să fie dotat cu toate materialele necesare terapiilor individualizate și de grup, teoretice sau senzoriale, iar serviciile să fie oferite de colegi foarte bine pregătiți în diversele terapii atestate din acest domeniu. Astfel, munca psihologului care deja slujește acest centru va fi completată în curând de către un psiholog și un psihopedagog. Pe viitor, în funcție de provocările apărute, echipa va fi întregită de specialiști de genul kinetoterapeut și meloterapeut”, a declarat primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan, după slujba de binecuvântare a noului centru.

Specialiștii din Sliedrecht vor susține în lunile martie și mai anul acesta, la Orăștie, două workshop-uri pentru familiile care au copii cu autism și psihologii și cadrele didactice care lucrează cu aceștia. Familiile care vor să apeleze la serviciile Centrului pentru copii cu autism se pot adresa directorului Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Orăștie, Mihaela Oltean, coordonator al centrului, la sediul SPAS din Orăștie, str. Eroilor, nr. 40, tel.: 0254.241300.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania