Primarul uneia dintre cele mai performante comune din România trage un semnal de alarmă pentru ca autoritățile să ia măsurile necesare și să acționeze astfel încât școlile din mediul rural să nu fie desființate. Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud, din județul Alba, a transmis acest mesaj aseară chiar Președintelui României, în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România.

„Nu lăsați să piară școala de la țară!”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud în mesajul său adresat președintelui Klaus Iohannis, în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România. Gheorghe Damian a vorbit în numele tuturor primarilor comunităților rurale, mesajul fiind unul care a arătat realitatea din școlile românești.

”Subfinanțarea, lipsa dotărilor, învățământul simultan, condiții improprii pentru actul educațional, lipsa unei legislații care să permită administrațiilor locale să susțină programele educaționale de după școală sunt doar câteva probleme care colorează în gri școala de la țară. Dar totul pornește de la viziune și bani.Viziunea înseamnă să înțelegi că în școala de azi învață cei pe mâna cărora lași frâiele țării peste 10, 20 sau 30 de ani. Pentru asta trebuie să investești în școală cât de mult poți sau cel puțin să nu rămâi la coada Europei când vine vorba de alocarea din PIB pentru educație. Și în final ar mai trebui ceva… școala românească ar trebui să pregătească copiii noștri pentru viață și să aibă grijă că sunt fericiți. Vrem copii normali, cu competențe normale pentru viață, nu analfabeți funcționali stresați într-o școală incapabilă să țină pasul cu ei și cu evoluția societății”, a spus Gheorghe Damian.

Primarul comunei Ciugud susține că școala de la țară are viitor și deja există dovezi în Ciugud sau în alte comune din România.

”Mergeți să vedeți aceste insule de normalitate pentru a putea să le multiplicăm în toate satele din România!”, a concluzionat Damian.

În comuna Ciugud, din județul Alba, toate casele au grupuri sanitare, drumurile sunt asfaltate, conexiunea la Internet în zonele publice este liberă, iar curentul electric de iluminare urbană se realizează, în mod inteligent, prin intermediul unui sistem eolian și al panourilor solare. Ciugud este campioană atunci când vine vorba de atragerea de fonduri europene, deoarece a reușit în timp să obțină, în decursul anilor, finanțări de peste 27 de milioane de euro.

Clădirea școlii din Ciugud a fost construită în 1938, dar este azi de nerecunoscut. A fost reabilitată în întregime și reorganizată. Sistemul modern permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să fie reglate cu ajutorul unor senzori. Chiar și băile au senzori de inundație, care opresc robinetele când sesizează pe podea o cantitate mai mare de apă. Școala de la Ciugud a devenit smart cu ajutorul unor fonduri private, accesate de primărie. Aici învață 120 de elevi, de la clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania