Jurnaliștii de la Rise Project au ajuns în atenția presei mondiale cu cea mai recentă investigație jurnalistică. Documentarul demonstrează cum mafia italiană aprovizionează cu deșeuri periculoase fabricile de ciment din România, acestea fiind incinerate și ajungând apoi direct în plămânii noștri. Nimeni nu controlează nimic. Documentarul “Secrete de Ciment” urmărește în detaliu una dintre filierele gunoiului și oamenii implicați în ea. Un adevărat lanț transfrontalier de corupție care ucide.

România a devenit locul unde gunoaiele din Europa sunt aduse pentru a fi arse fără control, în fabricile de ciment, arată o investigaţie jurnalistică transfrontalieră a celor de la Rise Project. Mafia italiană aprovizionează cu deşeuri periculoase fabricile de ciment din România. Odată ajunse aici, sunt incinerate şi ajung direct în plămânii noştri, fără ca nimeni să nu controleze nimic, dezvăluie o investigaţie transfrontalieră realizată sub umbrela Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Gunoiul este noul aur. Cu cât îl produci mai mult, cu atât îi îmbogățești pe unii, în timp ce tu te îmbolnăvești. Acesta e lanțul cauză-efect și așa prosperă mafia italiană care plimbă deșeul toxic pe străzile și mările europene. Mai exact, demonstrează jurnaliștii, şapte fabrici de ciment din România folosesc ca materie primă deşeuri din Italia şi Germania, aduse în Romnia pentru a fi incinerate.

„Aducerea gunoiului pentru depozitare în România este interzisă, dar multe companii eludează legea transmiţând-o ca mărfuri normale. Odată ajunse în România, aceste deşeuri sunt arse în interiorul uzinelor de ciment la costul modest de 17 euro pe tonă. Dar ceea ce este mai rău este că deşeurile speciale sunt, de asemenea, tratate în acest fel”, informează euronews.it, într-un articol cu titlul „România, locul unde gunoiul Europei este ars (ilegal)”.

„Reziduurile pentru care nu există teoretic soluţii de reciclare au înlocuit astfel combustibilul tradiţional, cărbune sau petrol, poluant şi el. Reţeta este extrem de profitabilă: fabricile nu doar că nu mai plătesc carburantul pentru producţia proprie, ba chiar iau bani să folosească deşeul primit. Cei şapte coloşi industriali din România pot incinera anual un milion de tone de deşeu menajer, adică o cincime din cât producem cu toţii. Problema e că ard orice, inclusiv substanţe strict interzise, iar toxinele emanate în atmosferă au efecte dramatice asupra sănătăţii populaţiei, reclamă doctorii şi autorităţile”, informează autorii documentarului „Secrete de ciment”.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania