Ministrul interimar al Educaţiei, Monica Anisie, propusă pentru un nou mandat la minister, a declarat marţi, la audierile din comisiile parlamentare, că a luat măsuri atât pentru elevi, cât şi pentru debirocratizarea sistemului de educaţie, anunțând, în premieră, măsuri care sunt în pregătire și vor fi publicate într-un timp foarte scurt. Mai concret, Anisie susține că sunt în lucru reglementările care vor elimina condica de prezență, comisiile metodice dar și raportările aferente programelor de sprijin. Mai mult, spune Anisie, portofoliul profesorului trebuie să fie simplificat și digitalizat, procesele verbale să fie eliminate dacă nu sunt necesare, iar statisticile să se facă digital sau să fie eliminate, dar și să să fie simplificat portofoliul dirigentului.

Monica Anisie spune, de asemenea, că își dorește simplificarea procesului de evaluare a calității în învățământ, amintind că problema pe care o ridică întotdeauna cadrele didactice și chiar ISJ este aceea a procesului de evaluare a ARACIP.

“Imediat ce am ajuns la conducerea MEC am realizat ceea ce am promis la audierile din comisii, şi anume am aprobat prin ordin de ministru manualele restante din guvernarea anterioară pentru a asigura livrarea acestora într-un timp cât mai scurt către elevii de clasa a VII-a. Totodată, trebuie să precizez că imediat am demarat procedura de realizare a manualelor pentru elevii care vor fi în clasa a VIII-a, începând cu anul şcolar 2020 – 2021, astfel încât să nu mai existe sincope la 1 septembrie”, a spus Anisie, la audierile din Comisiile reunite pentru învăţământ.

Ea a adăugat că, imediat după preluarea mandatului, acum trei luni, şi-a concentrat atenţia şi asupra unor măsuri pentru profesori.

“Şi, aşa cum am promis în faţa dumneavoastră, am declanşat debirocratizarea activităţii cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Am considerat că este necesară eficientizarea activităţii cadrelor didactice, astfel încât să avem un act educaţional de calitate. De multe ori, profesorii se plâng de faptul că sunt împovăraţi de hârtii, că de fapt nu acela este rolul lor în cadrul şcolii. (…) Am constituit la nivelul MEC un grup de lucru (…) pentru a realiza pe termen scurt, mediu şi lung o debirocratizare adevărată în sistemul de educaţie”, a detaliat Monica Anisie.

Eliminarea discriminării elevilor privind accesul în învăţământul liceal este o altă măsură luată de Monica Anisie, propusă din nou pentru portofoliul de la Educaţie. “Am dat un ordin de ministru de modificare a ordinului privind admiterea în învăţământul liceal şi profesional de stat”, a spus Anisie.

Nu în ultimul rând, la nivelul MEC au fost constituite mai multe grupuri de lucru, unul dintre acestea fiind pentru prevenirea violenţei psihologice.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania