Unele dintre cele mai delicioase preparate tradiționale bihorene au fost oferite spre degustare oaspeților și bucătarilor chefi străini participanți la IKA Culinary Olympics, Olimpiada Culinară, eveniment care se desfășoară la Stuttgart în perioada 14 – 19 februarie, a anunţat, marţi, unul dintre organizatorii degustării, Nicolae Pop.

Pe lista preparatelor inedite au fost pastrama de vânat, cârnaţii, jumările şi salamul de mangaliţa, păstrăvul afumat cu brad, diversele sortimente de miere, dar și prima bere sălbatică românească, fermentată pe coacăze negre. Nu a lipsit nici palinca de gutui, vinul de Diosig, sau sucurile din fructe presate la rece. 

Degustarea a avut loc la standul Worldchefs – World Association of Chefs Societies (World Chefs Village) din cadrul IKA Culinary Olympics. Produsele oferite spre degustare, pe care le puteți vedea înșiruite integral mai jos, au fost oferite gratuit de producătorii bihoreni.

✅🇹🇩 Pâine tradiţională, cornuleţe cu gem de prune, chec cu vişine (Pită Lugaş)
✅🇹🇩 Salam „D’ALE PORCULUI” ( Carmangeria Bene – Salonta)
✅🇹🇩 Cârnaţi, jumări şi salam de mangaliţă, salam de vânat, tobă tradiţională (Andromi, Carmangeria Bene – Salonta)
✅🇹🇩 Pastramă de vânat (Carmangeria La Seba – Oradea)
✅🇹🇩 Caşcaval maturat din lapte organic de capră cu busuioc/ chimen (Lapte organic de capră – Uileacu de Munte)
„Fructonată”, dulceaţă bio din fructe (Phenalex)
✅🇹🇩 Sirop şi dulceaţă bio din cătină, cătină bio în miere (Mateaş Ramona I.I. – Oşorhei)
✅🇹🇩 Miere de brad şi zmeur, castan, mană, salcâm, tei, polifloră; sâmburi de nucă în miere (Stupina Popa – Pomezeu, Maria Brânzaş P.F.A. – Calea Mare)
✅🇹🇩 Păstrăv afumat cu brad, pate din ficat de păstrăv, zacuscă cu păstrăv (Păstrăvia Şoimuş – Roşia)
✅🇹🇩 Păstrăv afumat, Zacusca cu pastrav ( Pastravaria Rin )
✅🇹🇩 Zacuscă bio de pitoance şi ghebe/ fasole/ vinete (Straiţa Bunicii – Sălişte de Vaşcău, Phenalex)
✅🇹🇩 Dulceaţă de ardei iute cu pepene galben/ prune/ piersici (Straiţa Bunicii)
✅🇹🇩 Siropuri naturale (Straiţa Bunicii, Bocceluţa cu Bucate, Melisa Plant – Poienii de Jos)
✅🇹🇩 Trufe din Ţara Beiuşului (Bocceluţa cu bucate)
✅🇹🇩 Fructe bio uscate (Phenalex)
✅🇹🇩 Hribi şi gălbiori uscaţi (Bocceluţa cu bucate)
✅🇹🇩Pălincă de Pomezeu; Pălincă de gutui (Manufactura Fenesi Oradea)
✅🇹🇩Vin de Diosig (Crama Mados); Vin de coacăze (Manufactura Fenesi)
✅🇹🇩Prima bere sălbatică românească, fermentată pe coacăze negre (Addictive Brewing Oradea)
✅🇹🇩Must concentrat de struguri (Phenalex)
✅🇹🇩Suc din fructe presate la rece (Freshbit Oradea)
✅🇹🇩Ceai din plante medicinale (Melisa Plant)
✅🇹🇩Produse bio din lavandă (Lavanda Criss – Calea Mare)

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției Știrile Transilvaniei de către iniţiatorul conceptului “Good Chefs Oradea”, Nicolae Pop, la degustarea organizată luni, au participat conducerea World Association of Chefs Societies, inclusiv preşedintele Thomas Gugler, şefii bucătarilor din mai toate ţările participante la Olimpiadă, dar şi echipele naţionale de seniori şi juniori ale României.

“Degustarea a avut loc chiar la standul World Chefs Village. Produsele oferite spre degustare au fost oferite gratuit de producătorii bihoreni, cărora le mulţumim! De asemenea, mulţumim şi conducerii Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România, în special preşedintelui Ştefan Bercea, lui Paul Siserman şi Adrian Neag, pentru oportunitate şi pentru munca de pregătire a mesei. Degustătorii au fost încântaţi”, a declarat Nicoale Pop.

Credit foto: Nicolae Pop

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.