După ce a fost validat membru al Senatului Universității Oradea la finalul anului trecut, Constantin Bungău a fost nevoit să-și prezinte demisia din funcția de rector, pentru a nu se afla în incompatibilitate. Plecarea din fruntea acestei instituții de învățământ intră în vigoare începând din 1 martie, astfel că, pe finalul mandatului, Constantin Bungău a făcut un bilanț al activității sale.

Constantin Bungău, a declarat într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, că anul 2019 a fost cel mai bun pe care Universitatea din Oradea l-a avut cel puţin în ultimii opt ani, fiind un an în care instituţia academică orădeană a progresat foarte mult.

“A fost un an bun spre foarte bun, eu spun cel mai bun an pe care l-a avut Universitatea din Oradea din ultimii opt ani, cel puţin de când sunt eu rector. Şi din punct de vedere al bugetului, a fost un buget foarte generos, de 224 de milioane de lei, cu 35% mai mare decât anul precedent. Nu am avut probleme cu salarii, dimpotrivă, am acoperit şi legea 85. Am pornit foarte, foarte multe proiecte la Universitatea din Oradea, granturi de toate felurile, pentru dezvoltarea resursei umane, de cercetare şi foarte, foarte multe pentru studenţi”, a declarat rectorul Bungău.

Scopul acestor proiecte, în care sunt angrenate în jur de 400 de cadre universitare, vizează îmbunătăţirea activităţilor şi creşterea ratei de succes în procesul de învăţământ, cu reducerea abandonului şcolar.

În ce priveşte indicatorii, rectorul a precizat că, deşi nu poate fi mulţumit la toţi indicatorii, deoarece mai există abandon şi o concurenţă mare, “din toate punctele de vedere, rezultatele şi indicatorii sunt foarte buni.”

“Dacă discut de planul meu managerial pe ultimii patru ani, ca şi contract cu Senatul Universităţii, vreau să vă spun că sunt atinşi în totalitate şi chiar îndepliniţi peste 90% din indicatori. Asta nu înseamnă că nu putem face lucruri mai bine. Nu avem cum să fim întotdeauna mulţumiţi”, a spus Bungău..

Rectorul Constantin Bungău a precizat că, în ultimul an, Universitatea, care deţine din 2018 calificativul “grad de încredere ridicat”, acordat de ARACIS, a evoluat foarte mult, în detrimentul restricţiilor financiare şi al fluctuaţiilor din zona academică.

“Universitatea orădeană chiar a progresat, acesta e adevărul. A crescut numărul de studenţi, ca şi numărul celor străini care au depăşit o mie. Am atras foarte multe fonduri europene; precizez doar trei proiecte mari de construcţie sau renovare, unul de 6 milioane de euro, altul tot de 6 milioane de euro şi un Centru de transfer tehnologic de 7 milioane de euro, plus căminele noi în parteneriat cu Primăria Oradea şi Compania Naţională de Investiţii. Şi avem şi alte proiecte în derulare pe care trebuie să le susţinem în continuare”, a precizat Bungău.

Aceste proiecte mari au determinat, în parte, şi decizia rectorului pentru a candida pentru al treilea mandat. Bungău îşi va depune candidatura în săptămâna 16-20 martie, conform calendarului de alegeri al Universităţii Oradea, pentru mandatul 2020-2024.

Sursa: Agepres

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania