,,In a word where you can be anything, be kind” ( într-o lume în care poți fi orice, fii bun) –  este citatul care de aproape o săptămână  face înconjurul internetului, distribuit de milioane de oameni pe site-urile de socializare. Citatul aparține regretatei Caroline Flack, cea care în urmă cu mai puțin de o săptămână și-a pus capăt zilelor din cauza depresiei cu care se lupta. Cu câteva zile înainte să se sinucidă, ea a postat pe Instragram o poză cu citatul care acum este distribuit de milioane de oameni din toate colțurile lumii.

Totul a început acum în urmă cu mai puțin de o săptămână, când o cunoscută  prezentatoare TV din Regatul Unit, Caroline Flack, și-a pus capăt zilelor din cazua depresiei cu care se lupta. Cu câteva zile înainte  să se sinucidă, aceasta a postat pe instragram o poză cu citatul care acum este distribuit acum de milioane de oameni din toate colțurile lumii.

Cine este Caroline și de ce a recurs la un asemenea gest?

Cu siguranță v-ați pus aceste întrebări, așa că haideți să o cunoaștem mai bine pe regretata jurnalistă.

Caroline Flack a fost o prezentatoare TV și radio din Marea Britanie în vârstă de 40 de ani.  A fost câștigătoarea variantei britanice a emisiunii ,,Dancing with the stars”( ,,Uite cine dansează” în România)  și a prezentat emisiuni precum ”Sunt celebru, scoate-mă de aici” sau ,,Insula Iubirii’. De asemenea, Caroline, în anul 2001, a jucat într-un film intitulat ,,Is Harry on the boat?”.

Care a fost motivul care a împins-o pe Caroline să apeleze la acest gest? În luna decembrie a anului trecut, a fost acuzată că și-a lovit partenerul cu lampa în cap, în urma unei discuții mai aprinse avute cu acesta. Prezentatoarea a fost arestată imediat după incident. Atunci aceasta și-a pierdut  job-ul de prezentatoare a emisiunii ,,Insula Iubirii”, emisiune care rulează și la momentul actual. Flack începuse să primească zilnic foarte multe mesaje jignitoare și pline de ură și  poate cel mai dureros lucru pentru ea – cel care a făcut-o să clacheze –  a fost faptul că publicul nu o mai voia și o huiduia. Apropiații  familiei jurnalistei au spus că aceasta se simțea singură și în permanență o prietenă statea cu ea. Când aceasta s-a dus la magazin, Caroline Flack s-a închis în casă și și-a pus capăt zilelor.

Poate v-ați întrebat de ce am vrut să aduc în atenția publicului cazul vedetei din Marea Britanie, de ce am vrut să luați la cunoștință despre moartea ei? Poate a-ți spune că și-a făcut-o cu mâna ei, că  a fost drogată sau pur și simplu că nu vă interesează în mod direct această poveste, ea nefiind cunoscută la noi în țară. Ei bine, poate că așa este, dar lucrul pe care am vrut să îl transmit și să îl scot în evidență este că și la noi în țară există persoane care suferă de depresie și nimeni nu îi ajută, spun nu vor ajutor și, deci, nici nu îl cer.

Peste 2 milioane de oameni din țara noastră suferă de depresie, iar cei mai mulți  afectați par a fi copii.

 Ce este depresia și care sunt cauzele acesteia la noi în țară?

Depresia se caracterizează printr-o stare persistentă de tristețe, stare care afectează gândurile, emoțiile și comportamentul individului.

Sunt multe cauze ale acestei boli –  mai ales în cazul unui copil –, acestea încep de la plecatul părinților în străinătate, lipsa atenției, lipsa de comunicare dintre copil și părinte și ajung până la bulling-ul tot mai prezent în școlile românești. În cazul unui adult, stresul cotidian sau nejunsurile vieții sunt doua dintre cauzele apariției depresiei. Această boală se manifestă prin scăderea energiei, amețeli, oboseală continuă, apariția insomniilor, scaderea pofetei de mâncare și implicit scăderea în greutate. În mod particular, indivizii pot prezenta iritabilitate, nervozitate si irascibilitate în locul unei dispoziții triste sau abatute, iar ca o ultimă fază a depresiei se ajunge la suicid. Majoritatea persoanelor care suferă de această boală, fie se află în necunoștiință de cauză sau fie nu doresc ajutorul unui medic specialist.

Mai sus am prezentat cazul morții unei persoane cunoscute și cândva iubite de foarte multe persoane, având fani în toată lumea. Viața i s-a schimbat într-o fracțiune de secundă, a pierdut tot –  tot ce a construit pe tot parcursul vieții: imagine, job și iubirea fanilor. Totul a dispărut, odată cu apariția în mediul online a unor articole, scrise de presa de scandal, care o denigrau ca și persoană, alt fapt care a împins-o spre sinucidere. După moartea acesteia, redacțiile care au scris articolele scandaloase despre ea au început să scrie lucruri frumoase și să prezinte lumii cât de bună și minunată a fost Caroline Flack. Dar asta a fost deja târziu, mult prea târziu. De aici s-a pornit o petiție în mediul online privind reglementarea și interzicerea  folosirii citatelor provenite din surse anonime, publicarea informaţiilor private şi a înregistrărilor medicale ale unor persoane.

Dacă așa a fost în cazul unei vedete, ne putem imagina în viața de zi cu zi a unei persoane obișnuite cu ce situații trebuie să se lupte și cu ce fel de persoane trebuie să se confrunte. Lumea în secolul 21 a devenit din ce în ce mai rea, iar dacă vrem să schimbăm ceva în lume, mai întâi noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în alții.

Vreau să știți că înainte de funcția pe care o deținem sau de statutul social pe care îl avem, toți suntem oameni, nu suntem perfecți și ne este permis să greșim dar și mai mult decât atât avem dreptul de a cere ajutor și întelegere.

Acum am să închei cu un alt citat, citat pe care îl las să mă îndrume în fiecare zi și chiar sper că și voi o să îl luați în considerare: ,,Treat people with kindness” (Tratează oamenii cu bunătate)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania