Alte trei acţiuni în justiţie iniţiate de către Instituţia Prefectului Alba, prin care s-a solicitat constatarea nulităţii absolute a actelor de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o suprafaţă totală de aproape 35 de hectare de pădure emise pe numele a trei moştenitoare ale baronului Dániel Bánffy, condamnat în 1952 pentru instigare la crime împotriva umanităţii, au avut câştig de cauză, fiind soluţionate definitiv la Tribunalul Alba.

Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, a spus pentru agenția națională de presă Agerpres, că juriştii instituției au iniţiat în total şapte acţiuni în instanţă pentru anularea unor titluri de proprietate emise anterior pe numele a trei moştenitoare ale lui Dániel Bánffy.

După ce Judecătoria Aiud a admis, în toate cele trei dosare, acţiunea civilă formulată de Prefectul Judeţului Alba, prin care s-a solicitat constatarea nulităţii absolute a actelor de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o suprafaţă totală de aproape 35 de hectare de pădure, de pe raza comunei Lopadea Nouă, moştenitoarele lui Dániel Bánffy – Bethlen Ana, Bethlen Susana Agneta şi Szentkuti Eva – au formulat apel la Tribunalul Alba.

Magistraţii au respins apelul în toate cele trei dosare

Dániel Bánffy

Au fost anulate astfel un titlu de proprietate emis în 2008 pentru o suprafaţă de 24,35 hectare teren cu vegetaţie forestieră, un altul din 2010, ce viza o suprafaţă de 8,90 hectare teren cu vegetaţie forestieră, şi încă unul din 2007, pentru 8,90 hectare teren cu vegetaţie forestieră, toate pe raza comunei Lopadea Nouă.

În alte patru cauze au fost anulate, în 2018, la Curtea de Apel Alba Iulia – două, respectiv Tribunalul Alba – două, titlurile de proprietate emise pe numele celor trei moştenitoare ale baronului Dániel Bánffy, condamnat în 1952 pentru instigare la crime împotriva umanităţii, judecătorii dispunând atunci şi confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise în timpul ocupaţiei horthyste, când a fost ministru.

Astfel, în două dosare, CA Alba Iulia a respins recursul declarat împotriva unor decizii, din 2017, ale Tribunalului Alba, care făceau referire la anularea unor titluri de proprietate emise în 2009, ce priveau peste 45 de hectare de păşune, respectiv 23,75 hectare de pădure de pe raza comunei Hopârta. Dosarele au fost soluţionate în sensul că a fost admisă excepţia inadmisibilităţii recursului formulată de Prefectul judeţului Alba şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Alba.

Alte dosare au fost finalizate la Tribunalul Alba în sensul respingerii apelului formulat de cele trei moştenitoare împotriva unor sentinţe civile ale Judecătoriei Aiud. Astfel, a fost anulat un Titlu de proprietate emis în 2007, referitor la o suprafaţă de peste 9 hectare de teren agricol, tot de pe raza comunei Hopârta, şi un altul din 2010, referitor la o suprafaţă de peste 40 de hectare de teren agricol de pe raza comunei Lopadea Nouă.

În urmă cu şase ani, într-un document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se arăta că averea lui Dániel Bánffy nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944. Potrivit documentului CNSAS, conduita lui Dániel Bánffy în perioada de ocupaţie horthystă din Ardeal a fost “vădit contrară intereselor României şi populaţiei româneşti din Ardeal” şi că “faţă de această conduită, averea autorului Banffy Daniel a fost preluată de statul român”. Din acest motiv, s-a considerat că bunurile au fost confiscate ca urmare a săvârşirii unor crime contra umanităţii sau crime de război în perioada 6 septembrie 1940 – 9 mai 1945 şi nu constituie preluare abuzivă, deci nu fac obiectul legii de reconstituire a dreptului de proprietate.

Moştenitorii lui Dániel Bánffy susţin că verdictul din 1952, prin care fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de muncă forţată, i-a fost confiscată averea şi a fost privat timp de 10 ani de drepturile civile pentru crime împotriva umanităţii pe care a fost acuzat că le-a comis între 1940 şi 1944, ar fi fost rezultatul unui proces înscenat. 

Sursa: Agerpres
credit foto: https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1niel_B%C3%A1nffy

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania