Revista ,,Tribuna”, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, invită publicul să ia parte, în perioada 25 februarie – 15 martie, la expoziția ,,Lumea ca alegorie și mit” a artistului Michael Lassel.

Vernisajul va avea loc marți, 25 februarie, începând cu ora 18.00, la sediul Muzeul de Artă Cluj-Napoca, publicul având posibilitatea să admire lucrările expuse în zilele de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10.00-17.00, până în data de 15 martie.

În cadrul expoziției va putea fi admirată, printre altele, și lucrarea folosită de Deutsche Bundesbank  (Banca Federală a Germaniei) în campania de trecere la moneda euro – ,,Bancher în înalta societate” (Bankier in guter Gesellschaft) a lui Michael Lassel, realizată în anul 1995, prin tehnica uleiului pe pânză, cu o dimensiune de 89 x 79 de centimetri. „Arta, ca și banul, își are propria valoare, dar materialele folosite, precum și efortul depus pentru realizare nu stau în nici o relație cu valoarea financiară declarată. Iar banul s-a folosit dintotdeauna cu plăcere de artă pentru a-și depăși condiția profană”, a declarat artistul într-un interviu.

Cea mai mare expoziție din România cu lucrări de Michael Lassel

Michael Lassel (n. 1948, Logig / Mureș, Academia de Arte București, 1968 – 1972) revine în România, cu expoziția personală „Lumea ca Alegorie și Mit ”, cea de-a treia organizată în țara sa natală – după cele de la European Art Gallery (București, 2010) și de la Muzeul Național Brukenthal (Sibiu, 2017).

Stabilit din 1986 în Fürth, Germania, Michael Lassel este recunoscut internațional pentru picturile sale ,,trompe l´œil” și, de peste trei decenii, este invitat să expună în galerii și muzee din întreaga lume, de la British Museum (,,Babylon. Myth and Reality”, 2008-2009) și consacrata ,,Haus der Kunst” München (2006-2008, 2010), până la numeroase saloane de artă pariziene și expoziții ale celebrei Opera Gallery în Paris, New York, Singapore și Miami. Revista Weltkunst l-a numit „cel mai important pictor trompe-l´œil contemporan”, Academia Europeană de Artă Luxembourg l-a premiat și i-a oferit oportunitatea unei expoziții personale, importante muzee au lucrări semnate de Lassel în colecțiile lor permanente (în România, Muzeul Național Brukenthal), operele sale se găsesc în renumite colecții private.

La invitația Revistei de cultură „Tribuna”, reprezentată de managerul Mircea Arman, care i-a dedicat și albumul trilingv „Michael Lassel – Ein Meister aus Deutschland” (Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2019), Michael Lassel propune cea mai mare expoziție din România de până acum (38 de lucrări), incluzând opere realizate în ultimul sfert de secol (între anii 1994 și 2020), constituindu-se, astfel, într-o retrospectivă a unei cariere artistice impresionante.

„Arta lui Michael Lassel ne spune că omul se îndepărtează de lucru, de lumea pe care o trăiește, ba, mai mult, trăiește în afara relației sale esențiale cu lucrul și este lipsit de lume. Omul se îndepărtează de lucru și de lume, iar singura salvare stă în re-creația acesteia, în capacitatea sa imaginativă, în nesfârșita strădanie de a re-crea lumea din nou și din nou”, remarcă Mircea Arman în revista Tribuna.

„Combinând hiperrealismul cu trompe l´oeil, Lassel se recunoaște influențat de ,,iluzionismul baroc” și faimoșii săi maeștri, precum Bramante, Mantegna, Luca Giordano, Tiepolo, dar și de modernii Dali și Magritte, reușind însă să creeze o lume și o atmosferă foarte diferite de ale acestora, unică în mesaj și în compoziție. Lucrările sale sunt, fiecare în parte, răspunsul artistului la întrebările omenirii, combinând povești personale (…) cu un simbolism profund, care are rădăcini încă mai timpurii, în enigmele atât de iubite de renascentiști”, notează Cristina Simion, curatorul expoziției.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania