Este alertă în vămile românești, așteptându-se reîntoarcerea în țară a mai multor grupuri de elevi plecați în excursii în diferite zone din nordul Italiei, exact în regiunile cele mai afectate de răspândirea noului coronavirus. Două autocare cu elevi şi părinţii lor din Oradea ajung în această seară în Vama Borș, acolo urmând a fi consultaţi de medici epidemiologi şi apoi plasați în carantină. De asemenea, în aceeași vamă este așteptat să ajungă un al treilea autocar cu excursioniști. Este vorba despre 50 de elevi de la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia. Conform deputatului liberal de Alba, Florin Roman, ei vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile, dar precizează că starea elevilor este bună, ei neavând febră sau alte simptome.

Informațiile pe care le au până în prezent autoritățile despre cele trei autocare cu copii și părinți sunt că nu există la niciunul dintre cei care revin în țară simptome de prezență a bolii, însă cu toate acestea ei vor fi plasați în carantină pentru următoarele 14 zile, conform deciziei Ministerului Sănătății.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban susține că aceștia NU vor fi plasați în carantină, ci doar vor fi izolați la domiciliu, întrucât zona din care provin nu este printre cele 11 în care autoritățile italiene să fi depistat prezența virusului și care au fost complet izolate. Copiii vor fi ținuți timp de 14 zile la domiciliu, însă este neclar cum vor verifica autoritățile respectarea acestei măsuri.

Cel mai recent bilanț arată că sunt deja înregistrate 134 de cazuri de îmbolnăviri în Italia. După China (76.940), Coreea de Sud (602) și Japonia (146), Italia este a patra cea mai afectată țară din lume de epidemia provocată de virusul nou apărut în Wuhan.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania