Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, sâmbătă, că ministerul pe care îl conduce va depune în următoarele săptămâni fişa unui proiect de 10 milioane de euro, finanţat din fonduri europene, care prevede construcţia, în parteneriat cu Regia Publică Kronstadt din Braşov, a unui nou sanctuar pentru urşi în judeţ. Actualul sanctuar pentru urși de la Zărnești se apropie, după 15 ani de activitate, de capacitatea maximă. Totodată, ministrul a anunțat implementarea anul acesta, în premieră pentru România, a unui program național de prevenire a conflictelor și de protejare a populației din zonele vizitate de urși.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că sanctuarul pentru urși de la Zărnești este, de peste 15 ani, un spațiu unic în România și esențial în lupta pentru conservarea biodiversității din țara noastră, dar care astăzi se apropie de capacitatea maxim. Acesta este și motivul pentru care ministerul pe care îl conduce a înțeles că trebuie să intervină.

”Demersurile unor oameni inimoși și ale asociațiilor civice trebuie dublate și susținute prin acțiuni concrete ale statului român, fapt pentru care urmează să depunem, în următoarele săptămâni, fișa unui proiect de 10 milioane de euro finanțat din fonduri europene, care prevede construcția, în parteneriat cu Regia Publică Kronstadt din Brașov, a unui nou sanctuar pentru urși în județ.”, a declarat Costel Alexe.

Ministrul a mai spus că va implementa în premieră pentru România un program naţional de prevenire a conflictelor şi de protejare a populaţiei din zonele vizitate de urşi, prin intermediul căruia oamenii care locuiesc în zone de risc îşi vor putea cumpăra garduri electrice cu fonduri europene.

”Finanțăm totodată cel mai mare și complex studiu asupra populației de urși realizat în România, realizat cu cele mai noi tehnologii disponibile și în urma căruia ar trebui să știm exact numărul de exemplare pe care țara noastră îl deține. Implementăm anul acesta în premieră pentru România un program național de prevenire a conflictelor și de protejare a populației din zonele vizitate de urși, Programul COEXISTENȚA, finanțat din Fondul Pentru mediu.”, a spus Alexe.

Prin acest program, românii care locuiesc în județele situate pe suprafața arealului speciei urs vor putea să beneficieze de finanțare pentru achiziția gardurilor electrice. Fie că vorbim de stâne, cabane, gospodării, școli sau spitale, românii vor putea să își protejeze bunurile și viața mai bine.

Mai exact, programul de reducere a pagubelor și atacurilor carnivorelor mari este gândit ca o măsură activă de conservare a biodiversității, având obiective multiple care duc la menținerea viabilității populațiilor speciilor de carnivore mari prin reducerea conflictelor cu localnicii, creșterea toleranței oamenilor față de aceste specii, reducerea braconajului și a mortalităților înregistrate în urma conflictelor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania