Guvernul italian a decretat starea de urgenţă în urma riscului sanitar produs de apariţia unor noi cazuri de infecţie cu COVID-19 (coronavirus), concentrate îndeosebi în regiunile Lombardia şi Veneto. Printre măsurile suplimentare luate de autorităţile italiene în vederea restrângerii focarelor şi prevenirii răspândirii virusului se află interdicţia de a părăsi sau de a intra în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor, închiderea localurilor publice, anularea activităţilor sportive sau recreative, suspendarea cursurilor şcolare şi emiterea de alerte pentru urgenţă sanitară care sfătuiesc cetăţenii să rămână în case în regiunile în care s-au înregistrat aceste cazuri.

Într-o conferință de presă, șeful Protectiei Civile italiene, Angelo Borrelli – numit și Comisar extraordinar pentru coordonarea acțiunilor împotriva coronavirusului – a declarat că numărul victimelor a crescut la 5, cel mai recent deces fiind cel al unui bărbat de 88 de ani din Caselle Lanne, lângă Lodi. Cu toate acestea, susține Borelli, situația este sub control.

În total, la această oră, în Italia sunt confirmate 219 cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre aceștia, 99 pacienti sunt internati în spitale, 23 sunt în terapie intensiva, iar 21 sunt în izolare la domiciliu.

Pe regiuni, situația este următoarea: Lombardia: 176 pacienti dintre care 163 confirmați pozitiv la virus și 4 morti; Veneto: 27 pacienți din care 26 pozitivi și 1 mort; Emilia Romagna: 18 contaminati; Piemonte: 4 contaminati. În Lazio sunt consemnate 3 cazuri de suspiciune cu infectare dar și un prim caz de vindecare într-un cuplu de turiști chinezi unde bărbatul este vindecat iar sotia lui este în conditii destul de bune.

Angelo Borrelli a anunțat că mâine va sosi în Italia o delegatie de la Uniunea Europeană și OMS pentru a acorda sprijin guvernului italian.

În ceea ce îi privește pe cetățenii români care locuiesc în zonele cele mai afectate, sfatul autorităților este să rămână pe loc si să nu plece spre România, în caz contrar existând un risc real de infectare a celor dragi de acasă. Condițiile medicale din Italia sunt excelente, iar șansa de a beneficia de un tratament adecvat este mai mare, comparativ cu eventualitatea de a pleca din această țară.

Corespondență de la Julia-Sandra Virsta

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.