Desfiinţarea Autorităţilor pentru Management ar simplifica foarte mult procesul de atragere a fondurilor europene, au declarat luni, în conferinţă de presă, viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan şi directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş, cu ocazia raportului acestei direcţii pe anul 2019.

Viceprimarul a subliniat că, în special oraşele au dobândit expertiză şi experienţa necesară, arătând că pot să gestioneze fără probeleme aceste proiecte.

“Prin această propunere se elimină o etapă birocratică importantă şi o instituţie birocratică. Dacă Autorităţile de Management nu ar mai exista realmente, ci ar prelua această responsabilitate ADR-urile, cu siguranţă că lucrurile ar fi mai simplificate. Este o propunere pe care Asociaţia Municipiilor a discutat-o şi cred că este o idee pe care şi domnul ministru o susţine; vom vedea în ce măsură se va transforma în realitate”, a declarat Mircea Mălan.

Primăria Oradea | Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională prezintă raportul de activitate pe anul 2019!

Geplaatst door Mircea Mălan op Zondag 23 februari 2020

“Cu sprijinul ADR-urilor sunt convins că ar reuşi să lucreze fără probleme. Ca urmare, o verigă birocratică suplimentară ar fi de preferat să fie eliminată. Aceasta este poziţia pe care o avem noi, dar decizia nu e la noi, noi spunem doar cum vedem lucrurile de aici, din teren”, a precizat Mălan.

El a arătat că beneficiarii trimit documentele la ADR, care le evaluează, de acolo se trimit la Autoritatea de Management, din cadrul ministerului respectiv, care la rândul lor le evaluează şi când se decide, se trece la încheierea contractului de finanţare.

Directorul DMPFI, Marius Moş a menţionat că “foarte importantă ar fi corelarea a tot ce înseamnă zona de legislaţie cu zona de ghiduri financiare”. El a apreciat că s-au mai făcut unii paşi, precum documentele depuse electronic, dar că mai este loc de îmbunătăţiri care totuşi se prefigurează având în vedere faptul că în conducerea ministerelor au ajuns “oameni care înţeleg fenomenul de jos, pornind de la problemele beneficiarului”.

“Există unele reticenţe să lase controlul cei de la AM-uri. Apropierea de beneficiar, vorbim de organismele intermediare ce acţionează la nivel regional, le face să înţeleagă mai bine problemele. Această transformare a organismelor intermediare pe POR în Autorităţi de Management ar însemna o descentralizare şi o pliere mai bună pe nevoile de la nivelul fiecărei regiuni,” a spus Marius Moş.

Portofoliul de proiecte cu finanţare nerambursabilă ale Primăriei Oradea, în perioada 2014-2020, este 368,7 milioane de euro şi acoperă, prin peste 80 de proiecte, într-un concept de dezvoltare integrată, toate domeniile vieţii sociale ale municipiului Oradea.

Potrivit directorului Moş, în prezent primăria derulează implementarea a peste 40 de proiecte cu o valoare totală de 200 de milioane de euro, unele fiind încheiate, iar altele în diverse faze (zece proiecte în etapa de semnare a contractului de finanţare, şase în evaluare, în valoare de 100 de milioane de euro).

Sursa. Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.