Teatrul Național din Timișoara anunță cu bucurie nominalizarea actorului Andrei Chifu pentru premiul UNITER, la secțiunea Debut, pentru rolul principal Eu din spectacolul Casa de pe graniţă de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater. Juriul de nominalizări a fost compus din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari.

Drama personajului interpretat de Andrei Chifu în Casa de pe graniță este de-o actualitate cutremurătoare, un strigăt de disperare a milioane de cetățeni a căror existență este distrusă în numele unor false principii sociale, a unor coordonate, în numele nenumăratelor limitări ce li se impun. Andrei Chifu, tânăr actor ce se confruntă zi de zi cu realitatea societății în care trăiește, colaborator al Teatrului Național din Timișoara, încarcă personajul pe care îl interpretează cu valențele propriei sale actualități, făcându-l irezistibil.

Teatrul Național din Timișoara și-a asumat rolul de formator al artei teatrale la nivel național, cel puțin în ultimii cincisprezece ani, depășind schema de personal prin investiția în descoperirea de noi colaboratori, de noi talente care să inoveze în teatrul românesc.

Ca instituție publică de cultură, Naționalul merge pe contrasensul sistemului de stat din ultimii ani, un sistem care pune în pericol dezvoltarea artelor spectacolului; acel sistem care a ignorat statutul și drepturile artiștilor neangajați la stat, ai acelor artiști care formează majoritatea breslei, dar și pe cele ale profesioniștilor neangajați din meseriile specifice artelor spectacolului.

Unul dintre programele din proiectul de management al Teatrului Național din Timișoara se numește Debut și a fost conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți. Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din programul Debut, iar nominalizarea sa de către juriul de selecție al UNITER  confirmă public justețea acestui demers.

Iată, acest program din proiectul de management se dovedește un model național de bună practică. Într-adevăr, Teatrul Național din Timișoara nu încetează să creeze formule inovatoare într-un sistem financiar ostil, care blochează drumurile creativității și respinge generozitatea din dreptul la creație al generațiilor în viitor.

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.