Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul şedinţei CSAT pe tema COVID – 19, că vor fi suplimentate măsurile de control la punctele de trecere a frontierei, indiferent de tipul acestora şi că Guvernul va pune a dispoziţie resursele financiare pentru achiziţionarea materialelor sanitare şi a medicamentelor. Şeful statului face apel la calm şi cere populaţiei să respecte măsurile de igienă personală indicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Până în acest moment nu avem niciun caz confirmat cu infecţie cu acest virus în România. Dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat pentru că ne confruntăm cu o urgenţă medicală globală” a afirmat preşedintele miercuri, la finalul şedinţei CSAT pe tema coronavirusului. Acesta a spus că toate statele „sunt vulnerabile” în faţa acestui virus. Iohannis afirmă că analiza CSAT arată că instituţiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea. 

Reiau apelul la calm, întrucât nu există motive de panică este esenţial să tratăm cu toată atenţia această situaţie, să ne informăm permanent din surse oficiale şi credibile” a spus şeful statului. Preşedintele acuză o abordare care în unele cazuri a fost „inutil de alarmistă” în mass media, făcând apel la acestea să informeze oamenii „de o manieră echilibrată şi fără încercări de a transforma aceste informări în ceva senzaţional”.

„Astăzi le-am cerut tuturor decidenţilor membri ai CSAT să rămână la cel mai înalt nivel şi implicare şi vigilenţă pentru că e esenţial să tratăm pericolul cu are ne confruntăm cu maximă responsabilitate dar şi cu calm”, a mai declarat preşedintele Iohannis.El a pus accent asupra măsurilor preventive şi a subliniat nevoia de comunicare eficientă între structurile implicate, atât la nivel central cât şi la nivel local.

Klaus Iohannis mai spune că este nevoie şi de implicarea cetăţenilor, nu doar a autorităţilor, încurajându-i pe oameni să urmeze măsurile de prevenţie indicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Este nevoie de un efort comun şi unitar şi de aplicarea riguroasă şi fără abateri a măsurilor de prevenţie pentru a asigura cea mai bună protecţie a cetăţenilor. În acest context am hotărât că, pe lângă măsurile deja stabilite, să fie suplimentate măsurile de control pentru identificarea eventualilor bolnavi la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială şi aeriană” a spus şeful statului. 

Personalul medical la aceste puncte de frontieră va fi asigurat de către Ministerul Sănătăţii, a precizat Klaus Iohannis.

„În eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României, este esenţială protejarea personalului medical care ia contact cu persoanele infectate” a spus Klaus Iohannis. În acest context, CSAT a decis alocarea de către Guvern a resurselor financiare pentru echipamente individuale de protecţie, medicamente, izolete pentru transport pe targă şi camere de izolare. Preşedintele a anunţat că cel mai probabil joi dimineaţă va fi funcţională linia telefonică dedicată celor care cer informaţii despre infectarea cu coronavirus. Ioahnnis a adăugat că are încredere” că instituţiile implicate şi sistemul medical pot gestiona situaţia. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania