fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUDirectorul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu, cavaler al Legiunii de onoare

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu, cavaler al Legiunii de onoare

Publicat în

spot_img
spot_img

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), actorul, regizorul şi scenaristul Constantin Chiriac, a fost decorat, miercuri seară, cu Legiunea de onoare, în grad de Cavaler. Distincţia a fost înmânată de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la reşedinţa diplomatului.

În discursul său, ambasadoarea a transmis „recunoştinţa Franţei pentru întreaga carieră” şi „contribuţia nepreţuită la relaţia dintre Franţa şi România” a lui Constantin Chiriac.

„Sunteţi o mare personalitate a lumii culturale din România. Acest univers este profund şi durabil marcat de angajamentul şi credinţa dumneavoastră în rolul artei în societate şi în rândul tinerilor”, a spus diplomatul francez.

Michele Ramis a elogiat lansarea de către cel decorat a FITS.

„Să lansezi un festival nu este ceva uşor, v-aţi confruntat cu multe obstacole, în faţa cărora nu v-aţi dat bătut. Aţi crezut în acest proiect minunat şi chiar v-aţi ipotecat casa pentru a organiza ediţia din 1997. Şi cu atât mai bine pentru Sibiu şi România, de vreme ce, încetul cu încetul, festivalul a prins contur, iar între 2004 şi 2007, când Sibiul a fost numit Capitală culturală europeană, aţi fost numit vicepreşedinte al comitetului de organizare. Festivalul profită de efervescenţa culturală a oraşului şi se bucură de o binemeritată recunoaştere. A devenit unul dintre cele mai mari şi mai prestigioase festivaluri din Europa şi din lume în artele spectacolului”, a spus ambasadoarea.

Decernarea de premii marilor nume ale spectacolului din întreaga lume, Isabelle Huppert în 2018, Emmanuel Demarcy-Mota în 2019, iniţiativele consacrate tinerilor, organizarea în cadrul festivalului a singurei Burse de spectacole, legarea unor relaţii puternice şi durabile cu Franţa de la o vârstă foarte fragedă, promovarea noii dramaturgii de limbă franceză au fost tot atâtea merite evocate de Michele Ramis.

„Prin urmare, cu mare emoţie şi bucurie, astăzi, prin decizia preşedintelui Republicii, vă numesc Cavaler al Ordinului naţional al Legiunii de Onoare”, a spus ambasadoarea Franţei.

Constantin Chiriac şi-a exprimat recunoştinţa pentru primirea acestei distincţii, subliniind importanţa pe care Franţa a avut-o în cariera sa.

El a amintit astfel faptul că, „încă de la început, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost inspirat de Jean Vilar şi Festivalul de la Avignon”, care i-au „dezvăluit importanţa acordată diversităţii artistice pe un fundal de deschidere către un public popular, un iubitor de teatru”.

„Festivalul pe care îl conduc a cultivat constant legături strânse cu Festivalul de la Avignon, unul dintre cei mai emblematici regizori ai lui, Bernard Faivre d ‘Arcier, a fost prezent la Sibiu, unde şi-a împărtăşit profesia de credinţă cu un succes incontestabil”, a spus Chiriac.

Directorul FITS a mai amintit „rolul special” obţinut prin strânsa colaborare cu Théâtre de la Ville şi Emmanuel Mota-Demarcy, „care au oferit spectacole emblematice pe scena franceză, dar şi cu Jean-Michel Ribes, directorul Théâtre du Rond-Point, ori cu Jean-Jacques Lemetre, colaboratorul principal al Arianei Mnouchkine, care a împărtăşit publicului cercetările sale muzicale, ce au avut un ecou internaţional.

Chiriac a menţionat legăturile diplomatice cu mai mulţi ambasadori francezi şi colaborările culturale, începând cu Philippe Etienne şi până la Michele Ramis, relaţii care „au avut un impact incontestabil asupra programului şi rezonanţei Festivalului”.

„Interpretez acordarea acestei decoraţii ca un gest simbolic, de care mă simt mândru şi mulţumesc Franţei şi Excelenţei voastre. Fie ca prietenia noastră să continue şi să se bucure de acelaşi succes pe viitor ca şi până acum”, a mai spus directorul FITS, Constantin Chiriac.

Legiunea de Onoare (Légion d’honneur) este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în 1802 şi acordată neîntrerupt din anul 1804.

****

Un veritabil ambasador al culturii şi limbii române, Constantin Chiriac s-a născut la 3 octombrie 1957.

Este director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu din anul 2000, iar din 1994 este preşedinte al Fundaţiei „Democraţie prin Cultură” din Sibiu şi director general al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În perioada 2004-2007 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”.

A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă, printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat numărându-se „Moromeţii” (regia Stere Gulea) şi „Croaziera” (regia Mircea Daneliuc).

În anul 2000 a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.

Pe 20 noiembrie 2019, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler mai multe personalităţi ale lumii culturale care au avut o contribuţie remarcabilă la succesul Sezonului Franţa-România, printre acestea numărându-se şi Constantin Chiriac.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

Sezonul de schi la Păltiniș Arena se deschide pe 30 noiembrie

30 noiembrie va fi prima zi în care complexul Păltiniș Arena își va deschide porțile în acest an, la timp pentru ca toată lumea să poată profita de minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României.

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.

De la frigul din clase la căldura muzicii: Elevii de la Liceul de Artă din Sibiu învață iarna într-un frig cumplit

Liceul de Artă din Sibiu are nevoie de ajutor. El funcționează într-o clădire monument istoric ce aparține Bisericii Evanghelice. Pentru că nu e clădirea școlii, investițiile sunt aproape inexistente, motiv pentru care cei care au de suferit sunt elevii.