China intenționează să trimită 100.000 de raţe în Pakistan pentru a ajuta la combaterea roiurilor de lăcuste, relatează BBC. Pakistanul a declarat, luna aceasta, stare de urgenţă, numărul lăcustelor fiind cel mai mare din ultimele două decenii.

Părerile cu privire la această schemă de acţiune sunt împărţite. Un expert a spus că o singură raţă poate mânca peste 200 de lăcuste pe zi şi că aceste păsări ar putea fi mai eficiente decât pesticidele. De altă parte, un cercetător este neîncrezător în eficienţa raţelor.

Milioane de astfel de insecte au devastat culturile din mai multe părţi ale estului Africii. La începutul lunii, Somalia a declarat stare de urgenţă, iar între ţările afectate se numără Etiopia şi Kenya.

Guvernul chinez a anunţat săptămâna aceatsa că a trimis o echipă de experţi în Pakistan pentru a dezvolta „programe specifice” împotriva lăcustelor.

Lu Lizhi, cercetător la Academia de Ştiinţe Agricole din provincia Zhejiang, a declarat pentru Bloomberg că raţele sunt „arme biologice”. El a spus că găinile pot mânca aproximativ 70 de lăcuste zilnic, iar o raţă de până la trei ori mai mult.

„Raţelor le place să stea grupate, aşa că sunt mai uşor de gestionat decât găinile”, a declarat el pentru presa chineză.

Un studiu cu raţe va fi făcut în provincia chineză Xinjiang, apoi ele vor fi trimise în zonele cele mai afectate din Pakistan – Sindh, Balochistan şi Punjab.

Iniţiativa a ajuns rapid subiect pe reţelele de socializare chineze. „Mergeţi, raţelor! Sper să vă întoarceţi în viaţă”, a scris un utilizator pe Weibo. „Raţele eroine în calea răului”, a scris un altul.

Un profesor de la Universitatea Agricolă Chineză, care face parte din delegaţia trimisă în Pakistan, a pus sub semnul întrebării eficienţa raţelor în problema lăcustelor, mai ales că este vorba despre zone aride din ţara vecină. 

„Raţele se bazează pe apă, dar în zonele deşertice din Pakistan temperatura este foarte ridicată”, a spus Zhang Long. Deşi raţele au fost folosite împotriva lăcustelor de sute de ani, a mai afirmat el, mobilizarea lor nu face parte încă din programul guvernamental de asistenţă şi aceasta este o metodă experimentală.

În anul 2000, China a trimis din provincia Zhejiang în Xinjiang 30.000 de raţe pentru a combate invazia de lăcuste.

Lăcustele pot călători până la 150 de kilometri într-o zi. Fiecare insectă adult poate mânca într-o zi cantate de hrană egală cu greutatea corpului.

Sursa: news.ro

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.