Astăzi ar fi trebuit să vă povestesc despre experiența mea la stațiunea de ski Rânca, dar a apărut ceva neprevăzut și nu am mai putut ajunge acolo, așa că ne-am reprofilat repede, iar în următoarele paragrafe am să vă povestesc puțin despre stațiunea montană Muntele Mic, din județul Caraș-Severin. Adică exact locul unde am ajuns și am profitat de zăpada de pe pârtie.

Domeniul schiabil Muntele Mic se află în sud-vestul României, amplasat sub vârful muntelui cu același nume. ,,Perla Banatului”, așa cum îi spun unii, se află  la o altitudine de 1545m. Muntele se găsește la o distanță aproximativă de 37 de kilometri de orașul Caransebeș, iar pentru a parcurge drumul spre acesta trebuie să aveți masina pregătită pentru anotimpul rece și implicit pentru zăpadă și polei – cu roți de iarnă și lanțuri. Șoseaua urcă în serpentine înguste pe valea Craiului, până în golul alpin și apoi în stațiune. Înainte se mergea cu mașina până la stația de telescaun iar de acolo se urca cu acesta. Acum telescaunul nu mai funcționează și de aceea se ajunge la crearea ambuteiajelor de-a lungul drumului. Puteți evita aglomerația dacă porniți spre munte cât mai de dimineață, exact așa cum am făcut și noi!

Înainte de toate trebuie să vă mărturisesc că priveliștea este de-a dreptul uluitoare! Vă fură respirația și cu siguranță o să vă golească memoria telefonului, dorind a imortaliza fiecare loc printr-o fotografie. De la panorama orașului Caransebeș vizibilă de pe pârtiile de ski,  până la priveliștea minunată oferită de vecinătatea Munților Țarcu, locul este numai bun de făcut poze. Stratul consistent de zăpadă și razele calde ale soarelui au întregit peisajul. Dacă ești pasionat de sporturi de iarnă precum schiatul sau datul cu placa, atunci cele 4 pârtii ale stațiunii vor fi pe placul tău!

Acestea au nivele diferite de dificultate (începător și avansat) și diferite lungimi.  Ele se află la o distanță destul de mică una de cealaltă, astfel încât dacă doriți puteți să le schimbați cu ușurință între ele. Echipamentele necesare se pot închiria la un preț rezonabil de la o cabană aflată în apropierea teleskiurilor. Dacă știți deja să schiați, vă puteți aventura și să vă luați cartelă la telescaun pentru cea mai mare și abruptă pârtie – cea de la cruce.  Fiindcă vremea a fost una frumoasă, razele calde ale soarelui brăzdând toată stațiunea, am prins și eu curaj și am încercat să schiez sub îndrumarea și ajutorul însoțitorului meu, dar am renunțat odată cu prima căzătură în zăpadă. Fiindcă sunt o fire destul de fricoasă și greu de scos din zona ei de confort, dar totuși ambițioasă, am mai avut câteva tentative de a încerca alunecatul pe schiuri dar fără un rezultat mulțumitor.

Dacă sunteți ca mine și simțiți că pur și simplu treaba asta cu schiatul nu este pentru voi, nu trebuie să vă faceți griji! Stațiunea Muntele Mic prevede pârtii pentru săniuș iar dacă nici asta nu vă mulțumește atunci puteți să vă bucurați de o plimbare cu Snowmobil-ul în sus-ul muntelui. 

După o zi plină de activități în zăpadă, sigur o să vi se facă foame și un lucru este cert: aveți fără doar și poate de unde alege – de la mâncare de tip fastfood la restaurante de primă clasă –, iar dacă vreți să vă prelungiți distracția la munte cu încă o zi sunt câteva cabane care sunt cu siguranță nerăbdătoare să vă cazeze.

Trebuie să recunosc că cea mai frumoasă imagine care mi-a rămas întipărită în minte este aceea a copiilor care abia dacă au învățat să meargă în picioare și deja învățau să schieze. Ba mai mult, unii dintre ei schiau mai bine decât mulți de pe pârtie. Bucuria de pe chipul lor, entuziasmul și ambiția de a ajunge în vârful muntelui și de a schia de acolo mi-au umplut sufletul de bucurie. Dacă aveți copii mici, eu vă recomand să îi înscrieți la lecții de schiat de la o vârstă cât mai fragedă, pentru că atunci ei învață mult mai bine și prind trucurile mult mai repede în comparație cu un adoloscent sau un om în toată firea. Exemplul potrivit de aici sunt eu, care nu am reușit să prind gustul și să înteleg tainele schiatului.

Chiar dacă nu am reușit să învăț să schez, m-am distrat tare frumos la munte și m-am umplut de o energie pozitivă. Vă invit, atât cât mai permite vremea bineînteles, să mergeți și să vizitați și voi stațiunea Montană Muntele Mic – pentru o poză, schiat sau chiar pentru o simplă bulgăreală.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.