fbpx
5.6 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNETensiuni la granița greco-turcă; 15.000 de refugiați forțează intrarea în UE

Tensiuni la granița greco-turcă; 15.000 de refugiați forțează intrarea în UE

Publicat în

spot_img
spot_img

Situația de la Evros, la granița turco-greacă, este tot mai tensionată, autoritățile grecești vorbind despre 15.000 de persoane care forțează granița pentru a intra în Uniunea Europeană, scrie Greek Reporter. Migranții sunt o masă de manevră pentru președintele turc Erdogan, care vrea să oblige astfel UE să intervină în Siria, unde armata turcă înregistrează pierderi serioase în fața trupelor siriene sprijinite de Rusia.

Poliţia greacă a recurs duminică la gaze lacrimogene împotriva migranţilor care forţează pătrunderea în Grecia pe la frontiera terestră cu Turcia, în timp ce în insulele greceşti a crescut de asemenea numărul migranţilor care debarcă şi s-au înregistrat incidente. Mii de refugiaţi, majoritatea din Siria, Irak, Pakistan, Afganistan şi Somalia, s-au adunat încă de vineri, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să nu mai împiedice refugiaţii să plece către vestul Europei, el estimând că UE nu-i oferă suficient sprijin nici pentru asistarea celor circa 3,7 milioane de refugiaţi aflaţi pe teritoriul turc şi nici în conflictul din Siria.

Duminică a fost astfel a doua zi de ciocniri violente între poliţia greacă şi migranţi la punctul de frontieră Kastanies şi în alte puncte de la frontiera terestră cu Turcia. Atacate cu pietre de migranţi, forţele de ordine greceşti au reuşit totuşi să impiedice pătrunderea acestora, dar grupuri de câteva zeci de migranţi au reuşit să intre în Grecia prin secţiuni mai puţin protejate ale frontierei.

A crescut şi numărul migranţilor care au debarcat în insulele greceşti, circa 500 ajungând duminică dimineaţă în insulele Lesbos, Chios şi Samos. În insula Lesbos un grup de localnici a împiedicat în portul Thermi debarcarea a circa 50 de migranţi veniţi cu mai multe ambarcaţiuni şi au proferat insulte la adresa reprezentantului local al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), unii atacând şi jurnaliştii, cărora le-au aruncat în mare aparatele foto.

Pe drumul către tabăra de refugiaţi de la Moria un alt grup de localnici înarmaţi cu lanţuri şi pietre au încercat să oprească un autobuz al poliţiei care transporta către acea tabără un grup de migranţi recent ajunşi în insulă.

La graniţele Greciei, care în prezent găzduieşte circa 40.000 de migranţi în tabere suprapopulate, se află în prezent câteva mii de migranţi, conform unei surse guvernamentale de la Atena, dar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) estimează că ar fi de fapt cel puţin 13.000, în timp ce Turcia susţine că peste 75.000 de migranţi ar fi reuşit deja să treacă graniţa în zona Edirne, cifră însă neconfirmată de Grecia.

”Am avut ieri (sâmbătă n.red) circa 9.600 de tentative de trecere a frontierei, şi toate au fost oprite”, a declarat la postul Skai TV ministrul grec al apărării, Alkiviadis Stefanis, care a acuzat Turcia că oferă asistenţă migranţilor pentru a putea trece graniţa. Turcia ”nu doar că nu-i opreşte, dar îi şi ajută”, a spus oficialul grec.

În Bulgaria vecină nu s-au înregistrat deocamdată tentative de trecere a frontierei, potrivit ministrului bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, care a confirmat că a fost consolidat dispozitivul de forţe de ordine la graniţa cu Turcia pentru a împiedica intrările ilegale.

În acest timp, ONU a cerut să nu se folosească ”excesiv” forţa împotriva migranţilor care încearcă să plece din Turcia către vestul Europei. ”Statele au desigur dreptul legitim de a-şi controla frontierele şi de a gestiona deplasările dezordonate, dar ele trebuie să se abţină de la folosirea unei forţe excesive şi disproporţionate şi să instituie un sistem care să permită depunerea ordonată a cererilor de azil”, a indicat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Babar Baloch.

La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat că, la cererea Greciei, a convocat pentru săptămâna viitoare o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de externe pentru a aborda această nouă criză, precum şi situaţia din Siria. Data reuniunii încă nu a fost precizată.

Foto credit: George Sinapidis / Greek Reporter

Redactia

Articole recente

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Rectorul UPET s-a înscris în PSD și candidează pentru Consiliul local Petroșani

Revenirea lui Sorin Radu în viața politică se întâmplă după mai bine de 4 ani în care rectorul a ales să se dedice în totalitate mediului academic

Mai multe articole de același fel