Ministrul propus al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că în județul Maramureș a fost tăiată ilegal o pădure de 340 de hectare, caz pe care demnitarul l-a catalogat drept cea mai mare tăiere ilegală din România, din ultimii cinci ani.

“În weekend, duminică, am avut o vizită de lucru în judeţul Maramureş (…) Județul Maramureș a fost, în 2018, judeţul cu cele mai mari tăieri ilegale (de lemn – n.r.) din România. 110.000 de metri cubi au fost identificaţi de colegii de la Gărzile forestiere. Și cine ştie ce cantitate nu a fost descoperită…? Și aş vrea să vă spun că în Maramureş, la Ocolul Sighet, a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România, în ultimii cinci ani. Pe o suprafaţă de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furaţi 100.000 de metru cubi. O pădure rasă de 340 de hectare, cu un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei şi cu şi mai mari prejudicii aduse naturii şi, evident, mediului înconjurător. Acolo, acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte pentru ca s-au făcut tăieri în mod repetat timp de cinci, șase, șapte ani, fără ca nimeni să le vadă. Nici cetăţenii nu au sesizat, nici autorităţile statului nu s-au sesizat. Aproape că într-o conlucrare comună, o suprafaţă importantă din pădurile României a dispărut. Colegii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit acest subiect, l-au investigat şi vă anunţ că, săptămâna trecută, dosarul a fost trimis la Parchet”, a declarat Costel Alexe.

Potrivit ministrului, pădurea a fost inițial în proprietatea publică a statului, dar din cauza a numeroase litigii, cele 340 de hectare au rămas fără servicii de pază, ceea ce a înlesnit tăierile ilegale. Pădurea a revenit apoi la Ocolul Sighet, care operează în prezent lucrări silvice pentru refacerea fondului forestier.

„Îi vreau cu cătuşe pe mâini pe toţi cei care taie ilegal”

Ministrul a mai precizat că în perioada următoare vor urma verificări în întreaga țară legate de tăierile ilegale din păduri, urmând să fie făcute controale și în privința transporturilor de lemne.

“Mesajul public pe care îl am pentru toţi cetăţenii României, pentru autorităţile statului care sper să conlucreze cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, este că eu, ca ministru, îi vreau cu cătuşe pe mâini pe toţi cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României. Nu ne mai permitem ca ţară să avem astfel de practici care, evident, ne duc spre lumea a treia, în care ne defrişăm, ne tăiem ilegal pădurile în scopuri personale sau de grup. Sunt foarte hotărât ca în perioada următoare, împreună cu colegii din Gărzile forestiere, să verificăm tot ce mișcă în păduri și tot ce mișcă pe drumurile României, ca să nu mai avem astfel de practici”, a declarat Costel Alexe.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.