fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAAdunarea Regiunilor Europene are loc săptămâna viitoare la Covasna

Adunarea Regiunilor Europene are loc săptămâna viitoare la Covasna

Publicat în

spot_img
spot_img

La invitaţia Consiliului Judeţean Covasna, în perioada 11-12 martie, în oraşul Covasna se vor desfăşura lucrările plenare de primăvară ale Adunării Regiunilor Europene (ARE). La eveniment vor participa 100 de reprezentanţi ai regiunilor europene din 15 ţări, care vor dezbate temele legate de dezvoltarea regională prin abordare teritorială.

„Gândirea şi acţiunea la nivel regional au o tradiţie lungă în Europa, fiind şi noi adepţii acestei abordări. Pentru noi, Ţinutul Secuiesc este o regiune unitară chiar dacă se află în trei judeţe din România. Este un obiectiv important ca Ţinutul Secuiesc să fie acceptat de opinia publică din România ca regiune istorică, fiind o entitate firească cum este Dobrogea sau Bucovina. Pentru a atinge acest obiectiv aducem şi exemple bune, după reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei acum îi invităm în zona noastră pe membrii Adunării Regiunilor Europene. Suntem membri activi în ambele organizaţii, iar activitatea noastră este strâns legată de eforturile noastre la nivel regional, consolidând obiectivele noastre fundamentale de a trăi mai bine şi în pace pe meleagurile noastre natale” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Edilul covăsnean a arătat că aceste eforturi sunt în concordanţă cu obiectivele dezvoltării durabile, conform cărora trebuie oferite tuturor aceleaşi oportunităţi, în toate domeniile vieţii.

Magnus Berntsson

La rândul său, preşedintele ARE, Magnus Berntsson, a transmis mesajul conform căruia au rămas doar 10 ani pentru ca societatea să îşi îndeplinească Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). „Intrăm în deceniul de acţiune în care trebuie să ne intensificăm ambiţiile. ARE va acţiona în mod ferm pentru a amplifica activitatea regiunilor europene privind implementarea ODD” – a declarat edilul suedez.

„În prezent, când se discută despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, o mare parte a atenţiei se concentrează numai pe oraşe. Prin această abordare, parcă credem că oraşele există în gol. Cu toate acestea, oraşele sunt foarte dependente de mediul rural care le înconjoară. Regiunile sunt foarte conştiente de importanţa dinamicii urbane-rurale, aceasta fiind o perspectivă crucială dacă dorim ca întreaga noastră societate să realizeze ODD. Este o noţiune care va sta la baza discuţiilor noastre de la Covasna atunci când vom dezbate dezvoltarea regională printr-o abordarea teritorială” – a precizat Magnus Berntsson, subliniind că aceste schimburi de opinii vor spori cunoştinţele despre regiunile membre şi vor ajuta ARE ca organizaţie să definească şi să transmită mesajele potrivite ale regiunilor în viitoarele negocieri ale UE şi ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă.

„Evenimentele de acest gen au mai multe scopuri, pe de o parte sunt importante să cunoaştem bunele practici din Europa privind dezvoltarea regională, pe de altă parte sunt importante pentru a arăta Europei Ţinutul Secuiesc, şi nu în ultimul rând să dovedim că nu este un lucru diabolic abordarea teritorială în domeniul dezvoltării regionale. Comunitatea maghiară din România se confruntă cu dublă măsură în toate domeniile vieţii, fiind vorba de standarde duble atât la nivel personal cât şi la nivel instituţional, deşi recomandările şi documentele europene propun ca diversitatea etnică, lingvistică şi culturală să devină un atu pentru fiecare regiune din punct de vedere economic şi turistic. Faţă de aceste tendinţe europene, aici în România, în activitatea noastră zilnică, constatăm exact contrariul, motiv pentru care trebuie să vorbim cât mai mult despre aceste probleme la nivel internaţional” – a conchis vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc miercuri, 11 martie, ora 10:00, la Hotelul Clermont din oraşul Covasna, sala de conferinţă Millenium. La deschidere vor participa preşedintele ARE, Magnus Berntsson, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi primarul oraşului Covasna, Gyerő József.

Joi se vor desfăşura plenarele de primăvară, începând de la ora 9, la deschidere urmând să participe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, şi europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE). Tema lucrărilor plenare este revizuirea structurii de comisii din cadrul ARE.

În cadrul discuţiilor şi workshop-urilor se vor dezbate următoarele teme: zone rurale sustenabile, inovative şi conectate, respectiv zone rurale primitoare, accesibile şi dinamice, dar şi strategii de specializare inteligente în zonele rurale, incluziune şi bunăstare etc. la care participă preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, vicepreşedintele executiv al UDMR, Hegedus Csilla, şi medicul specialist cardiolog Tatar Marta.

*** Creată în 1985, Adunarea Regiunilor Europene (ARE) este o reţea independentă a regiunilor europene şi cea mai mare organizaţie de cooperare interregională din Europa lărgită care reprezintă peste 200 de regiuni din 35 de ţări şi 16 organizaţii internaţionale. ARE este purtătorul de cuvânt la nivel politic al regiunilor şi partenerul cheie al instituţiilor europene şi internaţionale cu privire la problemele esenţiale de competenţă regională. Organizaţia promovează diversitatea regiunilor şi o transpune în practică. Încurajează principiul subsidiarităţii şi al structurilor regionale democratice. Oferă posibilitatea regiunilor de a fi legătura esenţială între Europa şi cetăţenii săi.

Judeţul Covasna este membru al ARE din anul 1997, participând activ la mai multe programe, fiind promotorul şi organizatorul a mai multor cursuri de formare din cadrul programului Training Academy (Arcuş, 2010), conferinţe internaţionale ale Comisiei de Sănătate (Ehealth – oraşul Covasna, 2011)

***Obiective de Dezvoltare Durabilă

La Summit-ul ONU privind dezvoltarea, din septembrie 2015, s-a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu.

În centrul Agendei 2030 se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030. Agenda 2030 a fost adoptată şi de România, şi de Uniunea Europeană.

Redactia

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád anunţă construirea unei noi zone rezidenţiale pentru familii tinere care lucrează în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, pe locul unei foste ferme...

Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că „aceasta este o altă piatră de hotar pentru oraşul nostru, deoarece noul campus dual, noul centru educaţional, le va permite copiilor noştri să înveţe meseriile viitorului, de la liceu până la universitate, în parteneriat cu firmele locale”.

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.