Primăria Oradea a publicat astăzi anunțul de participare la licitația pentru lucrările de execuție la o parcare de tip „Park and ride” în Piața Emanuil Gojdu.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Suprafața construită a parcării va fi de 6.354 de metri pătrați. Valoarea estimată a lucrărilor este de 28,7 milioane de lei, durata contractului, de 12 luni, iar criteriul de atribuire, cel mai bun raport calitate – preț. Data limită de depunere a ofertelor este 14 aprilie.

Proiectul construirii parcării din Piața Emanuil Gojdu face parte din programul de construire de parcări supraterane şi subterane în Oradea. Conceptul de parcare „Park and Ride” este des întâlnit în marile orașe europene, asemenea parcări fiind amplasate în vecinătatea mijloacelor de transport în comun, încurajându-se astfel folosirea transportului public și mersul cu bicicleta, scopul fiind acela de a evita congestionarea traficului.

Potrivit Primăriei Oradea, viitoarea parcare va fi realizată în subteran, pe un singur nivel, perimetral pe cele trei laturi ale Catedralei Ortodoxe Române. Capacitatea totală a parcării subterane este de 277 locuri, din care 268 locuri pentru autoturisme cu șase locuri pentru persoane cu dizabilități și șase pentru mașini electrice, respectiv nouă locuri pentru motociclete. Parcajul va dispune de afișaj electronic și va fi accesibil în exploatare numai pentru autoturisme de clasă mică, medie şi mare, până la lungimea de cinci metri, exclusiv pentru cele cu motoare pe benzină, diesel şi hibrid electrice sau electrice, cu strictă interdicţie pentru GPL. Sunt prevăzute treu stații de reîncărcare electrice care deservesc șase autoturisme, automate de taxare şi o cabină de tip ghișeu. Parcarea va avea patru lifturi pentru persoane, toalete publice și dotări specifice de prevenire și stingere a incendiilor.

Prin proiect se prevede și amenajarea platformelor existente din jurul Catedralei Ortodoxe, deasupra parcajului, cu dală urbană pietonală, prevăzută cu spații dalate, spații verzi, mobilier urban, zonă de bike sharing și o porțiune din traseul pistei de biciclete orășenești. Dalajul urban se va extinde deasupra carosabilului până la linia de tramvai din dreptul Casei de Cultură a Sindicatelor. Accesul la parcaj și ieșirea se vor asigura prin două fluxuri de intrare, dinspre Calea Clujului și strada Griviței, prin șanțul Cetății.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania