fbpx
-2.3 C
Cluj-Napoca
AcasăDIASPORAIna Georgescu: „Vrem o țară ca afară”

Ina Georgescu: „Vrem o țară ca afară”

Publicat în

spot_img
spot_img

Numele meu este Ina Georgescu. În anul 2009 am plecat în SUA cu o bursă la Universitatea din Austin, Texas. Am absolvit un Master în Economie în 2011. În același an m-am căsătorit. Am început să lucrez ca IT Business Analyst. Am obținut a doua cetățenie, americană, în 2016. La sfârșitul anului 2017 am hotărât să mă întorc în România pentru a încerca să aduc schimbări în bine în tara noastră natală. În prezent sunt Senior Business Analyst-Team lead la IBM România. În decursul unei ascensiuni către Everest Base Camp (5380 de m), munții Himalaya ne-au hărăzit o surpriză: un băiețel. Pentru că soțul meu era complet speriat de starea spitalelor din România, am decis că voi naște în Franța, unde mama mea lucrează ca medic.

Bebelușul nostru s-a născut pe data de 10 ianuarie în Franța, având părinți româno-americani. Având în vedere aceste circumstanțe cu totul speciale, și nedorind ca băiețelul să rămână apatrid, m-am grăbit să-l înregistrez pe lângă autoritățile României și Statelor Unite, adică țările unde putea pretinde cetățenie.

La ambasada SUA a decurs totul foarte bine. A trebuit să ne deplasăm cu bebelușul până la ambasadă, dar într-o oră am terminat toate formalitățile, și într-o săptămână am primit prin poștă pașaportul lui precum și certificatul atestând cetățenia americană.

La ambasada României, după cum era de așteptat, aveam să întâmpinăm dificultăți. Ministerul de Externe se laudă acum cu un sistem electronic bine pus la punct prin care poți să depui orice cerere online, să atașezi copii după documentele doveditoare, și să-ți faci programare. Simplu ca bună-ziua. Sau poate nu.

  • Alo, bună-ziua, nu vă supărați, am și eu o problemă. Am completat aici o cerere electronică pentru a-l declara pe copilul meu născut în Franța și a obține un certificat de naștere românesc, dar problema este că nu pare să funcționeze sistemul de programări. Îmi spune că nu este nici o dată disponibilă, deci sigur există o problemă.
  • Mai încercați! Sigur funcționează sistemul.
  • Poate că am completat eu ceva greșit atunci, vă spun că nu funcționează, îmi dă un mesaj că data nu este disponibilă, indiferent ce dată aș alege.
  • Nu se poate așa ceva! Alegeți altă dată!
  • Doamnă, vă spun ca este ceva în neregulă, este același mesaj de eroare pentru absolut orice dată din sistem. Lucrez în IT. Nu ați putea să verificați?
  • Ok, bine, dați-mi numărul cererii!

Îi dau numărul cererii.

  • A, păi văd care este problema. Ați selectat greșit opțiunea când ați început să completați cererea. Ați selectat Înregistrare Naștere…
  • Și cum trebuia?!
  • Mai este o opțiune mai jos, Înscriere Naștere. Pe aceea trebuia să o selectați. Noi nu facem Înregistrare Naștere, nu știați? Noi facem înscriere. Deci cererea este oricum greșită, încercați să o ștergeți din sistem și să faceți alta.
  • Și opțiunea Înregistrare la ce folosește?
  • La nimic.
  • Păi bine, dar aceasta opțiune mi-a permis să completez o cerere, să atașez documente… Dacă nu folosește la nimic, de ce mai există?
  • Nu știu eu, dar vedeți să ștergeți cererea înainte de a o completa pe cealaltă, ca s-ar putea să nu vă lase…
  • Ok, vă mulțumesc…

Aviz amatorilor! Există opțiuni-capcană pe site-ul econsulat.ro! Fiți atenți! Oricum, chiar și în momentul completării cererii cu opțiunea corectă (Înscriere! Nu Înregistrare!) am găsit programare doar în aprilie. Deci am renunțat și am șters toate cererile. Mă ocup de transcrierea certificatului de naștere francez în România, unde nu este necesară programare. Noroc că avem și un alt pașaport.

Sursa: Occidentul Românesc

Redacția ST

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel