fbpx
-6.3 C
Cluj-Napoca
AcasăDIASPORA10 ani cu "Occidentul Românesc"

10 ani cu „Occidentul Românesc”

Publicat în

spot_img
spot_img

O ţară ideală, „Occidentul Românesc”. Românii de pretutindeni: câteva milioane. Li s-a inventat o zi aniversară, li s-a creat un minister. Nouă români ar pleca în fiecare zi, România fiind a doua ţară din lume care-şi pierde masiv populaţia activă, după Siria, ţară în război. La sfârşit de mai 2018, Spania a fost centrul lumii lor. Cineva i-a scos din anonimat şi i-a făcut să se simtă importanţi: „Occidentul Românesc”. Centrul lumii celor plecaţi a fost la Calpe, în provincia Alicante, unde a avut loc Gala Premiilor de excelenţă, ediţia a II-a, organizată de această publicaţie independentă, fără afilieri politice sau religioase. Din 137 de nominalizări, reprezentând români plecaţi în patru zări, 23 au fost premiaţi în campania „Noi susţinem excelenţa!”. Români cu profesii şi activităţi diverse – matematicieni, jurişti, jurnalişti, creatori de festivaluri sau de organizaţii umanitare, din Belgia, Franţa, Italia, Regatul Spaniei şi Statele Unite ale Americii. Oricât de îndepărtate, între cele două lumi, cea de origine şi cea de adopţie, distanţa s-a micşorat spectaculos, cât o interfaţă de Facebook. Ştiţi cum e? Vertiginos. Tu îţi faci desenul tău de furnică pe covorul uriaş al ţării de adopţie şi cineva te vede din cosmos. Ne-am simţit deodată importanţi, utili, şi mai puţini singuri, în lumea mare a luptătorilor cu morile de vânt.

La Gala de la Calpe, de la românii plecaţi şi activi pe unde au ajuns, am aflat poveşti halucinante. Dacă ar calcula cineva cât au pus fiecare din buzunarul propriu pentru a organiza diverse evenimente culturale, pentru a acorda asistenţă juridică şi socială românilor prin lume, pentru a promova o anumită Românie, pentru a ţine vie limba română, ar ieşi un buget de minister. Al românilor de pretutindeni. Doar că nu, nu ministerul s-a uitat cu lupa şi cu drag la aceşti oameni, ci o structură independentă şi profesionistă, condusă de Kasandra Kalmann Nasaudean, un om cu o energie cât noi toţi la un loc, care a avut inima şi priceperea să-i adune pe cei 23 de români la un loc, pe o plajă din Calpe, într-un fel de ţară sui generis ideală, numită „Occidentul Românesc”. Deşi suntem şi una şi alta, am simţit că nu mai eram doar un număr într-o statistică pe un birou, şi nici un capital strict politic, electoral. Eram nişte români obişnuiţi, doar că împărţiţi cumva în două, şi care se bucură să tot lipească în cotidianul lor, estul de vest, româneşti amândouă. „Occidentul Românesc” este o publicaţie în limba română independentă care apare în Spania de 10 ani neîntrerupt, datorită celor doi oameni dedicaţi, profesionişti şi mecena în egală măsură, Kasandra Kalmann Năsăudean şi Michael Harrison Cronkite, la care s-a alăturat inginerul grafician Florin Valentin Barbu.

Totul a pornit de la o întrebare adresată în 2009, de către Michael Harrison Cronkite, american de origine română, ultimul descendent al unei familii de români din zona Sighişoarei, care a emigrat în America între anii 1912-1914, singurului ziarist de limbă română din Spania la acea vreme, Kasandra Kalmann Năsăudean, absolvent al unei facultăţi de jurnalism. A urmat un proiect unic, profesionist şi longeviv. De când a fost publicat primul număr la Madrid, au ieşit de sub tipar peste 100 de ediţii lunare ale publicaţiei cu nume simbolic, și peste un milion și jumătate de exemplare cu informaţii, reportaje, interviuri, care au ajuns în casele românilor din Peninsula Iberică, dar şi în alte ţări europene, chiar şi în China. O redacţie mică, colaboratori, mult voluntariat, seniori editori rămaşi fideli de la început, precum Dan Caragea, Letiţia Coza, Gabriela Căluțiu Sonnenberg, Puşa Roth, Vavila Popovici, Camelia Jula, Tudor Petruț, Zoe Stoleru Martí. Sub coordonarea Kasandrei Kalmann Năsăudean şi cu ajutorul inginerului grafician Florin Valentin Barbu, echipa redacțională face în mod independent, de 10 ani,  ceea ce instituţii publice cu bugete consecvente au drept misiune legitimă cu bani publici: menţin vie limba română în comunităţile celor plecaţi, oferă informaţii pertinente, creează eveniment românesc cu public european. Şi, de cinci ani, ne premiază pe noi, cei rămaşi între două lumi, dar cu un fel de patrie ideală agăţată de rever. Chapeau! Cristina Hermeziu (Paris, Franța), jurnalist, scriitor, organizator și moderator de evenimente culturale. Fragment din articolul „O ţară ideală, Occidentul Românesc” publicat în adevarul.ro

„Vocea Diasporei românești se aude din ce în ce mai clar atât în România, cât și în întreaga Europă. Iar unul dintre meritele pentru acest lucru este și al jurnaliștilor români din diaspora. Occidentul Românesc este unul dintre exemplele bune de comunități de jurnaliști voluntari care-și alocă din timpul liber pentru informarea milioanelor de români de peste hotare. Vă felicit și vă urez mult succes în tot ceea ce faceți. La mulți ani!” Siegfried Mureșan, Membru al Parlamentului European

„Cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate a publicației de limba română Occidentul Românesc în Spania, doresc să transmit sincerele mele felicitări întregii echipe pentru eforturile depuse de-a lungul timpului în menținerea neîntreruptă a activității jurnalistice. Totodată, aș dori să subliniez rolul presei de limbă română din străinătate, un factor coagulant în jurul preocupărilor care fac legătura între România și țara-gazdă, precum familia, cultura, afacerile sociale și valorile democrației, ale apartenenței la familia europeană, ale toleranței și protecției categoriilor vulnerabile. Consider că importanța presei de limbă română din străinătate este de necontestat, pentru că aceasta dispune de instrumentele necesare în vederea transmiterii de informații relevante cetățenilor români și acționează ca un canal de comunicare suplimentar între stat și cetățeni. Nu în ultimul rând, presa de limbă română reprezintă un factor determinant în ceea ce privește prezervarea limbii materne în rândul comunității române din Spania, alăturându-se astfel eforturilor instituțiilor statului român în vederea păstrării și dezvoltării identității lingvistice și culturale a românilor.

Occidentul Românesc s-a achitat cu profesionalism și perseverență de aceste sarcini pe durata celor 10 ani de activitate neîntreruptă și sunt sigură că o va face cu aceeași dedicație și în continuare. Într-o epocă marcată de provocările legate de dezinformare, fac apel la menținerea rolului esențial al jurnaliștilor, acela de a căuta și evidenția adevărul, în fața asaltului campaniilor de știri false care pun în pericol echilibrul societății noastre. Închei prin vă ura succes în proiectele de viitor și a vă asigura de întreaga mea disponibilitate, precum și a echipei mele în sprijinirea activităților pe care le desfășurați.” Gabriela Dancău, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei

„Dragi prieteni,

Primii zece ani în viața unui om reprezintă o primă etapă decisivă de acumulare către adolescență și, ulterior, către maturitate. Pentru o publicație, zece ani de viață arată cu totul altceva. Sunt dovada atingerii unei maturități absolut necesare pentru misiunea asumată, un element definitoriu pentru credibilitatea dorită în rândul publicului țintă. 10 ani de apariție continuă… ce poate fi mai benefic pentru o comunitate etnică aflată departe de casă. Informare obiectivă și la obiect, cu anticipare a nevoilor acestei comunități, fără conotații de orice natură care ar putea deturna atenția cititorilor de la subiectul propriu-zis, acestea ar fi valențele promovate de către „Occidentul Românesc” în această decadă sau deceniu de existență.

Să nu uităm că această publicație a îndeplinit mult timp de o manieră solitară sarcina de informare a românilor din Comunitatea Valenciană, una din celei mai numeroase de acest gen din Spania. De asemenea, „Occidentul Românesc” și-a asumat sarcina deloc ușoară de a prezenta românilor pe unii dintre cei mai merituoși dintre ei, din Spania și din întreaga comunitate româneasc de peste hotare, în cadrul celor două gale desfășurate sub deviza „Noi susținem excelența!”. O astfel de abordare este cu atât mai admirabilă în actualul moment când tinerii români din străinătate caută modele de urmat în desăvârșirea lor profesională și personală, iar profesioniștii de la „Occidentul Românesc” le-au oferit niște etaloane.

În numele Consulatului României la Castellón de la Plana vă adresez felictari sincere pentru atingerea acestei borne de un deceniu de apariție. Primul număr al publicației a fost celebrat la Ambasada României la Madrid, iar noi suntem onorați să vă adresăm aceste urări la zece ani de la acel moment. Urăm tuturor celor implicați în proiectul Occidentul Românesc în decursul acestor 10 ani, mult succes în continuare și putere de muncă. Meritați cu prisosință aceste urări ! La mulți ani!” Dragoș Țigau, Ministru plenipotențiar, Șeful Consulatului României la Castellón de la Plana”

„La cât mai mulți ani, Occidentul Românesc!

Încă de la prima colaborare cu Occidentul Românesc, de acum șase ani, am știut că am găsit aici o familie – o familie profesională, dar și legată de profunde sentimente de respect și prietenie. Cu fiecare ediție, am încercat să ofer câte ceva de acasă sau din lume românilor care citesc publicația. Cu fiecare ediție, am aflat câte ceva despre ce înseamnă viața dincolo de țara de origine, dar și despre oamenii valoroși care ne reprezintă peste granițe, în comunități din Europa, SUA, Australia etc. Una dintre activitățile mele preferate din cadrul colaborării cu Occidentul Românesc a constat în realizarea interviurilor pentru campaniile de premiere a românilor cu rezultate de excepție peste hotare. Astfel am descoperit povești minunate, pe care Occidentul Românesc le-a dus către mii și mii de cititori. La rândul său, și echipa care realizează, lună de lună, neîntrerupt, de zece ani, această publicație, este o astfel de poveste unică și valoroasă, care merită un loc aparte în istoria presei românești.” Camelia Jula, colaborator Occidentul Românesc

„Vă felicit și vă mulțumesc pentru un deceniu de voluntariat dedicat publicației Occidentul Românesc. Ați reușit în tot acest timp să țineți românii din diaspora aproape de țară. V-ați unit ideile, ați construit și continuați să vă investiți timpul în proiecte sociale și educative. Nu e puțin lucru să te implici în societatea civilă și să continui să crezi cu încăpățânare că tot ceea ce faci contează. Nu e simplu nici să găsești mereu energie. Dar continui să speri că pui în fiecare zi o cărămidă pentru binele comun. Așa construim. 

Oameni ca voi au înțeles devreme că nu se mai poate să ne mulțumim cu „e bine și așa rău”. Știm că se poate mai bine. Din acest motiv am ales și eu împreună cu colegii mei din Uniunea Salvați România (USR) să ne implicăm. Nu am mai stat deoparte fiindcă ne dorim să trăim într-un stat onest, condus de oameni cinstiți și competenți. Dacă noi nu facem ceva pentru viitorul nostru acum cine o va face? Nimeni. Rămâneți implicați. Timpul dedicat în multe astfel de proiecte aduce un beneficiu enorm comunităților noastre fie ele înăuntrul sau în afara granițelor. Proiectul nostru comun este România și pentru asta avem nevoie să ne unim forțele. Vă doresc energie și inspirație. Împreună facem țara asta mai bună.” Dan Barna, Președinte USR

„10 ani cu Occidentul Românesc înseamnă peste o sută de luni de lucru în căutarea subiectului optim, care să merite a fi expus în paginile ziarului mereu proaspăt, reinventat, actual, divers și angajat. Propuneri de teme noi, tematici variate, investigații la subiect, ureche aplecată spre diversele nevoi ale membrilor comunității românești din Spania.

Interes mereu treaz, informații clare, opinii pertinente, oameni devotați. Pentru noi, cei care contribuim la facerea lui, înseamnă muncă și satisfacții. Pentru cititori, sperăm că înseamnă sprijin și asistență, destindere și informație, liant și pilon stabil într-o lume aflată în permanentă mișcare. Răsplata noastră: bucuria de a continua tot așa, depășind așteptările.Gabriela Căluțiu Sonnenberg (Benissa, Spania). Economist, scriitor și jurnalist, promotor de cultură, traducător. Senior Editor în cadrul redacției Occidentul Românesc.

„Îmi amintesc cum s-a născut primăvara, din gânduri și suflete omenești, dar nu m-am gândit pe atunci că „Occidentul Românesc” va deveni publicația la care voi colabora neîntrerupt timp de un deceniu − cea mai lungă colaborare din viața mea! Atâtea proiecte, atâtea visuri au rămas în trecut, unele aproape uitate. Dar „Occidentul” a dăinuit: este trecut, prezent și viitor. Îi sunt recunoscător pentru această continuitate, pentru faptul că mi-a marcat existența timp de zece ani!

Mulți se pot întreba dacă o legătură atât de lungă nu este mai degrabă un semn de slăbiciune, de suficiență sau de lipsă de imaginație. În ceea ce mă privește, am fost totdeauna inclinat să cred că în publicistică e bine să ai o „casă” a ta unde să poți scrie cu sentimentul că cei care te citesc „îți sunt aproape”. M-am gândit adesea la rostul muncii noastre, cu atât mai mult cu cât „Occidentul Românesc” este o publicație de rezistență. Este firesc ca românii din Spania, o comunitate foarte mare, să dorească să aibă o presă de informare și susținere. Nimic nu mi se pare nimerit decât să putem simți cu toții cât de puternică este legătura cu cei care ne citesc. Și nu ar fi bucurie mai mare decât să ne putem urma drumul împreună. La o nouă aniversare!” Dan Caragea (Portugalia). Critic literar, publicist, eseist, critic de artă, critic de teatru și traducător român. Este lusitanist, specialist în psihologie și lingvistică computațională. Din 2011, Senior Editor, iar din 2019, Redactor-șef în cadrul redacției Occidentul Românesc.

Măsurăm viaţa unei publicaţii de cultură după dimensiunea sa calendaristică, dar și după capacitatea de propagare a acesteia în lumea întreagă. Apărută în condiţii de libertate, la 10 ani de la apariţie, revista „Occidentul Românesc” din Spania nu-şi dezminte ţinuta intelectuală şi diversitatea informațiilor. Revista privește lucid şi nuanţat asupra realităţii zilelor noastre.

Toți acești ani de apariție, sunt convinsă că au necesitat un efort în menținerea standardului ridicat al aprecierii, răsunetului ei în întreaga lume. Ambiţioasă şi prețioasă, dornică de a face o lume mai bună, foarte fermă în acelaşi timp, revista a demonstrat până acum că şi-a onorat numele, căutată fiind, de românii (în primul rând, dar nu numai) de pe întreg mapamondul, pentru lectura articolelor sale. Vă mărturisesc, că eu una, m-am simțit onorată prin acceptul continuu de „găzduire” a articolelor și eseurilor mele în marea sa „clădire”.

La ceas aniversar transmit felicitări colectivului redacțional cu înalte calități al revistei, apreciindu-i spiritul liber, tenacitatea şi curajul, ani frumoşi de viaţă lungă; să-şi sporească notorietatea şi realizările, să-şi menţină ţinuta elevată şi gradul de impact, verticalitatea spirituală, deschiderea spre valorile naţionale şi universale. La numere multe! La Cititori cât mai mulți! La colaboratori harnici şi talentați, iubitori ai sufletelor cititorilor de pretutindeni! Cu adâncă prețuire, Vavila.” Vavila Popovici (Carolina de Nord – SUA). Scriitor și jurnalist, poet, traducător tehnic. Senior Editor în cadrul redacției Occidentul Românesc.

„Dacă ar fi să trasăm o linie imaginară de undeva din centrul României și până în sudul californian, această traiectorie culturală, de limbă și de simțire, nu are cum să ocolească centru vital din Spania. Acolo unde de un deceniu un grup de profesioniști, de entuziaști animați de dorința de a păstra tradițiile culturale și de limbă ale țării mamă, publică în condiții excepționale revista Occidentul Românesc.

Prin intermediul acestei publicații în care și noi, românii-californieni, aducem la cunoștință și poveștile noastre, ne simțim mai aproape de patrie, și de românii, care la fel ca și noi, s-au repatriat dar au rămas măcar în parte tot români. „Occidentul Românesc” este ca o placă turnantă a comunităților românești din întreaga lume. Vreme de un deceniu am așteptat cu drag fiecare număr al revistei. Acum, la aniversare, destăinuim că vom aștepta cu același drag miile de numere care urmează să apară și să ne parvină. La mai multe!” Tudor Petruț (Los Angeles-California). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor „Minutul de Hollywood”, care apar în presa de limbă română din diaspora și pe paginile „Romanians In Hollywood”.

„Dăruind vei dobândi” (N. Steinhardt)

Pentru mine, Occidentul Românesc înseamnă, în primul rând, posibilitatea de a dărui. Încerc, lună de lună, să le dăruiesc celor mai mici cititori bucuria lecturii. Textele literare originale, pe care le propun spre lectură, pot contribui atât la îmbogățirea vocabularului copiilor, cât și la lărgirea orizontului cunoașterii și, implicit, la o dezvoltare personală armonioasă. Dar prin această publicație și eu dobândesc informații și noi cunoștințe din atâtea domenii ale vieții. Sunt o cititoare împătimită! Felicitări întregii echipe care contribuie la apariția regulată a Occidentului Românesc! Dragi colegi, vă doresc din tot sufletul sănătate și putere de muncă, iar Occidentului Românesc – o viață cât mai lungă!” Letiția Coza, Senior Editor Occidentul Românesc

„Cu Occidentul Românesc colaborăm de foarte mulţi ani. Am fost şi suntem partenerii de încredere ai acestei prestigioase publicaţii, care împlineşte 10 de ani de activitate. Pentru noi, încă de la înfiinţare, Occidentul Românesc a însemnat un model de informare şi de eleganţă în ceea ce priveşte prezentarea corectă şi fără interferenţe a informațiilor și a situaţiei imigranților români din străinătate. Această aniversare nu este doar un moment de retrospectivă, în care ne uităm la trecut cu mândrie, ci mai ales o răscruce care ne provoacă să ne uităm la viitor mult mai responsabil decât poate am făcut-o până acum.

Occidentul Românesc produce conținut divers și își informează constant cititorii. În același timp este un spațiu al opiniilor valoroase, prin care încercăm să răspundem și să interpretăm realitățile care ne privesc pe toți. Am realizat că vocile noastre contează și că trebuie să le folosim responsabil și cu folos. Urez „La Mulţi Ani!” publicației, colaboratorilor, celor care ştiu că depun foarte mult suflet la realizarea fiecărui număr al Occidentului Românesc. Vă urez să aveţi cât mai multe realizări frumoase şi cât mai mulţi ani de apariţie!” Mircea Fluieraș (Málaga, Spania), colaborator Occidentul Românesc.

„Apariţia unei publicaţii precum Occidentul Românesc în străinătate reprezinta în 2010 o încercare temerară. Multe au fost astfel de reviste care au apărut la început cu entuziasm, stingându-se rând pe rând din varii motive, finanţarea unei astfel de reviste fiind întotdeauna o foarte mare problemă. În consecință, felicit conducerea publicației că se ambiționează să înoate contra curentului, că sprijină valoarea și îi oferă o expunere privilegiată, care a devenit de mult inexistentă din partea unor instituții mult mai potente financiar.

Prin acest demers, Occidentul Românesc a dat un plus de coerență unei lumi aflate într-o permanentă tentativă de confecționare a unui sens, fie el și pasager. Proiectul Occidentul Românesc, prin prezența revistei timp de 10 ani, și organizarea evenimentelor culturale de excepție, mi-a dat propriei vieți o direcție mai clară. Vă mulțumesc tuturor celor care contribuiți la păstrarea și rafinarea acestei direcții. Simt că e un traseu comun și că ne este benefic.” Zoe Stoleru Martí (Valencia, Spania), Editor Senior Occidentul Românesc.

A consemnat: Ilinca Fodor Van Scheyk, Redactor-șef adjunct Occidentul Românesc.

Redacția ST

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel