fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăISTORII TRANSILVANEArheologii descifrează istoria unui sit de la Șoimuș, descoperit în timpul lucrărilor...

Arheologii descifrează istoria unui sit de la Șoimuș, descoperit în timpul lucrărilor la autostradă. Aici au locuit oameni din neolitic până în Evul Mediu

Publicat în

spot_img
spot_img

Arheologii de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva au descoperit în urmă cu nouă ani un sit arheologic important în zona Șoimuș – Teleghi, în timpul  cercetările preventive  de pe traseul autostrăzii care traversează județul Hunedoara. Munca specialiștilor de reconstituire a vieții comunităților care au trăit în această zonă nu s-a încheiat. Recent s-a finalizat analiza făcută pe oasele animalelor găsite în sit și urmează să fie analizate și alte materiale arheologice.

Situl de la Șoimuș – Teleghi a fost descoperit de arheologii deveni în 2011. Cercetarea pe sit s-a făcut în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București. „Din așezările dezvelite în acest punct a fost recuperată o mare cantitate de materiale arheologice, între care ceramica ocupă locul cel mai însemnat. O altă importantă categorie de materiale este și lotul de resturi faunistice, adică materialul osteologic de origine animală, cu o pondere cantitativă la fel de mare. Pentru a reconstitui însă mai în amănunt viața acestor comunități, deziderat firesc și obligatoriu al oricărui demers arheologic, sunt necesare cercetări interdisciplinare, care să ofere rezultate ce se vor corobora unele cu altele, pentru lămurirea diverselor aspecte ale acestui îndepărtat trecut. Unul dintre acestea vizează și relația omului cu mediul animal, fiindcă este cunoscut că o importantă sursă de hrană era constituită din fauna domestică, precum și din cea sălbatică a spațiului natural înconjurător”, explică dr. Antoniu Marc, arheolog la MCDR Deva.

Colectivul de arheologi ai muzeului devean care a cercetat situl de la Șoimuș a colaborat în ultimii ani cu Facultatea de Biologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Specialiștii ieșeni în arheozoologie au prelucrat însemnata cantitate de resturi de animale provenite din săpătura arheologică, iar rezultatele acestor cercetări au fost prezentate în noiembrie anul trecut la Simpozionul „ArheoVest” de la Timișoara.

Arheologul Antoniu Marc susține că în prezent s-a încheiat analiza arheozoologică a materialului provenit din cercetarea preventivă din situl  Șoimuș – Teleghi, sector B, și urmează să fie transportat la Iași materialul provenit din cercetarea preventivă din același sit, sectorul A. „Aceste date vor fi, desigur, rafinate în perioada următoare, pentru conturarea mai amănunțită a interacțiunii dintre om și animal, nu doar sub aspectul sursei de hrană, ci și al rolului animalelor domestice în economia de subzistență a epocii. Derularea prelucrării materialului arheologic de la Șoimuș – Teleghi se va desfășura și în continuare, în paralel cu celelalte cercetări interdisciplinare, pentru a putea, în finalul acestor activități, să realizăm monografia arheologică a așezării preistorice din acest punct”, a declarat arheologul devean.

Peste 400 de complexe arheologice

Potrivit datelor de site-ul CIMEC, în campania arheologică din 2011, în zona B a sitului Șoimuș – Teleghi au fost delimitate şi cercetate total sau parţial un număr de 402 complexe arheologice. Complexele delimitate şi cercetate de echipa MCDR aparţin neoliticului timpuriu, mijlociu şi târziu, epocii târzii a bronzului, celei de-a doua vârste a fierului, epocii postromane şi Evului Mediu timpuriu. Complexele arheologice descoperite reprezintă locuinţe de suprafaţă (colibe), locuinţe adâncite (bordeie şi semibordeie), gropi de provizii, gropi menajere, cuptoare şi morminte de inhumaţie. Cercetarea acestora a furnizat un bogat material arheologic, respectiv veselă, unelte, arme şi podoabe, din piatră, os, corn, ceramică şi metal (bronz şi fier) precum şi o mare cantitate de ceramică fragmentară. Piesele recuperate în urma săpăturilor de salvare au o valoare documentară deosebită pentru reconstituirea aspectelor de viaţă materială şi spirituală a comunităţilor din trecut. Totalitatea materialelor arheologice descoperite au fost depozitate la MCDR Deva.

(SURSA FOTO: cronica.cimec.ro)

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel