Filmul maghiar “Valan – Valea îngerilor”, în regia lui Béla Bagota şi a cărui acţiune are loc în Transilvania, a câştigat două premii la prestigiosul festival internaţional de film de la Porto. Juriul din cadrul celei de-a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Fantasporto, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, a acordat peliculei premiul pentru cea mai bună regie şi pentru cel mai bun scenariu. Distincţiile i-au fost înmânate regizorului Béla Bagota, care a fost prezent la eveniment, a transmis Institutul Naţional de Filme din Ungaria, agenţiei ungare de presă MTI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Béla Bagota, care semnează şi scenariul, a declarat că filmul se bazează pe o întâmplare fictivă. “Valan – Valea îngerilor” este un thriller care urmăreşte linia povestirilor scandinave cu crimă. Cadrele filmului au fost turnate la Sfântu Gheorghe, Braşov şi Budapesta, dar locaţia principală este oraşul minier Bălan din judeţul Harghita.

“De obicei, scriu un scenariu ţinând cont de locaţia reală, aspect care este important pentru mine”, a declarat regizorul, adăugând că până acum a lucrat la fiecare dintre scenariile sale ştiind exact unde doreşte să filmeze. De această dată au căutat un loc unde este zăpadă timp de două luni. La mijlocul perioadei de realizare a scenariului au descoperit localitatea Bălan, iar din acel moment scenele au fost scrise de regizor pentru acele străzi, clădiri şi pieţe, oraşul devenind parte integrantă a scenariului. Oraşul nu este folosit ca decor, ci ca un spaţiu real, în care s-a dorit prezentarea unor oameni în carne şi oase, care trăiesc în acest mediu şi pentru care au căutat personaje autentice. Astfel, în film joacă în principal actori din Transilvania care vorbesc ambele limbi: maghiara şi româna.

Rolul principal este interpretat de Csaba Krisztik, pe care regizorul l-a dorit din primul moment, aşteptările fiind confirmate şi la castingul de distribuţie. Alături de el, mai apar în film, în alte roluri: András Hatházi, Emőke Pál, Gábor Tollas, László Mátray şi Júlia Nyakó.

Protagonistul filmului este Péter, care, în calitate de poliţist metropolitan, investighează traficanţii de persoane din Braşov. Îşi dedică viaţa pentru a găsi fete dispărute. În persoana fiecăreia dintre fetele salvate o vede pe propria sa soră, Juli, care, în urmă cu 22 de ani, a dispărut fără urme din Valan, oraşul lor natal, bulversat în urma Revoluţiei române.

Béla Bagota a declarat că numele românesc al aşezării este Bălan, iar combinat cu cuvântul vale, a fost creat numele localităţii şi al filmului: Valan.

El a mai menţionat că nefiind originar din Transilvania, avea puţine informaţii despre acest mediu, iar în timpul documentării sale s-a bazat în principal pe articole din ziar. A studiat istoria Bălanului, dar s-a documentat şi în ceea ce priveşte evenimentele din 1989. Producătorul filmului, László Kántor, şi tatăl său, Lajos Kántor, care a fost unul dintre liderii vieţii culturale din Cluj-Napoca, precum şi Csaba Damokos, scenograful filmului, au contribuit foarte mult la credibilitatea întâmplării din film, a punctat regizorul.

Béla Bagota a absolvit Universitatea de Teatru şi Film în 2010, apoi a lucrat la numeroase producţii maghiare şi internaţionale de mare anvergură.

Primul său lung-metraj, “Valan – Valea îngerilor” a fost realizat cu sprijinul Institutului Naţional de Filme din Ungaria.
În Ungaria, premiera filmului a avut loc în noiembrie anul trecut, iar cea internaţională, la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia. Publicul român a avut ocazia să vadă pelicula în luna februarie, la Cinema Elvira Popescu, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Maghiar Balassi din Bucureşti.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania