În plină criză legată de extinderea cazurilor de infecție cu noul coronavirus, sistemul informatic al medicilor de familie s-a blocat în urmă cu două zile. Situația este cu mult mai gravă acum pentru că pacienților li se recomandă să stea acasă.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este nefuncţională de două zile, ceea ce nu-i ajută deloc pe medici, pentru că nu au acces la anumite informaţii esenţiale legate de pacienţi. Situația este cu mult mai gravă acum pentru că pacienților li se recomandă să stea acasă. Mai mult, spun medicii, foarte mulți părinți au venit să ceară concediu. 

Echipa de comunicare a CNAS a anunţat, joi, că specialiştii lucrează în continuare la soluţionarea problemelor din sistem.

„Până la remedierea totală a platformei informatice, furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor acorda servicii medicale şi farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale. Pentru întreaga perioadă în care funcţionarea PIAS este întreruptă, preşedintele CNAS va emite un ordin care va cuprinde procedura de transmitere în platforma informatică a serviciilor acordate off line şi procedura de validare a acestora. Pacienţii vor beneficia de serviciile necesare, care vor fi acordate de furnizori în baza prevederilor legale”, a anunţat CNAS, într-un comunicat.

Sistemul PIAS a costat peste 100 de milioane de euro. Componentele PIAS sunt sistemul informatic unic integrat, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate şi dosarul electronic de sănătate.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.