fbpx
-2.3 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALJurnalul unui paranoic despre coronavirus

Jurnalul unui paranoic despre coronavirus

Publicat în

spot_img
spot_img

Jurnalul meu din ultimele sapte zile. Sunt doar sentimentele mele brute. Ale unui om ingrijorat. Nu sunt deloc specialist in virusi sau gripe. Deci nu am pretentia ca stiu ce scriu.

7 Martie 2020 ora 10AM

Ceva e ciudat cu Corona virusul asta. Pe de-o parte, se tot spune ca are mortalitate scazuta. Ca este inofensiv fata de gripa obisnuita. etc. etc. Pe de-alta parte, ne pregatim de situatia in care se inchide universitatea si va trebui sa ne predam cursurile online. Nu ne-am pregatit niciodata de asa ceva, la nici unul din virusurile anterioare.

Impresia mea este ca virusul este deja scapat de sub control. Nimeni nu stie exact (de fapt) care este infectia reala, pentru ca deseori simptomele nu se simt. Am auzit ieri spusa ideea sa se testeze toata populatia SUA, ca sa se stie exact unde este virusul si unde nu. Nu mai tin minte daca a spus-o presedintele nostru sau vicepresedintele. Am inteles de la el ca vor avea cateva milioane de teste in 1-2 saptamani.

Oricum straniu. Vad ca toate scolile considera foarte posibil sa se inchida. Noi am primit instructiuni cum sa ne predam cursurile remotely. Universitatea Columbia a avut astazi optional pentru programul lui Mikey.

Paza buna trece primejdia rea. Nu este momentul de panica, dar nici de tembelisme si vitejii gratuite.

9 Martie 2020 ora 11.08AM

O parte din raspunsurile la epidemia de gripa tin de medicina, dar cred ca partea mai importanta (raspandirea) tine de sociologie, dynamic system modeling, si policy design. Ele ajuta sa intelegem caile senzitive de propagare ale bolii. Am prieteni la universitate care lucreaza in epidemics, si ei sunt matematicieni la baza.

Romania nu cred ca are vre-un specialist in aceste domenii. Urmaresc literature, caci si eu fac un pic de cercetare in system dynamics modeling, si nu am vazut niciodata vreo lucrare venita din RO. La fel sta situatia si cu policy design.

Cei care iau decizii in tara pur si simplu imita ce fac altii, desi caile de raspandire ale bolii sunt specifice fiecarui loc. De exemplu, aici raspandirea s-a produs mai ales printre cei batrani, care au fost pe cruise ships in Asia si studenti la studii in afara. Ghinionul a facut ca gripa sa ajunga la un anume azil de batrani din Washington, unde au fost parca 14 din cele 22 de decese. Deci doua treimi au fost intr-un singur loc. In general, daca virusul ajunge la un loc cu multi batrani se poate intampla o tragedie, pentru ca in segmentul lor de varsta rata de mortalitate este de 15%.

Problema reala este deci sa intelegi correct care sunt posibilele cai de infectare a locurilor nevralgice, cum sunt casele de batrani sau spitalele.

In RO, propagarea este alta – din ce aud, mai ales prin oameni tineri care vin din Italia. Deasemenea, nu exista prea multe case de batrani. Deci graful ce modeleaza raspandirea virusului este complet altul in RO fata de SUA. De aceea nu mi-e clar in ce masura copierea policy-urilor dintr-o alta tara face sau nu sens. Oricum, in lipsa de date si de experti care sa stie ce sa faca cu datele, ce poti altceva face decat sa copiezi?

9 Martie 2020 ora 11.18AM

Un student mi-a adus o masca (pentru fata). A vazut ca umblu fara si s-a gandit ca nu este bine sa ma joc cu focul … Man, astea sunt momentele cand simti ca there are people who care about you!

10 Martie 2020 ora 6.53PM

Zilele trecute cei de la CDC (Center for Disease Control) au spus ca secventierea la Corona virus s-a facut in cel mai scurt timp vre-odata. A fost cea mai rapida secventiere. Astazi am primit la universitate o nota ca NSF (National Science Foundation) accepta orice proposal de cercetare legat de studierea virusului. Nu stiu de ce, dar am o duiosie – cand vad lumea care se pricepe facandu-si treaba rapid si cum trebuie. Asta inseamna pana la urma sa stii meserie.

11 Martie 2020 ora 9.32AM

Am vazut astazi o postare la care ma gandeam si eu de ceva timp: care sunt schimbarile din cauza epidemiei? Pai – la gym vad ca toti isi sterg aparatele, si inainte si dupa. 

O schimbare profunda va veni insa in educatie: noi ne vom preda restul semestrului prin videoconferencing. Adica jumatate de semestru, inclusiv midterms si final exams. Inclusiv laboratoare. Si asta se va intampla cam peste tot. Deci aproximativ 10000 de universitati (cate sunt in SUA) vor experimenta in urmatoarele 9-10 saptamani cu diferite idei de predat prin videoconferencing. Nu m-as mira ca dupa asta, din toamna incolo, invatamantul sa nu mai fie cum a fost pana acum

11 Martie 2020 ora 5.18PM

Dr. Anthony Fauci, directorul la National Institute of Allergies and Infectious Diseases, a spus ca coronavirus este de 10 ori mai letal de cat gripa obisnuita. Deasemenea, un profesor de la Harvard (nu-i mai retin numele) a spus ceva de genul “explodez daca mai aud vreunul care face comparatia intre mortalitatea de la gripa asta si cea obisnuita.” …

Acum lucrurile incep sa faca sens. Inteleg de ce toate universitatile vor preda remotely pentru restul semestrului, chiar si daca nu au fost cazuri.

Incep sa vad si posibilitatea unei crize economice globale. Activitatea la LA port a scazut cu o treime.

Uimitor ce fragila este civilizatia: este destul o gripa + doi nebuni care se cearta pe pretul petrolului, si totul incepe sa mearga in jos. Este de fapt o lege nescrisa ca ceva care creste repede (economia) este in acelasi timp fragil. Nu poti avea robustete rapida (banui ca Schwartzenegger nu e foarte iute la fuga).

11 Martie 2020 ora 10.02PM

Ziceam ca am avut astazi o revelatie cum se opreste economia … Pentru ca acum cursurile sunt remote, toti studentii vor merge acasa. Astfel, caminele nu vor mai incasa chiria, cantinele nu vor mai vinde mancare, la fel si magazinele si restaurantele din jurul campusului. Universitatea va trebui sa dea inapoi probabil o parte din taxe, deoarece ei nu mai folosesc spatiile noastre. Folosesc ceva infrastructura, dar nu laboratoarele, salile de curs, bibliotecile etc. Spitalul universitar va avea mai putini pacienti si el, deci mai putine venituri. … Mai putini pasageri pe trenuri si autobuzele locale. Si tot asa in cascada …

Acum inmultiti asta cu numarul universitatilor … si adunati la asta toate businessurile asemanatoare.

Ma intreb acum daca infrastructura pentru video conferencing va duce toata cererea imensa, care vine de la miile de cursuri ce trebuie predate remotely. Nu sunt asa de convins ca va rezista.

12 Martie 2020 ora 7.13AM

Se pare ca presedintele nostrum nu este chiar un mare fan al Europei. Ma intreb, de ce? Oricum, de data asta UK are un avantaj. Cred ca distinctia pe care a facut-o intre UK si restul nu este deloc intamplatoare. Din contra. Extrem de intentionata.

12 Martie 2020 ora 7.44AM

O diferenta pe care o vad intre felul in care se reactioneaza la epidemie este urmatoarea: Aici cei in charge fac recomandari, iar restul le preiau mot-a-mot citand sursa. De exemplu, dr. Fauci, care vad ca este unul din cei care coordoneaza eforturile, spune cateva reguli, iar restul le repeta exact. Nimeni nu adauga propriile lor idei. Dr. Sanjay Gupta, care de ani este corespondentul CNN pentru probleme medicale, repeta doar ce spune Fauci. In felul asta exista un mesaj coerent si clar, pentru ca singurul mod de a evita panica si haosul este sa ai un mesaj coerent si sa ai incredere in lideri.

In Romania … pai, cred ca am vazut sute daca nu mii de recomandari. Tot felul de postari si de reguli. Vitamina C, tratamentul miraculos al medicului Cercel facut special pentru romani, … pana si statistici si grafice cu distributii matematice extrem de complicate … Reguli si recomandari venind de la medici romani, medici chinezi, medici din Singapore, Organizatia mondiala a sanatatii, … Pana si cei cu investitiile pe piata faceau recomandari, ultima fiind ca purtatul mastilor este nerecomandat pentru ca ele creaza mancarime etc. etc. Interesant, n-am auzit nici una din ele spuse aici.

Eu cred ca regulile sunt clare si simple. Ele trebuie acum folosite, nu doar spuse

12 Martie 2020 ora 6PM

Am auzit astazi o observatie interesanta. Se intreba cineva la universitate, oare cati din liderii mondiali sunt infectati la ora asta cu Corona virus? Tinand cont ca press secretary al presedintelui Braziliei a fost detectat pozitiv, si ei au obiceiul sa mearga la meetinguri unde se imbratiseaza si se pupa. … Acesta s-a intalnit cu al nostru recent in Florida. Asta nu este poanta …

Focarul din Boston a pornit de la un meeting international cu executives, iar cativa din ei veneau din Italia … si astfel acum Boston este unul din focarele de pe coasta de est. N-am mai auzit pana acum de epidemie care sa se raspandeasca prin barosanii pupaciosi.

Si am terminat predatul fata-n fata pana in toamna … dupa vacanta de primavara vom preda doar prin video-conferencing.

13 Martie 2020 ora 7AM

Un coleg a incercat ieri cu cursul sau folosind zoom pentru video-conferencing, si a fost exceptional. Aproape mai bine decat un curs normal. Mi-a spus ca participarea studentilor a fost grozava. Faptul ca au putut sa intrebe online in scris i-a facut mai curajosi la intrebat. In plus, studentii au acces in timp real la notitele profesorului si la ce scrie el, si asta ajuta ca intrebarile lor sa fie foarte precise. De exemplu, cand discuti o problema, studentul cu intrebarea poate indica exact pe document unde este nedumerirea sa. Astfel intrebarea devine extrem de clara. In mod traditional, identificarea locului cu pricina se face prin vorbit, ceea ce este imprecis.

Un student care ia cursul lui, dar si pe al meu, mi-a trimis un email din initiativa proprie in care a spus acelasi lucru. Se pare ca tuturor le-a placut videoconferencing-ul foarte mult.

Ca sa nu spun ca odata ce toate cursurile sunt in format digital, ceea ce ale mele sunt de vreo zece ani, ai o baza de date pe care poti face Machine Learning si Automation.

Ma repet zicand ca sunt sigur ca invatamantul nostru nu va mai fi in toamna ce este acum. Va fi transformat radical. Lumii nu le plac revolutiile, dar asta va fi una.

Incep sa vad epidemia asta – si – ca pe o oportunitate care ne forteaza sa facem acum ceva, care altfel poate am fi facut mult mai incet … Abia astept sa incep sa predau si eu prin zoom …

Si admir foarte mult initiativa studentilor mei, care fac tot felul de lucruri marunte fara sa le-o ceara nimeni, doar ca sa faca lucrurile mai smooth. S-ar putea ca educativ sa avem un semestru exceptional de bun.

13 Martie 2020 ora 7.30AM

Studentii mei din China imi tot spun sa fiu atent ca va fi foarte rau. Mastile le-am primit tot de la un student din China, care mi-a spus ca va fi nasol. Tuturor, parintii lor le-au spus ca situatia in China este rea.

Astia mai batrani, care am trait in socialism, stim ca tarile astea sunt in stare sa denatureze 100% realitatea. Parerea mea este ca in realitate China minte cu cinism. Inteleg, pe baza de ce-mi spun studentii mei, ca situatia de acolo este departe de a fi rezolvata. Si oricum, nu au tratamente, in ciuda aburelilor ce circula pe net.

Estimarea este ca 60-70% vor fi infectati cu virusul. Ma refer la SUA. Germania vad ca a facut aceeasi estimare.

Observ insa ca politicienii au reusit deja sa se contamineze intre ei. Mai rar asemenea nerozi. Culmea este ca inca mai sunt creduli care cred ca oamenii astia (ma refer la politicieni) se pricep la ceva. Sa fim seriosi.

13 Martie 2020 ora 11.37AM

Imi pare rau sa vad haosul care s-a creat acum cu miile de oameni care incearca acum sa se intoarca in tara. Din pacate inca odata se platesc oalele sparte de nevinovati dusi de nas de unul si de altul.

Oamenii au plecat la lucru ca sa le fie mai bine. Nimic anormal in asta. Omul a facut asta din totdeauna.

In loc insa sa fie lasati sa-si faca un rost in noua lor conditie (si in noua lor tara), ba chiar sa li se explice de stat ca nu poti trai cu fundul in doua luntrii – li s-a bagat continuu in cap ca trebuie sa se intoarca, ca si ei sunt romani, pe sus si pe jos. Dracu’ si cu lacu’. Bineinteles – voturile lor au pus presedintii de la Iliescu incoace, si au fost folositi cu dibacie de noii si vechii s…sti, mai ales Basescu si mai nou Rares Bogdan, ca sa castige voturi.

Asa ca oamenii in loc sa-si clarifice statutul, au stat cu fundul in doua luntrii. Cu actele romanesti, dar de fapt in strainatate …

Acum se vede ca „cetatenia” europeana este – pragmatic vorbind – praf in ochi. Iti trebuie acte in regula, in primul rand cel putin rezidenta acolo unde esti.

Dar celor fara prea multa carte li s-au bagat in cap slogane si lozinci, care acum nu ii ajuta cu nimic. Cine este de vina? Bineinteles, tot ei – ca doar ei au luat decizia.

Am fost si eu naiv sa cred in statul roman pana cand tata si-a pierdut toate economiile din CEC + doua Dacii, pe care nu le-a putut ridica desi le platise. Cine a fost vinovat? Desigur, tata – pentru ca nu s-a „adaptat” situatiei (dupa Revolutie).

Poate sunt un tampit, dar eu nu am mai avut de atunci niciodata incredere in statul roman. Eu am luat-o intotdeauna in freza cand m-am lasat dus de ce mi-a recomandat de stat sa fac … A doua oara nu ma mai are de musteriu.

Si cu asta am ajuns la sfarsitul gandului meu: Sa fim cu totii sanatosi si mai intelegatori unul cu altul. O saptamana placuta tuturor si ne auzim in curand.

Alex Doboli

Alex Doboli este absolvent al Universității Politehnica din Timisoara și profesor la Stony Brook University din New York.

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Restricții de circulație pentru maşinile mai mari de 7,5 tone din cauza caniculei

Potrivit CNAIR, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat.