Directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, a transmis un mesaj de încurajare și, în același timp de conștientizare, pentru toți cei care s-au implicat în acest proiect extrem de important pentru orașul de pe Bega. Simona Neumann susține într-o lungă postare pe pagina ei de socializare că proiectul a fost lovit în însăși esența lui. Totodată, ea încearcă să ofere răspunsuri la câteva ntrebări precum: Ce se va întampla cu proiectul orașului, al țării, al Europei – Timișoara 2021, aflat acum la nouă luni înainte de data când ar trebui să se întâmple cea mai frumoasă sărbatoare a Culturii, să ne unească, să atragă atenția întregului continent, așa cum ne-am dorit? Va mai avea loc? Și dacă da, în ce formă?

Simona Neumann susține că este timpul să începem să regândim modul în care Timișoara va lumina orașul, țara, Europa, în anul 2021. Echipa Timisoara 2021 a început să lucreze la modalitățile de punere în practică a programului cultural în acest nou context, urmând să apeleze la partenerii cu care Asociația lucrează de 3 ani în toate proiectele demarate până acum pentru a sprijini în continuare acest demers.

Redăm mai jos, integral, mesajul Simonei Neumann:

În această perioadă prin care trecem în lupta contra COVID-19, și în încercarea de stopare a răspândirii acestui virus, fiecare dintre noi este pus la încercare de sentimentul incertitudinii. În primul rând, pentru că nu știm cât va dura toată această situație și cum ne va afecta, concret, viețile de zi cu zi.

Deocamdată, suntem in stare de urgență pentru a ajuta autoritățile și cadrele medicale să facă față pandemiei, spre binele nostru și al apropiaților nostri. Spiritul comunitar, solidaritatea, spiritul civic capătă noi valențe prin intermediul unui termen niciodată folsit până acum în relație cu acestea: izolarea.

Dar, suntem, cu adevărat, izolați? La o privire mai atentă, cu siguranță că nu. A sosit momentul să inventăm noi forme de a fi împreună, să folosim, mai mult decât o făceam înainte, rețelele de socializare, lucrul și învățatul la distanță – e-working, e-learning etc (acolo unde se poate) și să apelăm la calm și responsabilitate. Nu știm până când va dura această situație, dar știm că trebuie să supraviețuim și să trecem cu bine și de această încercare, până cînd într-o zi, lucrurile vor reveni la “normal”.

Cum va arăta acest nou “normal”? În orice caz, lumea va fi altfel decât am cunoscut-o până acum, iar capacitatea noastră de adaptare, suplețea cu care gestionăm schimbările, nu vor mai fi simple întrebări teoretice de interviu de angajare, ci exerciții practice de zi cu zi și pe termen lung. În vreme ce corpul nostru uman se va adapta să facă fața noului virus, mintea noastră va învăța noi reguli, iar viața de zi cu zi, va cunoaște noi transformări. Călatoriile (turismul), întrunirile (spiritul comunitar si civic), modul în care ne unea Cultura pana acum (concerte, spectacole, dezbateri, vernisaje, lansări de carte etc), finanțarea Culturii (care nu era oricum niciodată pe primul plan), economia, care sustine toate acestea – vor fi afectate de consecințele acestei pandemii.

Ce se va întampla cu proiectul orașului, al țării, al Europei – Timișoara 2021, aflat acum la nouă luni înainte de data când ar trebui să se întâmple cea mai frumoasă sărbatoare a Culturii, să ne unească, să atragă atenția întregului continent, așa cum ne-am dorit? Va mai avea loc? Și dacă da, în ce formă?

Pornind de la viziunea Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2021 – aceea de a crea o comunitate civică prin Cultură, de a ajunge în spații și zone unde cultura ajunge mai greu sau nu a fost niciodată, de a spori conexiunile cu Europa si intreaga lume, toate acestea prin PARTICIPAREA activă a cetățenilor, ne fac să concluzionăm că acest proiect a fost lovit în însăși esența lui. Noile provocări la care acesta a început deja să fie supus, pe lângă finanțarea diminuată (care nu e o noutate!), sunt restricțiile privind numărul persoanelor care vor participa la evenimente în public, criza economică nu doar la nivel național, ci și european și global care va urma, reducerea mobilității persoanelor (călătoriii, circulația artiștilor), creșterea birocrației (prin nevoia de mai mai multe autorizații), ca să menționez doar câteva.

Prin urmare, e timpul să începem să regândim modul în care Timișoara va lumina orașul, țara, Europa, în anul 2021. Echipa Timisoara 2021 a început să lucreze la modalitățile de punere în practică a programului cultural în acest nou context. Vom face apel la partenerii noștrii cu care lucrăm de 3 ani în toate proiectele demarate până acum, și la aceia noi, de a sprijini acest demers.

Pornind de la sloganul Capitalei Culturale – “Luminează orașul prin tine!” – Timișoara este chemată în fața unei noi provocări, dar și a unei noi șanse, aceea de a dovedi că se poate reinventa, își poate reinventa Programul Cultural pentru anul 2021 în care componenta digitală, tehnologia si comunicatiile – dezvoltate în orașul nostru – vor juca un rol important. În acest proces va fi nevoie de participarea artiștilor și oamenilor de cultură, a comunitații IT&C, a mediului școlar și universitar, a arhitecților, a urbaniștilor, a industriilor culturale și creative, în general, a mediului de afaceri si nu in ultimul rand, a jurnalistilor, pentru a trasmite informatiile. Creativitatea tuturor va fi importantă pentru ca Timișoara să luminieze din nou, așa cum a făcut-o în momente grele ale istoriei sale.

Sa ramanem, asadar, responsabili, uniti si creativi. E momentul, mai mult ca oricand, sa luminam orasul prin noi insine.

Simona Neumann
Director executiv

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania