COVID-19 Principalele măsuri și cum ne afectează.În plină criză sanitară, Guvernul spaniol a aprobat două Decrete cu un deosebit impact pentru următoarea perioadă, pentru a evita pe de o parte creșterea îmbolnăvirilor și pe de altă parte pentru a proteja economia.
În ce condiții pot ieși din casă? Prin Decretul 463/2020 din 14 martie prin care se declară starea de alarmă pentru gestionarea situației de criză sanitară creată de virusul COVID-19 s-au aprobat o serie de măsuri privind limitarea libertății de circulație a persoanelor, fiind permisă circulația doar în următoarele situații:
- Achiziționarea de alimente, produse farmaceutice și de primă necesitate;
- Asistența la centre, servicii sanitare și spitale;
- Deplasarea la locul de muncă pentru a desfășura activitatea lucrativă, profesională sau de afaceri;
- Întoarcerea de la locul de muncă la locul de reședință;
- Asistența și îngrijirea persoanelor în vârstă, a minorilor, a persoanelor cu handicap și a persoanelor vurnerabile;
- Deplasarea la entități financiare sau de asigurări;
- Pentru cauze urgente sau de necesitate;
- Orice altă activitate analogă.
Oricare dintre aceste activități se va desfășura individual, cu excepția cazului în care se însoțesc persoane cu discapacitate, minori, persoane în vârstă sau alte cauze justificate, inclusiv când se utilizează vehiculul personal.
Ce se poate întâmpla dacă nu respect carantina? Conform prevederilor Legii Seguranței Cetățenești din 2015, amenzile oscilează între 100 euro și 30.000 euro. Se consideră nesupunere și vor fi considerate ca circumstanțe agravante prezentarea unor date false sau inexacte, precum și refuzul de a se identifica, circumstanțe care ar putea transforma cauza în infracțiune. Reiterarea neîndeplinirii ordinelor poate ridica amenda până la 60.000 euro. De asemenea, Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 18 luni pentru cei care se opun în mod grav ordinelor autorităților.
Ce firme funcționează? Astfel, toate unitățile cu activitate comercială sunt închise pe perioada de 14 zile inițială, incluzând baruri, cafenele, cinema, restaurante, săli de sport etc., rămânând deschise doar supermarketurile, farmaciile precum și societățile care pot asigura evitarea riscului de propagare a virusului, cum ar fi de exemplu atelierele de mecanică auto, firmele de construcții etc., atâta timp cât nu lucrează direct cu publicul, se păstrează distanța de un metru între angajați, se dispune de mediile de igenizare corespunzătoare.
Pot pleca în România? După cum bine știți, nu se recomandă deplasările în această perioadă, iar în cazul în care ajungeți în România, aveți obligația de a sta izolat timp de 14 zile. Începând cu data de 18 martie s-au suspendat toate zborurile comerciale spre și dinspre România. În cazul în care ați rămas blocat pe teritoriul Spaniei, luați legătura cu Ambasada României în Spania.
Nici pe cale terestră nu se poate ajunge, având în vedere că diferite state au închis granițile terestre, cum de altfel au procedat și în Spania, unde s-a interzis intrarea altor cetățeni care nu sunt spanioli, nu sunt rezidenți pe teritoriul Spaniei, nu se deplasează cu motive de muncă sau pentru transport marfă. Așadar, nu este recomandat să ieșiți pe cale terestră, cu mașina, din Spania, pentru a nu risca să rămâneți blocat pe parcurs, la graniță.
Pot rămâne acasă dacă mi-e frică de contagiere? Răspunsul este nu, în principiu. Dacă se iau toate măsurile de precauție de către firma unde lucrați, și nu există un risc obiectiv nu puteți rămâne acasă, angajatorul având dreptul să vă desfacă contractul de muncă pe motive disciplinare dacă nu vă prezentați.
Ce este un ERTE? Expediente Temporal de Regulación de Empleo (ERTE) este o autorizație termporară pentru suspendarea contractelor de muncă pe o perioadă determinată. Așadar, societățile și persoanele juridice autorizate pot suspenda contractele de muncă, ceea ce în România se cunoaște ca șomaj tehnic. Nu este afectată vechimea în muncă, nu vi se scade din zilele de vacanță și nici nu aveți dreptul la indemnizație având în vedere că la terminarea perioadei de carantină vă veți întoarce la locul de muncă. Firma are obligația să vă anunțe că a făcut demersurile pentru ERTE, iar dvs. nu veți fi nevoit să mergeți la SEPE să faceți demersurile pentru șomaj, acestea vor fi făcute din oficiu. Foarte important este faptul că nu este necesar să îndepliniți condițiile pentru șomaj și nici nu vi se va scade din perioada legală de șomaj obișnuit.
Pe cale de consecință, angajatorul nu vă poate obliga să vă luați zilele de vacanță în această perioadă sau să vă trimită acasă fără nicio explicație. Fie vă trimite în șomaj tehnic, caz în care nu trebuie să faceți nimic, fie vă desface contractul de muncă, caz în care trebuie să vă lichideze toate sumele ce vi se datorează și trebuie să faceți demersurile la SEPE pentru a intra în șomaj.
Ce alte situații pot apărea și ce efecte economice pot avea? Sub rezerva faptului că legislația în această materie poate suferi schimbări, vă enumerăm modificările pe care le poate suferi contractul dvs. de muncă și ce drepturi aveți:
- Permis de a rămâne acasă, remunerat: nu trebuie să vă deplasați la locul de muncă și luați salariul în continuare;
- Permis de a rămâne acasă, neremunerat: nu trebuie să vă deplasați la locul de muncă și nu luați salariul în continuare. Această formă poate fi implementată doar cu acordul părților și se cotizează în continuare pentru contribuțiile la stat.
- ERTE: se supendă temporar contractul de muncă, nu aveți dreptul la indemnizație și plata vacanțelor, încasați șomaj tehnic fără a vă deplasa la SEPE și când trece perioada de criză sanitară vă reîntoarceți la locul de muncă;
- ERTE cu reducere de program de lucru: încasați de la locul de muncă partea proporțională pentru orele lucrate și șomaj tehnic pentru restul;
- Program de lucru neregulat: continuați să lucrați și orele nelucrate le acumulați și le recuperați pe parcursul anului;
- Desfacerea contractului individual de muncă din motive obiective: vi se desface contractul de muncă și trebuie să faceți dvs. demersurile necesare pentru a obține ajutorul de șomaj obișnuit dacă îndepliniți condițiile sau alte ajutoare;
- ERE: vi se desface contractul de muncă (în mod colectiv) și trebuie să faceți dvs. demersurile necesare pentru a obține ajutorul de șomaj obișnuit dacă îndepliniți condițiile sau alte ajutoare;
- Vacanță forțată: este ilegal obligarea angajatului să își ia zilele de concediu conform art. 38.2 din Statutul muncitorilor.
- Concediu medical pentru coronavirus: se încasează 75% din salar și Convenția colectivă poate completa până la 100%;
- Concediu medical pentru izolare: se încasează 75% din salar și Convenția colectivă poate completa până la 100%;
- Teletrabajo: reprezintă desfășurarea raportului de muncă la distanță și încasați salariul complet.
În cazul în care aveați un contract pe perioadă determinată, ori până la terminarea lucrării, fie erați în concediu medical din alte motive, cele menționate anterior trebuie analizate în raport cu tipul de contract/situația de muncă și unele drepturi de natură economică pot suferi modificări.
Ce se întâmplă cu persoanele fizice autorizate (autónomos)? PFA-urile a căror activitate nu se poate desfășura din cauza situației de criză sanitară sau când nivelul de facturare scade cu 75% în comparație cu semestrul anterior, vor avea dreptul la un ajutor economic extraordinar, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții cum ar fi: să fie înscriși ca PFA la data declarării stării de alarmă; dacă nu au suspendat activitatea, să demonstreze reducerea de 75% a nivelului de facturare și să fie la zi cu plata cotelor de la Securitate Socială. De asemenea, cotele de Securitate Socială vor fi suspendate, conform ultimelor declarații. De asemenea, sunt prevăzute beneficii privind plata impozitelor corespunzătoare acestui trimestru contabil, cum ar fi amânarea plății TVA-ului și a impozitului pe profit.
Trebuie să achităm chiria în această perioadă dacă veniturile s-au văzut afectate? Răspunsul este da, închirierea nu intră în măsurile economice prevăzute de Guvernul spaniol. Este recomandat să luați legătura cu proprietarul și să anunțați circumstanțele personale prin care treceți, însă nu are obligația de a vă scuti de la plată/reduce din chirie. În schimb, plata creditelor ipotecare se poate amâna dacă veniturile debitorilor s-au văzut afectate de ERTE, cererea se poate depune la entitatea bancară corespunzătoare și odată aprobată, nu se pot percepe interese pentru ratele neplătite în această perioadă. În ceea ce privește eliberarea locuinței ocupate fără drept, pentru neachitarea chiriei ori a creditelor bancare, acestea sunt suspendate temporar dat fiind că Judecătoriile și-au oprit activitatea. De asemenea, în această perioadă utilitățile (energie, apă și telecomunicații) nu vor putea fi întrerupte pentru consumatorii vulnerabili.
Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 642.308.360
E-mail: secretaria@brilawabogados.es