fbpx
-8.3 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALNoi am trecut peste noapte la mobilizare totala. Voi? (continuare la “Scurt...

Noi am trecut peste noapte la mobilizare totala. Voi? (continuare la “Scurt jurnal al unui paranoic despre Corona virus”)

Publicat în

spot_img
spot_img

Continui astazi articolul meu prededent prezentandu-va jurnalul meu din ultimele sapte zile.

March 14 2020 8.35AM

Unul din avantajele mele de om ce sufera de general anxiety disorder este ca acum nu mi-e frica … sa-mi fie frica sau sa fiu panicat. Observ ca toata lumea se da de ceasul mortii sa clameze ca nu le este frica si ca nu panicheaza. Good for them, but …

There is nothing wrong ca sa ne fie frica. Si there is nothing wrong sa avem panica. Oricum, cand le avem nu le putem bloca. Frica nu are de-a face cu ratiunea. Cand ti-e frica, ti-e frica, si cand ai atac de panica il ai. Ambele vin si trec. Sunt reactii absolut umane, pe care evolutia le-a creat ca sa ne pazeasca de pericole. Fara ele eram probabil disparuti ca specie.

Asa ca – eu recunosc ca mi-e frica. Mi-e frica mai ales pentru mama, ca are aproape 80 de ani, si daca Doamne fereste se imbolnaveste – stiu ca este in segmentul de varsta cel mai expus. Si ca nu exista tratamente, iar spitalele din tara … mai bine sa n-ai de-a face cu ele: intri sanatos si te scot … . La fel, mi-e frica pentru soacrea mea, pentru ca este trecuta de 80 de ani, si traieste singura in Timisoara. Bineinteles, mi-e frica si pentru Simona – pentru ca acum aproape cinci ani a trecut printr-un tratament foarte serios pentru cancer. Este, Doamne ajuta, sanatoasa acum, dar nu suntem curiosi sa vedem ce noutati ar aduce virusul asta pentru sistemul ei imunitar. Mi-e frica si pentru Mikey si Sandy, caci nimeni nu stie nimic despre virusul asta si ce consecinte are el pe termen lung. Mi-e frica si pentru Sorin ca a fost bolnav recent si nu-i trebuie acum inca o belea pe cap. … Si categoric mi-e frica si pentru mine, ca nah mie mi-a fost intotdeauna frica. Vorba lui mama: ” tu, si fricile tale.”

Asa ca eu recunosc ca mi-e frica. Nu am avut atacuri de panica pe tema asta, dar daca as avea … stiu ca trec. Nu mi-e frica sa-mi fie frica sau sa fiu panicat. It’s OK, tot eu sunt si oricum nu am pretentia ca sunt nici viteaz si nici erou.

March 15 2020 6.39AM

Cred ca lucrurile cu gripa asta au devenit acum clare pentru mine. Coordonatoarea medicala de la Casa Alba ne-a spus ca faptul ca testul este negativ nu inseamna ca cineva nu are virusul. Asa ca tot ce poti face este sa stai, sa astepti, si sa te feresti … Inteleg ca corpul nostru nu are imunitate la el, deci daca il iei si scapi, il poti lua iarasi. … Solutia completa va veni doar in momentul in care va exista un vaccin, si asta va fi in cam intr-un an. Pana atunci: paza buna trece primejdia rea …

Suntem acum la universitate in vacanta de primavera. Numai bine sa ne pregatim de videoconferencing-ul tuturor cursurilor din partea a doua a semestrului. Au inceput sa curga trainigurile despre cum sa predam in noul mod. … Sunt atatea ca aproape n-am timp sa le urmaresc pe toate. Am mai vazut asta aici: cand se trece in modul urgency, iti vine totul in avalansa.

Dintr-un alt punct de vedere, sunt lucruri care-mi plac. Am mers ieri la gym, si erau doar patru oameni in ditamai sala. Masini mai putine pe drum. Studenti mai putini in campus, desi toate serviciile functioneaza. Nu s-a inchis nimic. Lume mai putina la Starbucks. Trebuie sa-i duc mai putin in stanga si in dreapta pe Mikey si pe Sandy, desi dansul lui Sandy continua. Asa ca fara aglomeratie, totul a inceput sa fie mult mai placut, mai ales ca se anunta vreme buna pentru saptamana viitoare.

Cu aglomeratia asta scazuta, ne-am zis aseara sa “serbam” inceputul “carantinei”. Mi-am tinut promisiunea fata de Mikey si Sandy si am mers cu totii la Luso, un restaurant portughez, unde deobicei este asa de aglomerat incat … nu mergem. Am asteptat putin si ieri, dar … Anyway, ce il face pe Luzo asa special este ca au vreo zece feluri de fripturi din care poti manca cat vrei la alegere: vin cu frigarui la masa ta si iti iei ce vrei. Acum suntem ready de carantina.

Mi-am propus ca in perioada lipsita de aglomeratie ce va urma sa merg la gym in fiecare zi, cel putin o ora si jumatate, sa citesc pana-mi sar capacele, sa ascult the Met Opera pana-mi sar capacele, sa vad cateva seriale pe Netflix (imi plac serialele pentru ca pot lucra si sa le urmaresc in background, mai arunc un ochi din cand in cand), sa scriu cartea de povesti in urmatoarele doua saptamani, sa ma plimb la mare (mai ales ca vine vreme frumoasa), … si am uitat, dar adaug ulterior, sa incep curatenia de primavara prin curte. Si sa-mi spal BMW-ul, sa-l fac sa arate ca nou.

Naiba stie – dar parca a inceput vacanta de vara inca de la mijlocul lui martie, desi am de predat in continuare.

March 15 2020 4.26PM

Ha, dintr-o postare FB de-acum o secunda mi-am dat seama ca poate unul dintre cei mai mari experti ai lumii in ce discutam aici este dr. Laszlo Albert Barabasi de le Northeastern University. Cum naiba de nu mi-am dat seama de asta, caci i-am citit lucrarile cu creionul si hartia? Acum el este dr. in fizica, nu este medic. Dar problema controlului raspandirii gripei este o problema de modelare si de mate, nu este o problema medicala. Inca din anii 90 el a studiat propagarea in varii medii sociale, care este exact problema de care vorbim acum.

Din ce zice dr. Fauci, expertul medical de la Casa Alba, cei de aici se concentreaza pe studierea modelelor de propagare a epidemiei pentru a intelege ce fel de masuri de interventie trebuie facute. Exact asta as fi facut si eu cu mintea mea naiva.

Oricum, dr. Barabasi este de loc din Secuime. Are si cateva carti scrise pentru publicul larg in care explica dinamica sistemelor complexe. Inclusiv o carte cu date interesante despre rascoala lui Gyorgy Dozsa, caci tatal sau a fost directorul unui muzeu de istorie din zona, iar unul dintre stramosii sai a fost conducator in rascoala, dar de partea “hailalta”, a invingatorilor. 

Singura parte nasoala este ca dr. Barabasi spune ca nu ai ce-i face epidemiei. ca nu o poti controla. Carantina este singura solutie.

March 16 2020 7.59AM

Asa cum am scris si ieri, cred ca lucrurile sunt clare legat de epidemie. Ma refer la ce trebuie facut. Nu ma intereseaza latura politica a situatiei, cat de grozavi sunt unii, cat de rai sunt altii, sau chestii ca – virusul a fost facut in laborator, noua ordine mondiala, cat castiga sau pierde China din toata treaba asta, ce firme de vaccin cumpara sau nu Trump, etc. etc.

Am sa-mi folosesc atentia mai ales ca sa ma feresc (cat ma duce mintea). Si ca sa contribui si eu cu ceva la … , am sa postez lucruri cu care sa ne umplem timpul (daca-l avem), cum este colectia de carti gratis de la muzeul Met (a carui link l-am postat ieri). Nu mi-a venit sa cred: am downloaded deja cateva albume cu picturile lui Van Gogh si colectia de armuri. … si sunt 500 de carti in total. Iar astazi incepe free streaming-ul de la Met, opera.

March 16 2020 11.36PM

Cand scrii cod in C++ n-ai cum sa te simti izolat! Am avut un bug care mi-a luat trei zile sa-l gasesc. De dimineata de la 8 pana seara la 11. Un amarat de index intr-un array care in loc sa se opreasca la 200 ajungea pe la 2000. Si-mi busea memoria fara sa-mi zica nimic. La un moment data am fost asa de frustrat ca, Dodo, am vrut sa te rog sa-ti arunci un ochi pe vreo 100 de linii ca banuiam ca acolo se buseste. Si intr-adevar acolo a fost, doar ca intr-un loc pe care nu-l banuiam.

N-am crezut ca gasesc bug-ul seara asta, dar noroc ca Simona a dat drumul la Fox News, si am fugit in camera cat mai departe de TV … Si acolo in liniste l-am prins in treizeci de minute. Thank you, Fox News! Esti si tu bun la ceva. Data viitoare cand am iarasi probleme cu codul, trec imediat pe canalul 26.

Oricum, daca aveam de mers la scoala cu hatza, hatza, partza, partza pe drum imi mai lua trei zile sa gasesc bug-ul. Asa … am mai avut timp si de 3 mile running pe afara, ca gym-ul s-a inchis impreuna cu toate restaurantele.

Desi nu sunt un talent la codat, mi-a placut intotdeauna sa scriu programe. Mi-ar fi asa de usor sa pasez programatul unui doctorand. But no, because I want to have all the fun! Nu-i asa, Dodo?

March 16 2020 at 11:53 PM 

Pe cuvant daca ma deranjeaza starea asta de shut down – putini oameni pe strada, putin trafic, putini pe terenul de sport, putini in parc, putin de condus baietii in stanga si in dreapta, putin de mers la universitate, putine sedinte, putine activitati in weekend, …,

Si mai multe ore de semn dimineata (desi nu le folosesc), mai mult stat pe afara, mai multa treaba in jurul casei (care-i fun), mai mult timp sa meditez (fara sa alerg ca un idiot de dimineata pana seara), … pe scurt mai mult quality time.

Doar sa nu iau virusul ca am sase sanse din zece (sa-l iau). Si desi n-am luat niciodata nimic – nici loteria vizelor, nici loteria, loterie, nici macar loteria ca sa alerg NY marathon, sper sa nu break the ice tocmai acum cu virusul asta.

March 17 2020 at 6:29 AM 

Mi-am cumparat o licenta de zoom, asa ca pot sa-l folosesc 24 de ore din 24. Aici sunt foarte la moda reading clubs. Unde lumea citeste aceeasi carte si dupa aceea o discuta intre ei.

Este cineva interesat sa facem un reading club cu zoom-ul meu? Am putea incepe cu „Natasha’s dance”, caci inteleg ca a aparut si in romaneste, si este o carte cu multa substanta. O putem apoi discuta o ora pe saptamana prin zoom.

Anyone interested in the idea? Singura conditie – fara politica si fara conspiratii

March 17 2020 at 9:53 AM

Si a inceput scoala prin video-conferencing la Mikey si la Sandy. … Sandy s-a sculat la ora lui obisnuita, s-a imbracat (nu in uniforma ca deobicei), si la 8.10am i-a dat drumul cu orele. De 2 ore inca n-a iesit din camera lui … probabil ca n-au primit inca pauza. … Sunt curios cum vor face educatia fizica. Just kidding. Bineinteles, tot asa – prin video-conferinta.

Directorul scolii ne tine la curent in fiecare zi cu un mesaj in care prezinta situatia zilnica. Ce sa spun? – jos palaria, no complains.

p.s. trebuie sa fiu atent ca daca vorbesc acum prea tare se aude-n toata scoala.


March 18 2020 at 7:55 AM

Fara condusul in stanga si in dreapta, am dintr-o data a lot of extra time. Asa ca am ascultat ieri La Boheme (o inregistrare mai veche de la Met cu Angela Gheorghiu), am alergat putin pe-afara, am citit un pic, si am mai avut si timp de a short nap. Not bad, not bad at all.

Ii spuneam ieri Simonei – acum iti dai seama cat timp irosim cu lucruri care ar putea fi evitate. Gen condusul asta infinit. Ne dam seama ca destule cursuri se pot preda excelent in sistem video-conferencing, in loc sa intretii si sa platesti pentru imensele sali de curs. Bineinteles, este nevoie de social contact – dar asta nu se intampla la curs, caci acolo il asculti pe barosan. Insa salile de curs sunt imense, iar incalzitul, iluminatul, curatatul, racoritul etc. lor costa o roaba de bani.

Paralela care-mi vine in minte este povestea cu hainele imparatului. Destui se vor preface ca este nevoie de toata infrastructura asta enorma, pana cand cineva va avea curajul si va incepe sa reduca infrastructura asta imitata din secolul XII incoace. Nu ma refer la online, caci nu cred ca ofera aceeasi calitate ca traditional, dar la folosirea video-conferencing-ului pentru activitatile unde partea de interactiune sociala este minima. Oricum exista destule alternative la imensele amfiteatre pastrand si social interaction.

March 18 2020 at 10:42 PM

Nu asta mi-a fost planul, dar mi-am zis ca poate este mai bine sa fac altfel decat mi-am propus initial. Macar sa folosim pragmatic tot timpul care-l avem la dispozitie si sa invatam ceva nou.

Deci …

Am inceput ieri sa predau un mini-curs pilot de programare in limbajul C pentru elevi in clasele VIII – X. Predarea o fac prin platforma de video-conferinte zoom, care are acces pana la 100 de participanti. Cursul are 8 sedinte in total, in fiecare zi lucratoare inclusiv saptamana viitoare.

Fiecare curs este o ora jumatate incepand de la ora 15 ora Romaniei, sau 9am ora mea.

Dupa cursul meu, Mikey va continua cu un curs in Python, in engleza.

Toate prezentarile mele sunt inregistrate si toate materialele le fac disponibile prin google drive. Inclusiv lectia de ieri.

Asa ca daca aveti copii / nepoti / frati care credeti ca ar fi interesati sa participe ca sa invete putina programare, trimiteti-mi va rog pe messanger adresa lor de gmail (trebuie neaparat sa fie gmail). Copiii nu trebuie sa aiba background in programare. Am avut ieri parca 9 copii, dar putem creste numarul. de ce sa nu lasam si pe altii care ar putea invata ceva util?

p.s. Eniko, ha van egy gyerek Fuletken akit lehet erdekli – mond meg neki, kerlek szepen. Csak kel neki egy laptop.

Aceasta este descrierea mini-cursului.

=========================

Exploreaza-ti creativitatea: Introducere in programarea in limbajul C

(Mini-curs pilot pentru elevi din clasele VIII – X)

Instructor: Dr. Alex Doboli, profesor universitar, Stony Brook University (The State University of New York), New York, email: alex.doboli@stonybrook.edu

Durata: 8 sedinte a cate 1 ora si jumatate (18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27 martie 2020) incepand de la ora 15, ora Romaniei.

Predarea se va face prin video-conferinta folosind sistemul zoom. Eu voi contacta participantii, nu este nevoie ca lumea sa instaleze nimic pe calculatorul lor.

Adresanti: Pana in 10 elevi din clasele VIII – X. Nu sunt necesare cunostinte de programare. Doar de utilizare generala a calculatorului.

Scopul mini-cursului: De a-i invata pe elevi sa dezvolte programe de baza in limbajul de programare C. Vom discuta constructiile limbajului de programare (variabile, tipuri, operatori, instructiuni de atribuire, conditionale si loops, fisiere si functii). Vom folosi limbajul de programare pentru a rezolva diferite probleme de programare. Vom prezenta dezvoltarea unui joc interacriv de complexitatea popularului joc de copii “spanzuratoarea” (cineva trebuie sa gaseasca un cuvant necunoscut intr-un numar dat de pasi, ghicind cate o litera pe rand).

Elevii vor construi un mini-joc in care un smart player virtual joaca jocul automat. Vom organiza in final un concurs in care castigatorul va fi cel care acarui smart virtual player gaseste cuvinte necunoscute intr-un numar cat mai mic de pasi.

Pasi preliminari necesari a fi completati inaintea primului curs (18 martie 2020 ora 15, ora Romaniei):
1. Elevii interesati trebuie sa trimita un email lui Sorin Istrate (sorin.istrate@gmail.com) mentionand adresa lor de gmail. Aste necesar ca fiecare sa aiba un cont gmail pentru a putea folosi la sistemul zoom.

2. Vom folosi zoom pentru videoconferinta. Eu voi trimite fiecaruia o invitatie care va contine link-ul ce trebuie folosit pentru a accesa sistemul de video-conferinte zoom. Este nevoie ca fiecare elev sa aiba un cont gmail, astfel ca loginarea sa se faca prin contul Google. De aceea, este nevoie ca fiecare participant sa-si trimita adresa de gmail lui Sorin Istrate. Cand se face join la video-conferinta, elevul trebuie sa selecteze pe rand: 1) join with video si 2) join with audio. Vom avea probabil mici problem cu prima login-are la zoom, dar problemele nu sunt in general majore.

3. Fiecare elev trebuie sa-si instaleze pe calculatorul sau dev-c++, compilatorul de C pe care il vom folosi. Vom folosi doar masini Windows (nu Mac).

March 19 2020  11:10 AM 

Imi place foarte mult cursul pilot pe care-l facem acum pentru programare in limbajul C. Avem 10 elevi din Parva, Nasaud, si Hunedoara. Am avut deja doua lectii. Materialul este inregistrat si il voi face accesibil tuturor.

Astazi le-am dat elevilor un pic proiect: sa identifice fiecare o idee de cum putem folosi programare in limbajul C pentru o actiune civica sau o activitate din agricultura.
Idei pentru astfel de proiecte sunt si la https://app.code4socialgood.org/project/list/projects

Luni dimineata vom asculta toate ideile, vom vota, si ideea care va fi aleasa o vom implementa toti, ca o echipa (inclusiv eu). Voi folosi in continuare ideea lor ca si exemplu pentru a le preda programare in C.

Ii spuneam si lui Sorin si la domnul primar de la Parva, fiecare lectie mi se pare mai buna ca cea anterioara pentru ca invat lucruri noi si imi vin idei pe care nu le banuiam la inceputul lectiei. Exista o vorba care spune – pofta vine mancand. Adaug la ea – ideile vin facand. Abia cand te apuci de treaba incepi sa intelegi ce se poate si ce nu. Asa, sa stai pe margine, si sa-ti dai cu parerea inseamna fix nimic.

March 20 2020

Dr. Anthony Fauci, cel care gestioneaza practic epidemia in SUA, a devenit – the most trusted man in America.

Interesant, cei care sunt de meserie trebuie mereu sa cortecteze aiurelile pe care presedintele le spune in direct. De exemplu, presedintele a spus ieri la conferinta de presa despre nu stiu ce medicament pentru malarie, care poate fi folosit si pentru gripa asta. Parca – hydroxychloroquine.

Imediat dupa asta, dr. Hahn – seful de la FDA, cei care trebuie sa aprobe medicamentele, a clarificat ca … „Let me make one thing clear. The FDA’s responsibility to the American people is to ensure that products are safe and effective,” said Hahn. Of using hydroxychloroquine, Hahn said, „We want to do that in the setting of a clinical trial, a large, pragmatic clinical trial to actually gather that information.” Adica nu s-a facut un studiu clinic ca sa se stie daca medicamentul ajuta, nu ajuta deloc, sau strica.

La fel sta de fapt situatia si cu Remdesivir. “We urgently need a safe and effective treatment for COVID-19. Although remdesivir has been administered to some patients with COVID-19, we do not have solid data to indicate it can improve clinical outcomes,” said NIAID Director and U.S. Coronavirus Task Force member Anthony S. Fauci, M.D. “A randomized, placebo-controlled trial is the gold standard for determining if an experimental treatment can benefit patients.”

Deci, concluzia este „There are no specific therapeutics approved by the Food and Drug Administration (FDA) to treat people with COVID-19, the disease caused by the newly emergent SARS-CoV-2 virus (formerly known as 2019-nCoV). Asta, a repetat-o dr. Fauci inca odata ieri, dupa ce presedintele a spus de hydroxychloroquine.

Am vazut ca unii in Romania „trateaza” lumea exact cu aceste medicamente. Cum nu exista nici un studiu in lume care sa arate ca nu este de fapt vorba de placebo – am pus „trateaza” si nu trateaza.

Citeam ca unii s-au „vindecat” dupa doar 2 zile. Ei, pe mine cazurile astea m-ar ingrijora. Ce cred ca se intampla in cazul lor este ca astia probabil – zic probabil, pentru ce speculez, nu sunt de meserie – dar probabil, ei duceau virusul pe picioare de multa vreme fara sa stie. Si cu 2-3 zile inainte sa se fi curatat – natural – de virus, intamplarea a facut ca ei sa testeze pozitiv. Insa in toata perioada lunga cat l-au dus fara sa stie, probabil au infectat pe multi altii. Pe scurt, cu cat vindecarea a fost mai rapida, cu atat au infectat mai multi.

Un lucru care-mi place in SUA este ca specialistii nu ne vand brosoave. Adica daca nu exista tratament verificat si aprobat ne spun asta limpede. Inseamna si asta sa fii o democratie autentica … Sa ai responsabilitatea personala sa prezinti lumii adevarul pur si nu brosoave neverificate, chiar daca ne-ar place ca brosoavele sa fie adevarate. De asta, dr. Fauci a devenit – the most trusted man in America.

March 20 2020

Noi am trecut in starea de mobilizare totala … Cand America trece in modul asta, nimic nu-i mai sta in fata. Imi aduc aminte ca asa s-a intamplat si pe 11 septembrie …

La universitate, toate caminele noastre au fost golite (inclusiv de studentii internationali) pentru a fi pregatite, daca este nevoie, pentru a deveni spitale sau locuri de carantina. Nu este nevoie din fericire deocamdata, dar daca va fi …

Rectorul ne-a cerut ca noi, cei de la engineering, sa ne gandim cum sa tiparim cu imprimante 3D aparate de ventilatie. Asta este un avantaj al faptului ca Poli si medicina si restul domeniilor academice sunt sub acelasi acoperis … Si nu in structuri organizatorice diferite. Deasemenea vor de la noi solutii ingineresti noi de protectie si de prevenire a raspandirii virusului.

Nu mai exista acum – stai sa vedem ce va fi … Totul se face now. Leadership-ul si reactia lumii sunt nemaipomenite. Chiar am simtit aseara nevoia sa trimit un email ca sa le multumesc pentru asta (dar n-am facut-o pana la urma. Deocamdata). Nu mai sunt in jur Gigi contra si Toma necredinciosul. Nici macar eu …

Si cu asta am ajuns la sfarsitul gandului meu: Sa fim cu totii sanatosi si mai intelegatori unul cu altul. O saptamana placuta tuturor si ne auzim in curand.

Alex Doboli

Alex Doboli este absolvent al Universității Politehnica din Timisoara și profesor la Stony Brook University din New York.

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante