Prima femeie albă care avea să vadă un izvor al Nilului și cel mai spectaculos punct al fluviului, cascada Murchison (Uganda), se năștea în urmă cu două secole în Transilvania, la Aiud. Florica Maria Sas, o copilă orfană, crescută pentru a fi vândută ca sclavă devine, printr-un joc uimitor al sorții, Lady Florence Baker − distinsa soție și partenera de expediții a unui faimos explorator britanic.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Florence Baker apare ca fiind născută în 6 august 1841, la Aiud, sub numele Barbara Maria Szasz. Data nașterii sale este, însă, o pură născocire, susține antropologul Pat Shipman, care estimează că anul real ar fi 1845, ziua necunoscută. Incerte sunt și originile etnice ale lui Florence − numele său apare ocazional scris în forma germană, Maria Freiin von Sass, Barbara Sass, Barbara Maria Sass, în maghiară Sass Flóra sau Szász Flóra, iar în română Florica Maria Sas.

Cel puțin, un lucru-i cert: Florica-i ardeleancă get-beget!

Crescută pentru harem, răpită pentru un alt destin

La doar câțiva ani după nașterea Floricăi, în Europa începe ”primăvara popoarelor”: izbucnesc celebrele revoluții din 1848 – 1849. Părinții și frații ei sunt masacrați în timpul luptelor, iar micuța orfană ajunge într-o tabără de refugiați. De aici, este luată de un negustor de sclavi armean, Finnian, care o rebotează Florenz și o crește cu intenția de a o vinde ca sclavă în haremul unui turc înstărit. Ca să fie pe placul viitorului său stăpân, fata învață cum se ține o gospodărie, dar și cum să danseze, să se înfrumusețeze sau să comunice în nu mai puțin de patru limbi: română, maghiară, germană și turcă. (Ulterior, avea să învețe și engleza, araba și kswahili).

Ajunsă la vârsta adolescenței, Florica este prezentată la o licitație de sclavi organizată la Vidin, pe Dunăre, în Imperiul Otoman (1859). Frumoasa ardeleancă atrage atenția reprezentantului Pașei din Vidin, dar și a unui englez, Samuel Baker, care pierde însă licitația în fața Pașei. Captivat de prezența tinerei, într-un acces de romantism eroic, Baker o răpește pe Florica. Fug împreună la București, unde el se angajează ca director la Danube and Black Sea Railway, companie care a construit prima cale ferată Cernavodă – Constanța. Folosindu-și relațiile, îi obține fetei un pașaport. Florica părăsește Transilvania ca Florence Barbara Maria Finnian și se îndreaptă către Londra la brațul salvatorului său, bărbatul care avea să o respecte și să o iubească până la sfârșitul vieții.

Exploratoare în Africa, Lady în Anglia

La mijloc de secol XIX, o adevărată obsesie pusese stăpânire pe exploratorii europeni: descoperirea izvorului celui mai lung fluviu din lume, Nilul. Mai precis, izvorul Nilului Alb. Samuel Baker avea 38 de ani, erau un vânător neîntrecut și tânjea să exploreze misteriosul continent african. Baker răspunde provocării epocii sale și, în martie 1861, pornește spre Cairo, împreună cu Florence.

Începutul anului 1863 îi găsește în Gondokoro, în Sudanul de Sud, o stație a negustorilor de sclavi și locul în care Florence avea să salveze expediția. Sam era un bărbat aspru și se ciocnea adesea cu angajații săi, care amenințau să-l abandoneze. Florence mediază conflictul cu mult tact, dovedindu-se nu doar curajoasă, dar și inteligentă și empatică. Din acest moment, ea devine liantul grupului și liderul informal al expediției.

Din Gondokoro, Florence și Sam pornesc pe jos, prin sălbăticie, urmând indiciile lăsate de exploratorii de dinaintea lor. După episoade severe de malarie, foamete, confruntări violente cu triburile locale și alte greutăți ce păreau insurmontabile, cei doi își ating ținta. În martie 1864, cuplul descoperă cascada Murchison, locul de vărsare al Nilului Alb în lacul Albert.

Cei doi se întorc în Anglia și sunt primiți ca eroi ai Imperiului Britanic. În noiembrie 1865, Sam ține o conferință la Societatea Regală de Geografie și o prezintă pe Florence ca parteneră a sa, omul fără de care expediția nu ar fi reușit. Sam este înnobilat, devenind Sir Samuel Baker, iar Florence, cu care se căsătorise între timp, devine Lady Samuel Baker.

Lady Florence Baker − eliberatoarea

Cea de a doua misiune a acestui cuplu devenit deja faimos a început să se contureze încă din prima expediție, pe când soții se aflau în insula Gondokoro. Florence urmărea piața de sclavi din oraș prin ochii femeii eliberate care devenise, și nu putea rămâne nepăsătoare. A reușit să-i insufle lui Sam un țel mai măreț și mai important decât orice descoperire geografică: abolirea negoțului cu sclavi din acea parte a Africii.

Așa se face că în 1869, cu sprijinul Viceregelui Egiptului, soții Baker se întorc pentru a împlini această misiune. Reușita a venit după patru ani grei, în care moartea i-a amenințat la tot pasul. Fiindcă prin Londra umblau zvonuri că ar fi pierit în luptele cu tribul Banyoro, revenirea în țară, în iarna anului 1873, a fost cu atât mai spectaculoasă!

După toți acești ani tumultoși, Sam și Florence se retrag la conacul lor din Devon, pe care aveau să-l părăsească doar pentru a călători de plăcere. Sam moare în decembrie 1893, din cauza unui infarct, iar Florence îi supraviețuiește douăzeci și trei de ani. Nu s-a recăsătorit și nu a avut urmași. La 71 de ani, în 11 martie 1916, Florence se stinge, se pare, în somn…

Moștenirea Floricăi din Aiud

În anii petrecuți în Africa, Florica a dobândit cunoștințe de botanică și de medicină tradițională, pe care le-a notat în jurnalul său. I-a învățat pe băștinași reguli de igienă care să-i ferească de boli, i-a educat pe copiii acestora în spiritul moralei britanice și a schimbat destinul tinerelor care păreau sortite sclaviei. Atât de profundă i-a fost implicarea în viața acelor triburi, încât poveștile despre Florence –  sau Steaua de dimineață, cum o numeau băștinașii – și soțul ei s-au păstrat vii la mai mult de un secol după plecarea lor. Așa le-a descoperit antropologul Pat Shipman, care s-a întors pe urmele celor doi și le-a recreat povestea în romanul documentar ”Spre izvorul Nilului, Lady Florence Baker și explorarea Africii Centrale”.

Pentru prima dată în România, romanul lui Shipman va fi publicat în această primăvară, în traducerea Teodorei Muth, la inițiativa și prin efortul antreprenoarei Adriana Duna − o aiudeancă îndrăgostită de povestea și personalitatea Floricăi Sas alias Lady Florence Baker. Până la apariția cărții, vă puteți bucura de ”compania” Floricăi în salonul-muzeu amenajat de Adriana în memoria acesteia, în restaurantul La Conac, din Alba-Iulia.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania