fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂIohannis: Solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi

Iohannis: Solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că toate datele arată că noul coronavirus poate fi letal într-o proportie mult mai mare pentru persoanele în vârstă şi a făcut apel la pensionari să nu se expună unui risc uriaş. Iohannis a mai spus că nu este momentul răfuielilor politice.

”Ţara noastră se confruntă cu situaţia tragică a primelor decese. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate şi le transmit condoleanţe şi putere în aceste momente dramatice. Noul coronavirus poate fi letal într-o proporţie mult mai mare pentru persoanele vârstnice decât pentru cele tinere. Dragi pensionari, nu vă expuneţi inutil unui risc uriaş! Limitaţi orice deplasare în afara doomiciliului, în afara celor de strictă necesitate. Este singurul mod în care puteţi să vă protejaţi”, a declarat preşedintele. Preşedintele a mai spus că, a-i ajuta pe ceilalţi, înseamnă, în această perioadă, a sta departe de ei.

Potrivit șefului statului, în aceste zile şi în lunile care urmează, ”solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră şi protejându-i pe cei de lângă noi”.

”Dragi români, într-o cumplită ironie a sorţii, a-i ajuta pe ceilalţi înseamnă astăzi şi în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud şi paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menţinerea distanţării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, aşadar, în aceste zile mare grijă de părinţii şi bunicii noştri, dar de la distanţă. Trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile. Urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacităţile statului, dar şi rezistenţa noastră morală şi emoţională. Acum este momentul să fim puternici şi solidari. Depinde de noi, de modul în care înţelegem să ne respectăm şi să îi respectăm pe ceilalţi să depăşim cu bine această criză care nu afectează doar România, ci întreaga lume”, a mai spus președintele.

”Adevărata forţă a unei naţiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alţii, de a nu abandona pe nimeni. Procedând responsabil, respectând cu stricteţe regulile şi recomandările autorităţilor, câştigăm timp preţios şi ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectaţi. Stând acasă îi ajutăm pe medicii noştri să le ofere asistenţă celor care au reală nevoie de îngrijire. Să nu le îngreunăm şi mai mult munca celor pe umerii cărora stă în aceste clipe critice o presiune uriaşă! Fiecare zi în care, prin comportamentul şi atitudinea noastră, am contribuit la limitarea răspândirii infecţiei este o zi mai aproape de momentul în care ne vom relua cu toţii activităţile cărora le ducem lipsa acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide. Să fim responsabili şi să nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toată lumea”, a mai afirmat şeful statului.

Acesta a spus că, în aceste momente dramatice, ”cu atât mai reprobabile sunt încercările unor politicieni, inclusiv aleşi locali, de a folosi criza generată de noul coronavirus în bătălia electorală”.

”Nu este momentul răfuielilor politice! A încerca să câştigi capital politic în aceste clipe denotă un cinism înfiorător şi o lipsă de responsabilitate de neimaginat.

Gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm este fără precedent şi tocmai de aceea trebuie să ne unim forţele pentru a izbândi împreună în această luptă de durată şi de uzură. Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt, în aceste momente, vulnerabili. Toţi cetăţenii români, indiferent că sunt sănătoşi sau bolnavi, au dreptul la protecţie din partea statului român. Şi vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăşi cu bine această grea încercare.

Împreună cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii evaluăm permanent evoluţia răspândirii infecţiei. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcţie de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate”, a mai declarat preşedintele.

Iohannis a afirmat că restrângerea unor drepturi îl mâhneşte ”profund”.

”Ca om care iubeşte democraţia, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhneşte profund. Generaţiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privaţiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile şi libertăţile decenii la rând înţeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie uşoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor şi a familiilor acestora. Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, în care viaţa fiecărui cetăţean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înţeleagă că nu ne vom opri şi vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului”, a mai arătat preşedintele.

Noi măsuri economice

”În egală măsură însă, vom continua să-i ajutăm pe toţi cei afectaţi de această criză. Măsurilor sociale şi economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele şi mai multor categorii de întreprinzători şi oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăţi. Nu este nici un secret pentru nimeni care era starea economiei româneşti înainte de izbucnirea acestei epidemii. România nu este acolo unde ne dorim cu toţii să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăţi sau a căuta ţapi ispăşitori pentru şirul lung de decizii greşite din trecut.

Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziţie, toate instrumentele fiscale şi economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obţine de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătăţii românilor şi a ajutării firmelor şi angajaţilor care trec în aceste zile prin momente dramatice. Astăzi avem avantajul apartenenţei la marea familie europeană şi lucrând împreună cu partenerii noştri sunt încrezător că vom trece mai uşor peste şocul social şi economic provocat de această criză”, a mai spus Iohannis.

”În momente de cumpănă, în care suntem puşi în faţa celor mai dure provocări, atunci arătăm cine suntem cu adevărat. Este timpul compasiunii, al generozităţii şi altruismului, trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie. Eu cred în noi, românii, în forţa noastră interioară şi ştiu că uniţi putem răzbi şi de această dată, aşa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut”, a încheiat preşedintele.

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.