Preasfințitul cardinal Lucian, arhiepiscop major și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolică, a transmis un mesaj credincioșilor în care îi încurajează în această perioadă de încercare provocată de epidemia de coronavirus.

Cardinalul Lucian spune că, acum mai mult decât oricând, este timpul rugăciunii și îi asigură pe credincioși că Biserica Greco-Catolică, trecută prin anii prigoanei comuniste, știe ce înseamnă să transforme casele și familiile în locuri privilegiate ale prezenței lui Dumnezeu. „Pe plan sufletesc distanțele sunt anulate de dragoste și de aceea vă spunem că nu sunteți singuri, ci sunteți îmbrățișați de Biserica de acasă, care, prin mijlocirea Maicii Sfinte și a Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, vă însoțește și vă poartă cu afecțiune în rugăciune”, a transmis Preasfințitul Lucian.

Credincioșii greco-catolici pot urmări slujba Sfintei Liturghie din Catedrala  „Sfânta Treime” din Blaj, celebrată fără prezența fizică a enoriașilor, în format live-video. Transmisiunile sunt disponibile pe canalul de Youtube Radio BLAJ TV ONLINE, de luni până sâmbătă de la ora 8.00, iar duminica și în zilele de sărbătoare de la ora 10.00. Preoți greco-catolici din mai multe parohii din Transilvania au început deja să transmită Sfânta Liturghie și alte slujbe bisericești live pe Facebook pentru a-i ține aproape pe credincioși de bisericile lor.

Mesajul integral al Preasfințitului cardinal Lucian către credincioșii greco-catolici

 „”Domnul este ajutorul şi apărătorul meu, în El a nădăjduit inima mea şi mi-a ajutat” (Ps. 27,9)

Iubiți fii ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică,

Instituirea stării de urgență de către Excelența Sa Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, conferă autorităților Statului mijloacele juridice, administrative și economice necesare prevenirii, limitării și combaterii epidemiei cu COVID – 19.

Această măsură, expresie a responsabilității și a preocupării față de sănătatea cetățenilor României, este însoțită de apelul nostru pentru a nu ne pierde pacea sufletului și pentru a trăi această încercare în unire cu Mântuitorul nostru Isus Hristos. El este puterea și speranța noastră și tot El ne dăruiește pacea atunci când marea vieții noastre este agitată de valuri.

Răspândirea epidemiei ne împiedică să ne întâlnim cu toții, în număr mare, la celebrările liturgice din biserici. Cu toate acestea, acum mai mult decât oricând este timpul rugăciunii! Biserica noastră, trecută prin anii prigoanei comuniste, știe ce înseamnă să transforme casele și familiile în locuri privilegiate ale prezenței lui Dumnezeu! Vom face la fel și acum, urmărind binele nostru și al semenilor! Știu cât de mult vă doriți să participați la Sfânta Liturghie, dar vă spun că Biserica vă poartă în inimă iar preoții se roagă pentru fiecare dintre dumneavoastră!

Gândul nostru se îndreaptă zilnic și spre credincioșii români din diasporă, în mod deosebit spre cei din Italia, care împreună cu preoții care îi asistă spiritual înfruntă dificultăți mai mari decât în Patrie. Pe plan sufletesc distanțele sunt anulate de dragoste și de aceea vă spunem că nu sunteți singuri, ci sunteți îmbrățișați de Biserica de acasă, care, prin mijlocirea Maicii Sfinte și a Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, vă însoțește și vă poartă cu afecțiune în rugăciune.

În Isus Hristos, inima lui Dumnezeu bate omenește și rezonează intim cu zbuciumul fiecăruia dintre noi. Iubirea Sa ne dă încredere iar harul dumnezeiesc ne susține pe drumul Postului Mare către Sărbătoarea Învierii! Să nu ne temem! Să arătăm lumii care este demnitatea și statura creștinului autentic!

Se cuvine să exprimăm recunoștința noastră față de toate instituțiile și persoanele implicate în lupta împotriva epidemiei din sistemul medical, administrativ și din Ministerul Afacerilor de Interne, care ne oferă o eroică mărturie despre ce însemnă solidaritatea și iubirea aproapelui. Invocăm asupra lor și asupra familiilor lor binecuvântarea lui Dumnezeu! Îi invităm pe toți preoții, călugării și călugărițele din sfintelor noastre mănăstiri și pe credincioși Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică să își unească rugăciunile pentru sănătatea celor angajați în această luptă, pentru vindecarea bolnavilor și pentru ocrotirea fiecăruia dintre noi.

Cu arhierească binecuvântare,

Lucian Cardinal Mureșan Arhiepiscop Major și Mitropolit”

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.