fbpx
spot_img
19.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALSă strângem rândurile azi, dar să nu ne pierdem furia pentru când...

Să strângem rândurile azi, dar să nu ne pierdem furia pentru când va veni vremea dreptății

Publicat în

spot_img
spot_img

Ironia amară face ca în aceste zile salvarea țării să vină de la minoritatea care a rezistat eroic, tăcut sau zgomotos, în fața asaltului furibund dus împotriva tuturor instituțiilor de către puterea pesedistă. Toți șefii de instituții puși de PSD (dar nu numai, nici PNL nu e nevinovat, din ce în ce mai puțin nevinovat) prin nepotism și aranjamente, toți primarii, toți președinții de consilii județene, toți directorii și președinții de agenții naționale care sunt azi disfuncționale, toți managerii de spitale care seamănă moartea în loc să-i protejeze pe medici și pe bolnavi, toți șefii și șefuleții care au ajuns în posturi pentru a prăda bugetul țării, toți propagandiștii din televiziunile de partid – toți aceștia sunt cei mai importanți transmițători ai virusului azi. Și la figurat, dar și la propriu tot mai mult.

Oamenii aceștia, zeci și sute de mii, nu au avut niciodată nici cel mai mic reflex al serviciului și interesului public. Bugetul de rezervă al țării e la zero, bugetele spitalelor și primăriilor sunt sufocate de salariile șefilor, stocurile de material medical au fost prădate și ele, iar grija lor principală este să cumpere instalații luminoase de Paști sau să schimbe a șaptea oară bordurile peste borduri. Mor oameni în jurul lor, la propriu, dar gândul lor este la ce le pică lor din asta și cum să obțină un avantaj electoral în timp de criză. Pe ei îi chinuie imaginea lor, nu oameni săraci și suferinzi.

Azi suntem în situația în care corupția ucide la propriu. În care minciuna ucide la propriu. În care incompetența ucide la propriu. Iar puterea care a pus peste tot oameni corupți, mincinoși și incompetenți este literalmente o putere ucigașă. După ce ne vom număra și ne vom jeli morții, va trebui să-i târâm pe toți acești hoți și ticăloși în tribunale, să-i dăm pe mâna procurorilor și judecătorilor ca să plătească pentru crimele comise. Iar noi, dacă ne mai rămâne minte și responsabilitate, să reclădim totul, cu orice preț, pe baze noi și curate. Orice corupt în instituțiile publice este sursă de infecție. Orice incompetent în post de decizie e potențial criminal.

Acestea nu mai sunt metafore. Azi, toate compromisurile, toate complicitățile, toate fricile și tăcerile se răzbună pe viețile oamenilor de rând. Cantitatea de suferință provocată de această mafie națională este încă imposibil de măsurat. Iar împotriva ei au rămas doar aceiași care nu au beneficiat niciodată de privilegiile oferite de un sistem mafiot și corupt.

Să strângem rândurile azi, dar să nu ne pierdem furia pentru când va veni vremea dreptății.

Ciprian Mihali

Profesor. A predat timp de 20 de ani filosofia la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca și a fost vreme de patru ani ambasador al României in Senegal. Din 2016 lucreaza la Bruxelles pentru Agentia universitara a Francofoniei.

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Ciolacu ar fi mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l pe bietul președinte de o noapte al României