Începând de astăzi, demarăm o nouă rubrică al cărei autor este Daniel. I. Iancu, cercetător științific la Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Om îndrăgostit de satul ardelean, despre care putem spune fără teama de a greși că este colecționarul satelor aflate la marginea lumii, Daniel I. Iancu a început un proiect de colecționare fotografică și documentară a satelor uitate de lume.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Daniel I. Iancu

Istoric pasionat, jurnalist și fotograf, Daniel I. Iancu este autorul volumului „Plecat de acasă – Rapoarte de tură”, o carte unde povestește, într-o manieră autentic ardelenească, pățaniile prin care a trecut de-a lungul vremii umblând pe „coclauri”. Umor fin, o scriitură scurtă și aprigă, Daniel ne va surprinde aici, în Știrile Transilvaniei, povestind despre ”Transilvania lui”. Vă invităm să citiți și promitem că va fi din ce în ce mai interesant.

De ce să pleci de acasă?

Nu pleci de acasă de prost. Pleci că ești vrei să dovedești că nu ești prost. Ai trăit o viață în casă, pentru că doreai să dovedești faptul că ești deștept. Când lumea spunea da, tu spuneai nu. Când lumea spunea nu, tu spuneai da. Tipic. Așa fac ardelenii. Că semnalul trebuie să parcurgă un timp lung ca distanță și un timp și mai lung ca percepție a informației.

Dar prostia, cel puțin în cazul meu, e una inofensivă.

M-am dus la școală. Greșeală fatală. Puteam să fiu geniu și de acasă. Eu, nu: M-am rățoit la maică-mea: MERG DOAR LA O INSTITUȚIE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ACREDITATĂ!!!  Maică-mea nici măcar nu m-o bătut. Era șocată. Eu eram și mai șocat că nu mă bate.

Am plecat. Plecat sunt și acum. „Plecat de acasă”!. Cel puțin eu recunosc.

În clasa a patra m-a trimis învățătoarea să iau o joardă. Un fel de băț care aveau rolul educativ pentru elevi mediocrii ca mine. Am găsit un gard. Dar după gard era nenea care păzea gardul. Dacă ar fi existat pe atunci proba de 50 de metri garduri, eu aș fi devenit campion olimpic. Din păcate pentru mine a trebuit să rup o joardă din alt gard, ca să nu iau bătaie. Bătaie a luat un alt coleg, cu joarda adusă de mine, ca nu a știut răspunsul la simpla întrebare cât face „a+b totul la pătrat”.

Am fost foarte supărat pe el. Cum să nu știe ce înseamnă diferența dintre „a-b” și a+b”?

Logic: totul este la pătrat!!! Ăsta a fost motivul pentru care am plecat de acasă. Că nimeni nu știe cum se aplică formulele matematice!!!

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania