În 25 martie 1442 are loc lupta de la Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben, între armata condusă de Ioan Huniade/Hunyadi János/Johann Hunyadi/Hunyadi Yanoş și cea otomană, condusă de beiul din Vidin, Mezid Bey. După înfrângerea de la Sântimbru/Marosszentimre/Emerichsdorf, din 18 martie 1442, cu efectivele mult întărite, oastea lui Huniade, a atacat cu putere pe otomani, în preajma orașului Sibiu.

După mărturia cronicarilor Thuroczy şi Bonfinius, Mezid Bey a organizat un detaşament de spahii cu scopul de a-l elimina pe voievod, cu orice preț. Pentru a-l proteja pe Huniade, nobilul Kamonyai Simon a purtat armura voievodului, călărind un cal care avea culorile celui ale voievodului.

Detaşamentul de 500 de catafracţi (cavalerie grea) condus de Kamonyai, jucând un rol de sacrificiu, a atras grosul forţelor otomane şi, până la urmă, viteazul Kamonyai şi-a pierdut viaţa. Ioan Huniade a putut astfel, să atace nestânjenit linia a doua a oștirii otomane.

După o încleştare înverşunată, apărătorii din cetatea Sibiului, asediată de otomani, au atacat prin surprindere şi au reuşit să străpungă încercuirea, eliberând robii capturaţi, iar împreună cu aceştia, au atacat flancul drept al lui Mezid Bey, iar oastea voievodului a atacat frontal şi flancul stâng al oastei otomane, care a fost nimicită în mare parte.

În luptă a căzut însuşi comandantul oastei otomane, Mezid Bey şi fiul acestuia.

Conform istoricului Ladó Árpád-Gellért, majoritatea covârșitoare a trupelor era compusă din secui și nobilimea (majoritar maghiară) din comitate cu suita voievodală care era o mixtură de etnii diferite.

Ca un comentariu personal aș putea spune că iobagii ”asupriți” erau protejați de purtătorii de arme, ei erau cei care îi apărau de turci, tătari sau valahi și moldoveni. Cine afirmă ca ungurii să plece de aici, habar n-are de volumul extraordinar de sânge ”maghiar” vărsat pentru acest pământ numit Transilvania. Sângele vărsat pentru acest pământ transilvan invalidează orice slogan șovin și autohtonist, indiferent de la ce etnie vine el. Un nobil a luptat și și-a dat uneori viața, un iobag a muncit și a plătit taxe. Urmașii lor au exact aceleași drepturi în Ardeal. Transilvania există azi, numai datorită acestei simbioze între maghiari, sași și români, între nobilime și iobăgime.

De ce nu vedem palate extraordinare la noi ca cele din Occident?
1. Pentru că resursele financiare erau mult mai mici.
2. Resursele financiare erau cheltuite pe armament, fortificații și alte minuni. Vântul estic și balcanic bătea foarte tare pe la noi.

______

Bibliografie:

http://www.rubicon.hu/…/1442_marcius_25_hunyadi_janos_legy…/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kamonyai_Simon

http://mek.oszk.hu/09400/09477/html/0010/745.html

http://www.art-emis.ro/…/2579-itinerariul-urmat-de-mezid-be…

https://books.google.ro/books…

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.