Istoria pe care am scris-o spune povestea ideii statului evreu – unde a apărut, cum a fost ea păstrată și cum s-a transformat visul în realitate…

De unde le-a venit evreilor ideea de a merge în Palestina și de a construi acolo o țară? De ce insistau sioniștii că țara lor trebuie neapărat să fie în Palestina? Când și de ce a început lumea să sprijine această idee? Cum au reușit oamenii – proveniți în majoritatea lor din țări nedemocratice – să construiască o democrație care a funcționat admirabil de la începuturile ei? De ce par israelienii atât de vehement și de fără speranță dezbinați în legătură cu atât de multe chestiuni? De ce comunitățile evreiești din Israel și America au avut atâta vreme păreri contradictorii în privința multor probleme decisive? Care este viitorul Israelului? (Daniel Gordiș)

Israelul este povestea unui popor fără patrie care timp de mii de ani a păstrat viu un vis, cel al izbăvirii unui popor aflat pe marginea abisului, al unei națiuni care și-a făurit un viitor când nimic nu părea posibil. Exilați din Iudeea de romani în 70 d. Cr., evreii au visat două mii de ani să se întoarcă în patria strămoșească. În rugăciunile lor de zi de zi nu conteneau să repete numele de Ierusalim și îl implorau pe Dumnezeu să-i ducă înapoi în Sion. Indiferent de locul în care se aflau, atunci când se rugau o făceau cu fața spre Ierusalim. Cuvintele care încheiau Sederul Paștilor erau Anul viitor în Ierusalim. Evreii nu au părăsit niciodată Sionul de bunăvoie și nici nu au încetat să creadă că se vor întoarce acolo într-o zi.

Israel: O scurtă istorie a unei națiuni renăscute spune povestea unei țări de mici dimensiuni și a ideii de la care a pornit totul. Este relatată istoria unei țări care a învins dificultățile, dar care încă se confruntă cu dușmani și obstacole înfricoșătoare – unii le-ar numi insurmontabile. Este povestea unui popor renăscut, dar care a plătit pentru asta un preț imens. Istoria Israelului este una complicată, deopotrivă dramatică și tristă. Este o poveste minunată și înălțătoare, care afectează lumea în care trăim oriunde ne-am întoarce privirile.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania