O companie din Gilău, în județul Cluj, a construit prima ambulanţă din lume pentru transportul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Deltamed Gilău este una dintre cele mai experimentate din acest domeniu, livrând de-a lungul anilor sute de ambulanţe către serviciile judeţene de specialiate, către SMURD şi către diferite companii private.  Ambulanța construită la Gilău a intrat în Cartea Recordurilor, o recunoaștere a calității și performanței companiei.

Pentru amenajarea noului tip de ambulanță a fost folosită platforma unei dubiţe 4×4, construită de o companie germană, pe care a amenajat o adevărată cameră de izolare de mici dimensiuni. Ea este dotată cu filtre de tip HEPA, printre cele mai sigure din lume. Pereţii acestei camere de izolare ambulantă sunt confecţionaţi din sandwich-uri de oţel inoxidabil, care permit utilizarea celor mai puternici dezinfectanţi.

Camera are un sistem de presiune negativă, care nu permite agenţilor patogeni din aer să pătrundă în exterior. Această ambulanţă poate fi utilizată şi pentru intervenţii obişnuite, nu doar în cazul bolilor infecţioase, cum ar fi cea provocată de coronavirus. În condiţiile în care ambulanţa este folosită pentru o intervenţie la un accident rutier, de exemplu, poate asigura transportul a 6 pacienţi, 4 pe paturi şi 2 în scaune speciale. Dacă este cazul, pot fi utilizate două tărgi sau chiar un pat de spital.

Compania că are capacitatea de a produce 30-40 de astfel de ambulanţe pe lună, iar prețul unei asemenea ambulanţe variază între 140 de mii şi 200 de mii de euro, în funcţie de dotări

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania