Fundația Pro Economica, în calitate de manager al programului de dezvoltare economică în Transilvania, sprijinit de Guvernul Ungariei, a reușit să finalizeze cu succes, la termenul stabilit, toate acțiunile din programul de finanțare de minimis în agricultură din județele Covasna, Harghita și Mureș, se arată într-un comunicat de presă trimis redacției Știrile Transilvaniei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Programul a fost anunțat de către Magyar Levente, secretar de stat al Ministerului Ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, în luna mai 2019, în cadrul expoziției agrare AgroMania. ”Dorim să investim peste 300 de milioane de euro în Ținutul Secuiesc, investiție ce poate schimba întreaga regiune”, declara atunci Magyar Levente.

În cadrul acestui program au fost înaintate peste 5000 de proiecte din județele Covasna, Harghita și Mureș, iar după evaluarea experților vor fi semnate, în final, un număr de 4758 contracte de finanțare. Prin intermediul acestui program va ajunge la agricultori și întreprinderi cu activitate agricolă o finanțare totală de 18.718.261.082 de forinți (aprox. 57.351.128 de Euro), sumă care este utilizată pentru cumpărare de echipamente și utilaje agricole, înființare de plantații și achiziția de animale de prăsilă.

Kozma Mónika

„Planul de lucru într-un ritm alert a fost aprobat anul trecut cu intenția ca agricultorii să beneficieze de echipamentele și utilajele agricole, plantațiile și animalele de prăsilă achiziționate deja din primăvară, deoarece suntem conștienți de necesitatea acestora în lucrările agricole. Deși colegii mei au lucrat peste puteri cu verificarea și acceptarea cererilor de plată, din păcate nu aveam cum să prevedem actuala pandemie și efectele negative ale acesteia asupra economiei. Așa cum am planificat, Fundația a verificat și acceptat cererile de plată în etape săptămânale, în ordinea cronologică a depunerilor, urmând ca și viramentele către furnizori să fie efectuate în fiecare săptămână. Banii pentru cererile care nu au fost încă onorate, urmează să fie virați în curând, dar din păcate fluctuația actuală a cursului valutar ar însemna o sumă mare de plată în plus din partea beneficiarilor.”, a declarat Kozma Mónika, președintele Fundației Pro Economica.

Ea spune că Fundația alocă suma finanțării în Forinți, care sunt schimbați în Lei în ziua plății. Situația actuală a pieții mondiale nu este însă favorabilă pentru cursul de schimb, astfel finanțarea acordată astăzi în lei valorează mai puțin. În acest fel, partea proprie plătibilă de beneficiari crește.

Cel mai mare număr de proiecte, în jur de 3900, au fost depuse de persoane fizice.

Toate cererile au fost evaluate de câte un specialist în agricultură din Ungaria şi din România, care au analizat, printre altele, sustenabilitatea investiţiilor. Puncte suplimentare au fost acordate fermierilor cu vârste sub 40 de ani
şi celor care s-au asociat în cooperaţii sau cooperative. Potrivit directorului executiv, anumite proiecte au fost respinse, deoarece solicitantul avea datorii fiscale sau nu avea teren propriu.

La acest apel de proiecte, după anunțarea câştigătorilor, aplicanţii au trebuit să prezinte existenţa contribuţiei proprii şi a autorizaţiei de construcţie. În multe cazuri, emiterea cu întârziere a autorizaţiei de construcţie întârzie semnarea contractului.

”Încercăm să evităm o astfel de povară în plus pentru agricultori, din acest motiv le cerem răbdare, deasemenea și furnizorilor, asigurându-i că în zilele următoare se vor face ultimele plăți. Sper sincer, că în curând cu toții vom putea să continuăm proiectele începute sănătoși și cu credința înnoită, și în curând vom veni cu rapoarte privind verificările la fața locului din cadrul acestui program. În același timp vom publica statisticile noastre finale pentru viitorul agriculturii din cele trei județe” a mai spus Kozma Mónika.

Fundația Pro Economica a fost înființată în 2017 cu intenția de a utiliza ajutoarele de stat acordate de Guvernul Ungariei, din bani europeni, pentru fermierii locali din Transilvania. Fundația este o autoritate de management local și are o strategie de dezvoltare la nivelul regiunii axată pe agricultură, banii provenind de la guvernul maghiar.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania