Peste 20 de medici, asistente, infirmiere și brancardieri, care se află în Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva din 29 martie, cer autorităților, prin intermediul unui avocat din Deva care îi reprezintă, să ia de urgență măsuri pentru instituirea în mod legal a carantinei în spații special amenajate (acolo unde este cazul) pentru personalul medical închis nelegal” în incinta spitalului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Avocatul Elena Florea, care a preluat cauza cadrelor medicale de la Spitalul Județean, sesizează autoritățile cu competență decizională în acest caz că personalul medical este obligat la muncă forțată pe o durată de 14 zile (un total de 336 de ore de muncă), fără organizarea legală a timpului de muncă și de odihnă corespunzător, în condiții inumane, fără întrerupere, deși există personal disponibil pentru a înlocui personalul medical cu privire la care s-ar impune izolarea.

“Acest lucru pune în pericol grav atât sănătatea pacienților internați, în prezent neinfectați, precum și sănătatea personalului medical, care în aceste condiții, se expune atât riscului de infecție cu virusul SARS Cov-2, cât și riscului de eroare medicală cauzată de epuizare”, se arată în notificarea către autorități.

Avocatul mai semnalează că, deși DSP Hunedoara a comunicat SJU că nu se mai fac externări și internări din / în spital în următoarele 14 zile, instituția a solicitat printr-o adresă ulterioară Spitalului Județean internarea a șase pacienți Covid-19 pozitivi.

Avocatul Elena Florea a declarat pentru Știrile Transilvaniei că a trimis notificarea întocmită în numele personalului de la Spitalul Județean către Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență / Prefectul județului Hunedoara, Ministerul Sănătății / ministrul Nelu Tătaru și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență / secretarul de stat Raed Arafat. Până marți seara doar Instituția Prefectului a confirmat că a luat act de notificare, spune avocatul.

Elena Florea a precizat că personalul medical de la Spitalul Județean nu cere să nu fie aplicate eventualele măsuri sanitare care se impun acolo unde este cazul, ci aplicarea acestora în mod legal și corect din punct de vedere medical, în așa fel încât acestea să nu fie deturnate de la scopul în care au fost prevăzute.

Ce nereguli grave sesizează avocatul în notificarea către autorități

“La data de 29.03.2020, în timp ce subsemnații (cadrele medicale reprezentate de avocat – n. red.) ne aflam în exercitarea atribuțiilor profesiei la Spitalul Județean de Urgență Deva, conform programului de muncă stabilit în mod legal, după caz (gărzi și ture/schimburi), ni s-a comunicat în jurul orei 22.00 de către conducerea S.J.U. Deva prin Adresa nr. 4088/29.03.2020 a Direcției de Sănătate Publică a județului Hunedoara faptul că în perioada consecutivă datei de  29.03.2020, timp de 14 zile suntem obligați să îngrijim pacienții internați, fără a putea părăsi unitatea sanitară. Prin aceeași adresă ni s-a interzis externarea pacienților internați în prezent, dar și preluarea de noi cazuri.

Cu toate acestea, prin Adresa nr. 4141/30.03.2020, în continuarea unei alte adrese necomunicate nouă, D.S.P. a județului Hunedoara solicită S.J.U. Deva internarea unui număr de 6 pacienți Covid-19 pozitivi, cu încălcarea dispozițiilor anterioare ale D.S.P., precum și cu încălcarea normelor de instituire a măsurii carantinei.

Ambele măsuri sunt luate cu încălcarea vădită a prevederilor legale în vigoare în materie în contextul stării de urgență instituite de către Președintele României și reprezintă, de asemenea, încălcări grave ale drepturilor și libertăților fundamentale cetățenești garantate prin Constituția României, prevăzute în art. 2 și 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, instituirea măsurii de carantină se supune regimului Ordinului Ministrului Sănătății nr. 414/11.03.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 201/12.03.2020, modificat și completat prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 497/25.03.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 248/25.03.2020, cu normele metodologice mai sus amintite.

Potrivit acestor acte emise de administrația publică centrală, situația de fapt în care subsemnații ne aflăm nu îndeplinește sub nicio formă criteriile definiției carantinei, prin care se înțelege atât carantina instituționalizată (în spații special amenajate), cât și izolarea la domiciliu (art. 1 alin. 1 O.M.S. nr. 414/2020).

În incinta S.J.U. Deva au fost închiși fără drept, prin interzicerea de a părăsi unitatea sanitară, un număr mare de cadre medicale, medici, asistenți, îngrijitori, infirmieri, brancardieri și un operator de date și care la momentul redactării prezentei notificări nu beneficiază de garantarea dreptului la viață și sănătate, prin încălcarea flagrantă a condițiilor legale privind izolarea/carantinarea.

Aceștia sunt obligați ca, indiferent dacă au fost declarați sau nu contacți ai unui caz Covid – 19 pozitiv să presteze activități de asistență medicală împreună și să conviețuiască în același spațiu locativ, cei care sunt în prezent neinfectați având un risc major de infecție, risc care ar fi putut fi în mod vădit evitat.

Chiar dacă ar accepta interdicția de părăsire a unității medicale, contrar legii și Conv.EDO, personalul medical este obligat la muncă forțată, astfel cum se arată în cuprinsul Adresei D.S.P. nr. 4088/29.03.2020 și al Adresei D.S.P. nr. 4141/30.03.2020, pe o durată de 14 zile (un total de 336 de ore de muncă), fără organizarea legală a timpului de muncă și de odihnă corespunzător, în condiții inumane, fără întrerupere, deși există personal disponibil pentru a înlocui personalul medical cu privire la care s-ar impune izolarea.

Acest lucru pune în pericol grav atât sănătatea pacienților internați, în prezent neinfectați, precum și sănătatea personalului medical, care în aceste condiții, se expune atât riscului de infecție cu virusul SARS Cov-2, cât și riscului de eroare medicală cauzată de epuizare.

La momentul redactării prezentei notificări, o parte din personalul medical acuză simptomatologie sugestivă pentru infecția cu virusul SARS Cov-2, nu beneficiază de asistență medicală sau tratament, nefiind izolat de persoanele asimptomatice sau chiar sănătoase, cu toate acestea, continuând să presteze muncă obligatorie, unii dintre ei de mai bine de 50 de ore (!!).

În concluzie, vă solicităm să dispuneți rezolvarea de urgență a problemelor mai sus semnalate, apărute începând cu Adresa D.S.P. Hunedoara prin care s-a dispus în mod nelegal intrarea în carantină (fără a folosi explicit acest termen) a S.J.U. Deva, cu consecința privării de libertate în mod nelegal a personalului medical închis în incintă.

În caz contrar, vom proceda la efectuarea demersurilor legale în materie penală, civilă, sau de drept al muncii, ocazionate de încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor prin expunerea personalului medical sănătos, precum și a pacienților la risc de infecție, cât și prin obligarea întreg personalului medical la muncă forțată sau obligatorie, toate acestea în condițiile privării nelegale de libertate.

Subliniem că subsemnații nu solicităm a nu fi aplicate eventualele măsuri sanitare care se impun acolo unde este cazul, ci aplicarea acestora în mod legal și corect din punct de vedere medical, astfel încât acestea să nu fie deturnate de la scopul în care au fost prevăzute”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

6 COMENTARII

 1. Ce trebuie să facem pentru a contribui la acest demers, prin solidarizarea cu colegii noștri închiși în spital, care sunt deja epuizați, speriați, bolnavi, dezorientați, ignorați, lipsiți de posibilitatea menținerii igienei personale, supravegheați ca niște infractori și șantajați cu întocmirea de dosare penale?

 2. Dezertorilor. Cei mai lasi din toata Europa. Haimanale nenorocite platite cu bani multi. Numai sa va plangeti stiti.

 3. Stati acolo 14 zile primiti si bani , alti cum stau in carantina , blocati , nemancati , ce va tot plîngeti .

 4. Daca sînt infectati cu Covid 19 de ce vor sa plece legea e pentru toata lumea , sa stea în carantina , au Avocat de sector Elena Florea cine e si cucoana asta ? sa stea pe pizda ei sa citeasca legea , e ordonanta militara .

 5. Cristi dragă, poate n-am citit eu bine și cu suficientă atenție articolul, spune-mi tu, te rog, cu copy/paste, dacă poți, unde scrie despre dezertare, și care sunt solicitările celor din spital, altele decât respectarea drepturilor fundamentale ale unei ființe umane, care ți-au produs atâta revoltă.
  Și mai citește, dacă-ți permite timpul, care este situația haimanalelor nenorocite care îngrijesc acum pacienții din spitalul nostru. Mulțumesc pentru timpul acordat.
  https://www.ziardehunedoara.ro/document-marturia-unui-medic-devean-de-terapie-intensiva-din-carantina-groazei-dr-betea-sunt-cu-perfuzia-mana-suntem-amenintati-cu-dosare-penale-suntem-ca-la-puscarie-tot-personalul-din-sectie-are-simptomatologie-de-covid-19?fbclid=IwAR1R1hukoyHAPge-Qnjdd8haFuFLAvEBv06V1OgEWsppFrLJoPZ8GppnzwQ

 6. Nu credeți că e un pic de diferență între STAT în carantină și LUCRAT în carantină paisprezece zile non-stop fără să te schimbe nimeni, cu pacienți gravi în unele secții și cu cei infectați COVID-19, în condițiile în care această ”carantină” a prins în spital medicii de gardă și tura de noapte (adică personal limitat, ceea ce-nseamnă din start capacitate mai limitată de a îngriji pacienții internați)? În condițiile în care care unii din membrii personalului existent sunt deja bolnavi, cu tratament perfuzabil?
  Voi vă auziți ce vorbiți?
  Pe de altă parte, de când cineva a luat decizia de a bloca în spital personalul existent, am văzut multe asistente din izolare, pe grupurile de whatsapp, care-ntrebau dacă nu pot să meargă ele la servciu, să le-nlocuiască pe cele blocate acolo. Inclusiv noi am pus întrebarea asta la DSP și jandarmerie, răspunsul fiind cam așa: ba da, dacă aveți 10.000 de lei disponibili și vă asumați intrarea-ntr-o nouă perioadă de 14 zile, de carantină instituționalizată de data asta.
  Între timp, de când s-a pornit acest demers (cu sau fără legătură cu el, nu știu), mai multe cadre medico-sanitare din spital, neizolate la domiciliu, au fost anunțate ca-n două ore să-și facă bagajele, pentru că au spațiu de cazare în incinta spitalului și urmează să completeze personalul existent pentru îngrijirea pacienților internați. Așa că lucrurile, încet-încet, par să se îndrepte către o soluționare și-o relativă normalitate, în condițiile date. Problema este că nimeni din cei pe care i-a prins ”carantina” asta acolo nu s-a gândit că trebuie să plece de-acasă pentru o gardă sau un schimb de lucru de opt ore cu cinșpe perechi de chiloți și șosete, tricouri și obiectele de igienă personală. Iar jandarmeria se pare c-a primit consemn să nu lase nici un obiect să intre în spital. Poate de-atunci să-i fi venit mintea la cap cuiva și să nu-i mai trateze mai rău ca la pușcărie.
  Nu am cunoștință, în tot acest interval, să fi ”dezertat” cineva.
  Așa că, domnilor, să încetăm să mai lansăm judecăți și verdicte uite-așa, la prima pocnitură din degete, să încetăm să mai perpetuăm ura și să ne-ndreptăm spre un echilibru social de care orice societate care-și dorește să avanseze are nevoie.
  Și încă ceva: și eu știu să zic și să scriu pizdă, hahaleră, haimana, nenorocit și câte și mai câte cuvinte din dicționarul explicativ al limbii române, și așa sărmana schingiuită și siluită peste tot pe unde se poate. Da’ n-o fac. De ce eu, sau alții, n-o facem și de ce voi, sau alții, o faceți???… Va trebui să vă dați singur un răspuns, eu am ceva bănuieli de ce…
  Mulțumesc pentru timpul acordat.

Comments are closed.