O femeie din Baia Mare a fost pe la trei spitale din oraș înainte de a fi descoperită ca fiind infectată cu coronavirus, iar în tot acest timp medicii nu au știut  că persoana venise dintr-o zonă de risc a Europei, informează actualmm.ro.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Femeia este soția unui angajat al Consiliul Județean Maramureș. Din informațiile presei locale, ea ar fi trecut prin trei spitale din Baia Mare: Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul de Pneumoftiziologie. Acum se află internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj.

Pe plan local există temerea ca la Baia Mare să nu repete scenariul de la Suceava.

Referitor la cazul prezentat de presa locală, prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că există o anchetă epidemiologică și nu s-a impus închiderea Spitalului Județean, a Spitalului de Boli Infecțioase sau a clădirii Palatului Administrativ. „Cunosc situația și am fost informat că nu există niciun risc pentru personalul care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ”, a declarat prefectul.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că toți angajații aparatului propriu, dar și salariații celorlalte instituții care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ lucrează în condiții de siguranță maximă. ”A fost o nouă zi grea la Consiliul Județean Maramureș și la spitalele din subordinea administrației județene, o zi în care presa a publicat informații despre un posibil caz de Covid-19 în rândul colegilor noștri. Din motive legale, legate de desfășurarea anchetei epidemiologice și din respect pentru o familie greu încercată, nu putem oferi public toate detaliile acestui caz, dar asigurăm maramureșenii că luam ferm toate măsurile pentru ca sănătatea fiecăruia să fie protejată. Angajatul nostru a fost mereu singur în birou și a interacționat foarte rar cu alți angajați, fiind mereu protejat cu mască și mănuși, iar după confirmarea cazului în familia sa, a fost izolat la domiciliu. La Consiliul Județean am luat de câteva săptămâni măsuri ridicate de prevenție și siguranță a angajaților, pentru a rămâne funcționali în situații de criză”, a declarat președintele Consiliului Județean.

Șeful DSP Maramureș, Rareș Pop, a arătat că în cazul bolnavei transferate de la Spitalul Județean din Baia Mare la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj Napoca există o anchetă epidemiologică amplă, însă pacienta în cauză nu a călătorit recent în una din zonele de risc și nu a intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv. ”A fost internată în prima fază la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare iar ulterior, când starea de sănătate s-a înrăutățit, a fost mutată la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare. În cursul nopții de joi spre vineri a fost transferată cu autospeciala SMURD, la unitatea medicală din Cluj”, a declarat directorul DSP Maramureș.

”Am primit joi, în jurul orei 14.00, o bolnavă transferată de la Spitalul de Boli Infecțioase, a cărui concentrație de oxigen în sânge era sub limitele normale și a fost nevoie să fie internată pe Secția Terapie Intensivă. Am discutat cu medicul-șef și au fost luate toate măsurile de protecție încă de la preluarea pacientei. Transportul în spital s-a asigurat pe un culoar și cu un lift separat, fiind internată singur în rezervă, iar medicii care au intrat în contact cu bolnava au fost echipați corespunzător, după normele cerute de Organizația Mondială a Sănătății și transmise prin Ministerul Sănătății. În Spitalul Județean din Baia Mare protocolul a fost urmat în totalitate, atât la transportul pacientei, cât și în ceea ce privește echipamentul medicilor cu care a intrat în contact. Joi, după ora 21.00, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Cluj Napoca am decis transferarea bolnavei care acum este în stare stabilă”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul-interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Potrivit actualmm.ro, procurorii maramureșeni au anunțat că au început cercetărilor penale în legătură cu cazul de la Baia Mare.

Pe portalul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a fost postat marți un comunicat de presă, prin care se anunță că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a fost înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de fals în declarații.

„În cauză a fost începută urmărirea penală “in rem” cu privire la infracţiunea menţionată mai sus, iar cercetările sunt efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Baia Mare, Biroul de Investigații  Criminale. S-a reținut că, în datele de 22.03.2020, 23.03.2020 și 24.03.2020, în declarațiile pe proprie răspundere completate în cadrul filtrelor epidemiologice de la nivelul mai multor unități medicale de pe raza municipiului Baia Mare, o persoană a declarat necorespunzător adevărului că nu a călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă a COVID-19 și, respectiv, că nu prezintă simptomatologia specifică infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu toate că revenise în ultimele 14 zile dintr-o astfel de zonă, iar prezentarea acesteia la unitățile medicale a fost tocmai ca urmare a prezentării simptomatologiei specifice, ulterior fiind diagnosticată ca fiind infectată cu virusul SARS-CoV-2. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirea răspunderii penale în cauză.”, se arată în comunicatul Parchetului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania