Spitalul Municipal din Hunedoara duce greul luptei cu epidemia de coronavirus în județ. După închiderea Spitalului Județean din Deva, Spitalul din Hunedoara a ajuns să interneze cazuri cu COVID-19, dar nu are posibilitatea să testeze infectarea cu coronavirus nici la pacienți și nici la personalul medical. Problema majoră cu care se confruntă spitalele din România este resimțită și de cadrele medicale de la Spitalul din Hunedoara.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Un aparat Real Time PCR a fost deja achiziționat de către spital și va ajunge peste două săptămâni. Atunci va putea începe și testarea personalului și celor internați. Cadrele medicale se tem să nu fie infectate și să nu răspândească virusul la pacienți și la familii, dar își fac în continuare meseria. Managerii spitalului au reorganizat activitatea pentru a gestiona cât mai bine posibil internarea și monitorizarea cazurilor confirmate și a celor suspecte. Primăria a alocat fonduri suplimentare pentru susținerea spitalului. Un lucru care a contat pentru moralul personalului a fost mobilizarea comunității locale, a hunedorenilor, în sprijinul spitalului și al oamenilor de aici.

“Comunitatea hunedoreană s-a strâns în jurul nostru și le mulțumesc pe această cale. Avem zeci de companii, de persoane juridice, oameni de afaceri, de cetățeni, de oameni născuți în Hunedoara și care sunt plecați pe alte meleaguri care ne-au trimis donații în bani, cu aparatură medicală donată, cu hoteluri puse la dispoziție gratuit pentru cazarea personalului care nu vrea să meargă acasă la familie din motive de precauție, cu confecționarea pe plan local de obiecte de protecție, gen viziere. E un exercițiu de solidaritate al comunității hunedorene”, a declarat pentru Știrile Transilvaniei managerul Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Radu Budae.

Managerul spune că oamenii din spital sunt supuși unei presiuni enorme, lucrează cu teama de se infecta și de a infecta pe alții și este extrem de important ca, în această perioadă de criză, să existe unitate și înțelegere în întreaga echipă a spitalului pentru a putea face față cazurilor. “Comitetul director al Spitalului și administrația locală consideră că soluția este de a armoniza cele două lucruri, partea legislativă cu partea practică a lucrurilor. Trebuie să existe o bună colaborare cu personalul, cu oamenii care muncesc în spital”, consideră Radu Budae.

Aparatul de testare, extremă urgență

Directorul medical al Spitalului din Hunedoara, dr. Gavril Bende Barna, a explicat pentru Știrile Transilvaniei ce înseamnă pentru spital confruntarea directă cu cazuri COVID, cât de pregătită este unitatea medicală ca dotări și ce măsuri consideră că ar fi eficiente la nivel local pentru a gestiona mai bine criza. Gavril Bende Barna vorbește despre această situație unică în istoria Spitalului din Hunedoara având experiență de medic, director medical și fost manager al spitalului.

Gavril Bende Barna susține că unitatea medicală n-a avut până în prezent probleme cu lipsa echipamentelor medicale, dar marea problemă rămâne testarea personalului și pacienților.

“Până în momentul de față, în Hunedoara, ca și personal, n-am avut probleme cu echipamentele. Sunt sincope în aprovizionare, dar am avut tot timpul cu ce lucra de când a început criza. Nu am avut probleme din punctul acesta de vedere. Avem furnizori, avem contracte. Nu toți reușesc să ne aducă conform contractului, dar am mai găsit și alți furnizori. Din punctul acesta de vedere nu am avut probleme pentru personal să le dăm echipament. Drept urmare, nici nu avem probleme mari cu personalul, în sensul că avem o singură persoană care este confirmată. Este internată la Timișoara, este asimptomatică, din fericire, probabil că va trece cu bine peste”, spune Gavril Bende Barna.

Lipsa aparatelor profesioniste de testare a infectării cu COVID-19 este o problemă resimțită de toate spitalele din județul Hunedoara, explică directorul medical. Aparatele sunt scumpe și nu se găsesc pe stoc. Spitalul din Hunedoara a comandat un aparat Real Time PCR care va fi livrat peste două săptămâni. După montarea lui și instruirea personalului, spitalul va putea testa cadrele medicale și pacienții. În prezent, probele sunt preluate de DSP Hunedoara și transmise pentru rezultat la Timișoara. Se procesează însă puține probe în raport cu cererea mare de testare și rezultatele vin după câteva zile. “Din punctul meu de vedere, ar trebui să aibă prioritate personalul medical la testare pentru că, totuși, ei sunt cei care tratează și de care avem nevoie și pe viitor. Cadrele medicale pot să infecteze și familiile lor și pacienții și colegii. Ele sunt cele mai expuse”, susține directorul medical.

Conducerea Spitalului din Hunedoara a regândit utilizarea spațiilor pentru a gestiona cazurile de COVID, confirmate sau suspecte, și a folosit o altă clădire a spitalului unde a organizat toată partea de infecțioase.

“Problema este că, dacă este un caz confirmat, poți să-i pui doi, trei în salon. Dacă este suspect nu poți să pui doi, trebuie să stea singur în salon. Este omul și salonul, în cazul suspecților de COVID. Rezultatul testului poate veni în 2 – 3 zile, dar au fost cazuri în care a venit după 7 – 8 zile. La cazurile de confirmați, metodologia spune că în ziua a 12-a și a 13-a se recoltează două teste care trebuie să fie negative”, explică Gavril Bende Barna. Directorul medical atrage atenția că populația Hunedoarei este îmbătrânită, are alte boli asociate, mulți dintre oameni au deja alte probleme grave de sănătate care îi fac vulnerabili la infectarea cu coronavirus.

Pentru cazurile severe vor fi necesare ventilatoarele. Spitalul din Hunedoara are șapte ventilatoare și a mai comandat patru, cu finanțare primită de la administrația locală. Dar având în vedere cererea mare pentru aceste aparate, există riscul ca noile ventilatoare să nu ajungă în timp scurt.

Mi se pare cea mai mare absurditate să închizi un spital județean de urgență”

Spitalul din Hunedoara a ajuns să preia pacienții cu COVID-19 după ce Spitalul Județean de Urgență din Deva a intrat în carantină pentru 14 zile, cu tot cu cadrele medicale și pacienții care se aflau înăuntru la momentul ordinului. Gavril Bende Barna consideră că închiderea unui spital județean de urgență în timpul unei asemenea crize “este cea mai mare absurditate”.

„Problema cea mai mare este că s-a închis Spitalul Județean din Deva. Aceasta este cea mai mare problemă. Spitalul din Deva s-a închis, din punctul meu de vedere, nejustificat. Sunt și acolo niște probleme, pe două-trei secții. Pot să închidă acele secții, să le izoleze. Într-o criză de genul acesta, nu că aș avea experiență, dar fiind un sistem pavilionar, cu multe clădiri, e separat Pediatria, e separat Neurologia, e separat Medicina Internă, e separat Psihiatria, mai au încă un corp, deci în momentul când ai posibilitatea aceasta, să închizi într-o parte, să muți în partea cealaltă, mi se pare cea mai mare absurditate să închizi un spital județean de urgență”, susține directorul medical.

Spitalul din Hunedoara a ajuns vârf de lance în județ în lupta cu COVID după un șir de decizii luate în cazul altor spitale. Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara n-a mai luat preluat cazuri de persoane din județ infectate cu COVID-19 începând de vineri. Cu o zi înainte, prefectul Hunedoarei a emis un ordin prin care Spitalul Județean din Deva a fost transformat în unitate medicală care prelua pacienții cu COVID-19. Duminică, DSP Hunedoara informa conducerea Spitalului Județean că unitatea medicală intră 14 zile în carantină, perioadă în care nu se fac internări și externări. Cu Spitalul Județean închis, cazurile au fost trimise la spitalele din Hunedoara și Petroșani.

“Spitalul din Hunedoara preia mai mult de jumătate din județ, mai este Spitalul din Petroșani. Pacienții cu COVID nu se vindecă rapid și trebuie ținuți până când vine testul. Eu aș deschide Spitalul din Deva și aș face o strategie la nivel de județ, să știe fiecare unde să meargă. Și ar trebui despărțită partea de COVID de partea de non COVID, pentru că mai sunt și alte patologii, sunt urgențele chirurgicale care trebuie rezolvate. Noi, la Hunedoara, suntem un spital monobloc. Dacă este o problemă, n-ai ce să faci. Spitalul din Deva se poate organiza mult mai ușor decât un sistem monobloc”, explică Gavril Bende Barna.

„Trebuie să fim uniți, să fim calmi, profesioniști, să avem determinare, să ne facem meseria, să fie bine atât pentru personal, cât, mai ales, pentru pacienți.  Fiecare om și-a făcut treaba și nu am avut probleme la Spitalul din Hunedoara. Lumea este pe baricade, mergem înainte și așteptăm să ne vină aparatul. Important este să fim o echipă unită, să trecem peste următoarele două luni” (Gavril Bende Barna)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania