Judeţul Harghita a înregistrat primul caz de infecţie cu noul coronavirus, depistat, joi, la o persoană care s-a întors din Franţa, a anunţat pe site-ul său Instituţia Prefectului Judeţului Harghita.

Joi, la orele prânzului, judeţul Harghita apărea încă în raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică fără cazuri diagnosticate. Câteva ore mai târziu însă biroul de presă al Instituţiei Prefectului de Harghita a anunţat primul caz din judeţ. Potrivit comunicatului, persoana infectată a revenit în ţară în data de 23 martie şi se afla în izolare la domiciliu. Miercuri i s-au prelevat probe biologice, iar rezultatul testului a fost anunţat joi, potrivit căruia persoana în cauză este purtătoare a virusului SARS-CoV-2. Potrivit comunicatului, persoana infectată a fost transportată la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc.

Gyöngyi Tar, director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Harghita (DSP), a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că persoana infectată a venit acasă din Franţa împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale. Membrii familiei se află în continuare în izolare la domiciliu. Ea a mai precizat că ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare pentru a se afla cu cine a avut contacte persoana infectată, în ultima perioadă.

Portalul de ştiri Uh.ro din Odorheiu Secuiesc a scris că bărbatul a fost suspectat de infecţie imediat după decesul tatăl său, eveniment care a avut loc miercuri.

De joi, a fost reluată în România raportarea oficială a infecţiilor, defalcată pe judeţe, raportare care, din data de 21 martie, a fost suspendată. Cu toate acestea, presa s-a ocupat intens de faptul că, timp de cinci zile judeţul Harghita era singurul judeţ din ţară în care nu s-a înregistrat nicio infecţie de la apariţia epidemiei.

Într-o declaraţie acordată luni, agenţiei ungare de presă MTI, Gyöngyi Tar, directorul DJSP Harghita, a explicat situaţia deosebită prin faptul că cei care s-au întors în judeţul din Ţinutul Secuiesc, locuit în proporţie de 85% de către maghiari, nu au venit din ţările Europei de Sud, care au fost cel mai mult afectate de epidemie. Secuii reveniţi erau angajaţi în Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Suedia, Danemarca şi în Regatul Unit. Aceasta a mai adăugat că şi DSP Harghita s-a organizat în aşa fel încât să evite apariţia focarelor de infecţie.

În alte judeţe sute de persoane au fost plasate în carantină în câte un hotel, în judeţul Harghita însă nu au fost create centre mari de carantină. Oamenii au fost plasaţi în grupuri de câte doi sau trei, în camere sau case de oaspeţi din localităţi mici. În acest fel, chiar dacă se adevereşte că cineva este infectat, cu greu poate să se
răspândească boala.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania