Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a hotărât că, începând de luni, toți cetățenii județului și cei care tranzitează județul au obligația să-și acopere fața (nas, gură) cu mască, inclusiv cu măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului COVID-19.

Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu.

Maramureșenii care părăsesc perimetrul casei pentru a ieși în spaţii publice: spaţii comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere trebuie să poarte un mijloc de protecție care poate fi mască sanitară, eșarfă, mască de pânză sau orice alt fel de material.

„Deși la începutul infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, multe țări occidentale au susținut că utilizarea măștilor de protecție nu este necesară, în ultimele zile, mai multe state europene au decis purtarea mijloacelor de protecție care să acopere fața și nasul. Masca de protecție reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus”, susține președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zletea.

Autoritățile din Maramureș au mai decis că angajatorii au obligația instituirii unor măsuri preventive de sănătate și de reducere a riscului epidemiologic.

Angajatorii au datoria de a evalua și monitoriza zilnic starea de sănătate a angajaților și de a raporta neîntârziat la numărul de urgență 112 cazurile angajaților cu simptome de infecție respiratorie acută (a celor care se prezintă la muncă sau a celor care solicită concediu medical).

Angajatorii trebuie să se asigure că toți angajații aplică măsurile de precauționare pentru reducerea riscului epidemiologic de transmitere a coronavirusului, respectiv acoperirea nasului și a gurii, prin măști de protecție sau improvizate.

În vederea asigurării cu cele necesare traiului zilnic, persoanele vor apela la rude, aparținători din raza localității de domiciliu, care sunt obligați să le susțină și să le ofere ajutorul.

În situația în care persoanele aflate în autoizolare nu au soluții de asigurare a aprovizionării, acestea vor informa administrațiile locale.

Autoritățile locale au obligația organizării unei evidențe a persoanelor aflate în autoizolare din cauza pandemiei și a organizării unui serviciu de aprovizionare a persoanelor aflate în autoizolare, inclusiv prin implicarea mediului asociativ și a voluntarilor.

„Maramureșul a fost primul județ care a adoptat un plan de măsuri pentru protejarea cetățenilor săi și suntem, încă, unul dintre puținele județe din România fără decese înregistrate din cauza coronavirusului SARS-CoV-2”, a declarat președintele administrației județene din Maramureș.

(FOTO CREDIT: Pixabay.com)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania