Când deciziile sunt luate în condiții de urgență, adesea în afara controlului democratic, avertizorii de integritate joacă un rol vital prin semnalarea cât mai rapidă a neregularităților, semnalează Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), organizație membră a Coaliției pentru protejarea avertizării de integritate.

Peste 50 de organizații din întreaga lume fac un apel către autorități să îi protejeze pe cei care semnalează public probleme, abuzuri și nereguli și către cetățeni să participe activ și să se asigure că autoritățile și companiile rămân responsabile.

 „Semnatarii acestei scrisori fac apel către toate autoritățile și instituțiile publice să îi protejeze pe cei care semnalează public problemele, abuzurile și neregulile petrecute în această perioadă de criză cauzată de pandemia de COVID-19. Încurajăm, de asemenea, toți cetățenii să participe activ și să se asigure că autoritățile și companiile rămân responsabile, dar și să lupte pentru protejarea drepturilor și libertăților tuturor persoanelor.

Pandemia de COVID-19 aduce în atenția publică importanța responsabilității instituțiilor publice și nevoia de a avea acces la informații coerente și de încredere din partea instituțiilor și a liderilor noștri. Cetîțenii tuturor statelor afectate trebuie să știe adevărul despre răspândirea acestei boli atât la nivel local cât și internațional, pentru a putea răspunde eficient la criză și pentru a ajuta la protejarea comunităților lor. Corectitudinea, transparența și cooperarea sunt vitale, acum în timpul unei pandemii, mai mult ca niciodată.

Am văzut deja exemple de nereguli și gestionare deficitară în ceea ce privește instituțiile noastre publice, piețele comerciale și mediul de afaceri, ca rezultat al crizei COVID-19. Ariile de activitate care provoacă îngrijorare crecândă sunt: capacitatea sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale, achizițiile publice, încălcări ale legislației privind sănătatea, siguranța și legislația muncii, lanțurile de aprovizionare globale inegale și nepregătite pentru a face față unei astfel de crize, practicile de concurență neloială și abuzurile de piață și încălcări semnificative ale dreptului la viață privată prin urmărirea digitală a cetățenilor.

Informarea corectă a publicului și a lucrătorilor cu privire la riscurile asociate crizei, un comportament corect și responsabil al tuturor instituțiilor și colectarea transparentă a datelor sunt esențiale pentru încrederea publicului în capacitatea noastră de a depăși această criză. Aceste măsuri sunt cu atât mai importante cu cât protecția oferită în mod normal de către pilonii democratici fundamentali ai societăților noastre este redusă. Parlamentele și forumurile democratice sunt suspendate în multe state. Exercitarea puterilor extraordinare de către guverne fără măsuri de transparență și control creează un risc tangibil de depășire a atribuțiilor statului și de abuz.

Când deciziile sunt luate în condiții de urgență, adesea în afara controlului democratic, avertizorii de integritate joacă un rol vital prin semnalarea cât mai rapidă a neregularităților. Ei reprezintă mecanismul de corijare a mecanismelor de siguranță în societățile noastre, în special într-o criză de sănătate la nivel internațional când respectarea dreptului de informare a publicului poate face diferența dintre viață și moarte. În aceste vremuri de criză dar și după terminarea ei, încurajăm cetățenii să se asigure că este menținut un grad adecvat de responsabilitate în instituții și pe piețe și să participe la protejarea drepturilor omului și a libertăților tuturor persoanelor.

În timpul acestei pandemii am fost deja martorii unor situații de abuz. Cu diferite ocazii, dreptul fundamental la libertatea de exprimare și la accesul la informații au fost restrânse. Costul acestor acțiuni este cel mai adesea suportat de către cei mai vulnerabili membrii ai comunităților noastre: vârstnicii, persoanele sărace, imigranții și refugiații, comunitatea LGBTQ, prizonierii, muncitorii „la negru” și cei care lucreză în prima linie pe timp de criză.

Avertizarea de integritate s-a dovedit a fi un instrument puternic pentru lupta și prevenția împotriva acțiunilor care subminează interesul public. Organizațiile noastre solicită autorităților publice și private să îi protejeze pe cei care semnalează public daunele, abuzurile și neregulile săvârșite în timpul – și după – criza actuală. Muncitorii își asumă riscuri zilnice pentru a menține numeroasele servicii esențiale pe care ne bazăm, în mod special în aceste momente: sistemele noastre de sănătate, serviciile de îngrijire a persoanelor vârstnice și alte servicii sociale și publice, precum și logistica aprovizionării și a distribuției alimentare, sunt doar câteva exemple. Importanța acestor persoane, dreptul lor la un mediu de lucru sigur, precum și cel de a vorbi  despre amenințări la adresa sănătății și a siguranței publice, corupției și altor abuzuri trebuie să fie recunoscute și protejate. Dezvăluirile lor sunt esențiale pentru prevenirea dezastrelor majore și pentru reducerea impactului crizei asupra noastră a tuturor, în mod special asupra celor mai vulnerabili membrii ai societății, dar și asupra sistemului nostru democratic în general.Access Info / ACREC / African Centre for Media & Information Literacy / APW-Fíltrala / Archiveros Españoles en la Función Pública / Article 19 / Atlatszo / Blueprint for Free Speech / Centre for Free Expression, Ryerson University / Center for Independent Journalism Romania / CFDT Cadres / Cibervoluntarios / CREW – Greenwich University / Daphne Caruana Galizia Foundation / Prof. David Lewis, Whistleblowing Research Unit, Middlesex University / ePanstwo Foundation / EPSU – European Public Service Union / Eurocadres – Council of European Professional and Managerial Staff / ETUC – European Trade Union Confederation / European Centre for Press and Media Freedom / European Federation of Journalists / European Organisation of Military Associations and Trade Unions   Fundación Ciudadanía Inteligente / Fundación Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR) / Funky Citizens / Government Accountability Project / Prof. AJ Brown, Griffith University / Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights / International Bar Association / Legal Legion Loyalty / Maison des Lanceurs D’Alerte / Media Development Center / Oživení / Pistaljka / Protect / Proyecto sobre Organización, Desarrollo, Educación e Investigación (PODER) / Reporters United / Stefan Batory Foundation / The Disruption Lab / The Ethicos Group / The good lobby / The Signals Network / Tom Mueller / Transparency International / Transparency International Australia / Transparency international Estonia / Transparency International Greece / Transparency International Ireland / Transparency International Italy / Transparency International Slovensko / Dr Vigjilenca Abazi, Maastricht University / Vouliwatch / WIN Whistleblowing International Network / Whistleblower-Network Germany / X-net

(FOTO CREDIT: Pixabay.com)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania