Primarul Devei, Florin Oancea, a vorbit miercuri despre situația de la Spitalul Județean de Urgență, după vizita ministrului Sănătății care a instalat o conducere militară la unitatea medicală.
Primarul Devei susține că nu au existat tensiuni la nivelul personalului medical în legătură cu această decizie ci, mai degrabă, cadrele medicale sunt mai liniște că va exista un plan concret de măsuri privind activitatea spitalului în contextul epidemiei de COVID-19.
“Medicii sunt obosiți. Este de înțeles că sunt de aproximativ zece zile, 24 de ore din 24 în spital. Au și ei la rândul lor familii, sunt îngrijorați. Am discutat cu o doamnă medic care spunea că are doi copii mici, care au rămas în grija soțului, și este firesc să se gândească și la familie, dar în egală măsură se gândește și la activitatea pe care o desfășoară în această perioadă de criză, pentru că sunt ca și la război. Nemulțumirile nu sunt atât de mari cum au apărut în spațiul public. Aveau mai mult nevoie de o garanție. Ce se întâmplă în perioada de după 14 zile de carantină? Noua conducere a Spitalului Județean, conducerea militară, astăzi și mâine va stabili acel plan de măsuri. De aceea, cadrele medicale cred că sunt mult mai liniștite acum. Este vorba despre o cât mai bună colaborare și de comunicare”, a declarat Florin Oancea.
Primarul Devei a mai precizat că de astăzi va începe ancheta epidemiologică a DSP la spital, iar cele mai rapide rezultate la teste ar putea fi furnizate de specialiștii din Cluj-Napoca. “Clujul are o mare capacitate de testare. Am vorbit la Cluj și spuneau că în maxim 48 de ore toate testele care vor fi făcute la Deva, prin DSP, pentru județul Hunedoara, vor fi primi răspunsul și atunci va fi mult mai ușor și pentru populație și pentru cadrele medicale. Cei care sunt testați să știe. Sunt pozitivi și atunci merg o anumită linie, cei care sunt negativi merg pe o altă linie”, susține Florin Oancea. Primarul Devei spune că a discutat cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara despre situația aparatelor PCR. Un aparat ar putea fi funcțional într-o săptămână, iar altul, după 20 aprilie. “Am discutat cu cei din conducerea Consiliului Județean. A venit aparatul PCR, nu au venit toate componentele. Mai durează câteva zile, maxim o săptămână. Au achitat, din ce mi-au spus ei, contravaloarea sumei de bani pentru achiziționarea celuilalt aparat PCR care va fi funcțional prin 20 – 25 aprilie. Medicii de la laboratorul din Spitalul de Urgență au mers deja la Timișoara câteva zile pentru instruire pentru a putea lucra efectiv pe aceste aparate care vor fi funcționale în următoarea perioadă”, a declarat Florin Oancea.