Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit miercuri la Deva pentru a instala noua conducere militară la Spitalul Județean de Urgență.

Principalele declarații făcute de ministrul Sănătății:

„Nu este încă situația de la Suceava. Poate fi, dacă nu rezolvăm în acest moment. Am avut un management care nu a făcut față și lipsa de autoritate a făcut ca să avem parte de demisii. În acest moment, am instalat manager și director medical medici militari. Vom merge la spitalul din Deva să vedem și local.

Am avut o informare de la echipa pe care am trimis-o în urmă cu patru zile, epidemiologi, infecționiști și ATI-ști. La spitalul din Deva, în acest moment, nu există circuite, iar dacă există, ce există, nu sunt respectate.

Avem de făcut o muncă, care trebuie să înceapă cu personalul medical. Care este infectat, care dacă a fost infectat, este în acest moment negativ și poate continua munca, care nu a fost testat, va fi testat. Trebuie să vedem ce este cu personalul din autoizolare, autoizolare pe care fiecare și-a luat-o cum a crezut, neexistând o anchetă epidemiologică făcută de DSP, din care să putem spune: atâți doctori sunt infectați, atâția asistenți, atâția sunt în izolare la domiciliu, atâția sunt carantinați. În acest moment, vom testa tot ce înseamnă personal medical.

Cei care sunt valizi vor efectua activitate medicală, în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi-instituționalizare. Cei care vor lucra în spital vor merge în hoteluri și vor reveni a doua zi dimineața, să facă munca pentru care sunt pregătiți. Cei care nu vor accepta… noi nu ne putem permite să introducem în spital același virus… În condițiile în care avem personal medical care a fost pozitiv și este testat și prima și a doua oară, și este negativ, va putea veni la serviciu și de la domiciliu, având în vedere că ei sunt cei care au imunitatea făcută și nu mai pot transmite.

În măsura în care vom avea o colaborare, ceea ce am văzut și la nivel de prefectură și la nivel de Consiliu Județean, acest management va sta doar cât este nevoie, urmând ca, în trei-patru săptămâni, să ne putem gândi la un management civil, care să preia și să respecte toate condițiile create.

Deva rămâne spital COVID. În acest moment sunt 111 pacienți, din care 85 sunt confirmați COVID . Recomandarea mea a fost să nu se interneze și alți pacienți. Este Unitatea de Primire Urgențe care funcționează, acest UPU va investiga, va diagnostica și va dirija către spitale non-COVID patologia non-COVID. Trebuie să ne gândim că, în acest moment, există și patologie non-COVID, mai multă decât patologie COVID. Trebuie să avem grijă de ambele categorii. A fost o eroare de înțelegere a unui ordin dat de comandant. Țin să precizez că nu putem evalua dacă un pacient este urgență sau nu până nu îl consultăm. Trebuie înțeles foarte clar că toți pacienții vor fi consultați”

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.